Στηρίξτε το έργο μας!

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Χρόνια πολλά "π" (14 / 3)! Εσείς μέχρι πόσα δεκαδικά ψηφία του "π" μπορείτε να αποστηθίσετε;


(Εμπλουτισμένη αναδημοσίευση από το 2011)

Σαν σήμερα
  • Το 1879, γεννήθηκε ο Γερμανός φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, που βραβεύθηκε Νόμπελ ως «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας.
  • Έφυγε ο Stephen Hawking (14/3/2018)
  • Έχει καθιερωθεί ως την «Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π».
Ας μείνουμε στο τελευταίο!

Γιατί σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα του "π"; 
Η ημέρα του "π" γιορτάζεται σήμερα εξαιτίας των αριθμητικών συμπτώσεων. Ως γνωστόν, η τιμή της σταθεράς ∏=3,14 και στο εξωτερικό, όπου γράφουν πρώτα το μήνα και μετά την ημέρα, σήμερα έχουμε 3-14 (14/3 βλέπετε). Μάλιστα, η ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου ακριβώς στη 1.59 μετά το μεσημέρι, καθώς τα 1, 5 και 9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι π = 3,14159.

Σε ποιον οφείλουμε αυτή τη γιορτή;

Καθιερώθηκε το 1988 από τον Larry Shaw στο Φρανσίσκο.


"π" όπως λέμε pie;
Η ημέρα του "π" γιορτάζεται με την κατανάλωση στρογγυλών πιτών! Στα αγγλικά το ελληνικό γράμμα π θυμίζει την αγγλική λέξη pie (πίτα) η οποία προφέρεται ως “πάι”.

Τι είναι το π; 

Η μαθηματική σταθερά π ορίζεται ως το πηλίκο της περιφέρειας C ενός κύκλου προς την διάμετρό του d δηλαδή  π = C / d. 

Την περιφέρεια του κύκλου μπορούμε να την υπολογίζουμε με διάφορους τρόπους, όπως και τη διάμετρό του, άρα ο λόγος των δύο αριθμών προσεγγίζει τον αριθμό που αποκαλούμε π. 

Ο λόγος C / d είναι σταθερός και ανεξάρτητος από το μέγεθος του κύκλου. Για παράδειγμα, αν ένας κύκλος έχει διπλάσια διάμετρο, αυτός θα έχει και διπλάσια περιφέρεια, διατηρώντας το λόγο C / d σταθερό. 

Αυτός ο ορισμός του π είναι έγκυρος μόνο σε επίπεδη (Ευκλείδεια) Γεωμετρία και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία.


Γιατί συμβολίζεται διεθνώς με το Ελληνικό γράμμα "π"; 
Διεθνώς το 3,14... εκφράζεται με το ελληνικό γράμμα π επίσης μερικές φορές γράφεται ως pi. Από τον 18ο αιώνα ο αριθμός π πήρε το συμβολισμό από την ελληνική λέξη περιφέρεια (κύκλου).

Σε ποιο σύνολο ανήκει ο αριθμός π;
Ο π είναι ένας άρρητος αριθμός, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ακριβώς ως λόγος δύο ακεραίων αριθμών.  

Ο συμβολισμός 

Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi, όταν δεν είναι διαθέσιμοι τυπογραφικά ελληνικοί χαρακτήρες. Το π είναι γνωστό επίσης ως σταθερά του Αρχιμήδη (δεν πρέπει να συγχέεται με τον αριθμό του Αρχιμήδη) ή αριθμός του Λούντολφ.

Γιατί σήμερα η γιορτή του "π"; 

Η σημερινή ημερομηνία εμφανίζεται στο αμερικανικό ημερολόγιο ως 3/14 ή 3-14, τα οποία αντιστοιχούν στα δύο πρώτα ψηφία του αριθμού "π". Και αν θέλει κανείς να είναι ακόμα πιο ακριβής τότε στις 1:59 και 26 δευτερόλεπτα θα γιορτάζει το “π” παράγοντας τα επτά πρώτα ψηφία του, ήτοι τον αριθμό 3,1415926.

Η τιμή του;
Τα πρώτα 50 δεκαδικά ψηφία του π είναι: 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510.... 


Για την απομνημόνευση των πρώτων λίγων δεκαδικών ψηφίων του αριθμού π έχουν επινοηθεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες, ανάμεσά τους και η παρακάτω φράση, με την οποία μπορεί να θυμάται κανείς τα πρώτα 23 δεκαδικά ψηφία του π. Το πλήθος των γραμμάτων κάθε λέξης της φράσης αυτής αντιστοιχεί σε καθένα από τα διαδοχικά ψηφία του αριθμού π (3,14159...)

"Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι..."

Αποστήθιση ψηφίων του π!

Το ρεκόρ Γκίνες αποστήθιση ψηφίων το κατέχει ένας Ινδός (και ο δεύτερος στη λίστα είναι Ινδός με διαφορά 30 ψηφία)! Του πήρε 17 ώρες και 14 λεπτά για να θυμηθεί και τα 70.030 δεκαδικά ψηφία του π χωρίς λάθος! Δεν είναι απίστευτο;; Δείτε την απονομή του βραβείου του! 

Σε αυτό τον πρωτότυπο διαγωνισμό συμμετέχουν και παιδιά από ηλικίας δύο ετών! Στο διαγωνισμό μετράει το πλήθος των δεκαδικών ψηφίων και ο χρόνος που χρειάζεται να τα πουν. Οι πρώτοι συμμετέχοντες που βραβεύτηκαν είχαν αποστηθίσει 20 δεκαδικά ψηφία! Πλέον στη λίστα υπάρχουν πάνω από 1800 άτομα.


Εσείς μέχρι πόσα ψηφία του "π" μπορείτε να αποστηθίσετε; 

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά εξαιρετική η ημερομηνία γέννησης της. Την ίδια τύχη είχα κι εγώ! Ο γιος μου γεννήθηκε 31-7-2010 (το 2010 με χαλάει λίγο :))
    Μάλιστα η κόρη σου (13) και ο γιος μου (31) έχουν και κάτι ακόμη κοινό (μάλλον το παρατήρησες ήδη - αναγραμματισμός)
    Οι πρώτοι που παραμένουν πρώτοι μετά τον αναγραμματισμο (13, 31) λέγονται κάπως, αλλά δυστυχώς δεν το θυμάμαι (αυτή την παρατήρηση μου την έκανε η Κατερίνα Κ.)
    Να σου ζήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας αφήσουμε την Κατερίνα να μας το θυμίσει!

    Ανδρέα σε ευχαριστώ για τις ευχές σου! Το προξενιό το έχω κατά νου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος