Στηρίξτε το έργο μας!

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Παράνομοι αριθμοί!!!


Το 666 δεν είναι ο μοναδικός αριθμός που έχει δαιμονοποιηθεί.

Στο βιβλίο της Αν Ρούνει « Ιστορία των μαθηματικών» αναφέρει ότι στην Κίνα είναι παράνομο να χρησιμοποιηθεί είτε ως PΙΝ, είτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή κωδικού, αριθμός που να παραπέμπει στην ημερομηνία της διαμαρτυρίας στην Πλατεία Τιεν ναμεν (4 Ιουνίου 1989 ). Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση που ποινικοποιείται ένας αριθμός .
Στις Η.Π.Α είναι πολύ γνωστή η ιστορία ενός αριθμού 32 ψηφίων ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως παράνομος αριθμός( illegal number). Ένας αριθμός που αποτελεί το κλειδί για την κρυπτογράφηση DVD ταινιών υψηλής ανάλυσης. Ένας αριθμός που απαγορεύεται να δημοσιοποιηθεί γιατί με κατάλληλο λογισμικό μπορεί να γίνει αποκρυπτογράφηση και αντιγραφή κάθε DVD ταινίας υψηλής ανάλυσης (high-definition DVD) . Η AACS ( Advanced Access Content System) η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ασφαλή διακίνηση DVD ταινιών και μουσικής ισχυρίζεται ότι η κατοχή του συγκεκριμένου αριθμού αποτελεί καταστρατήγηση πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών των ταινιών και της μουσικής . Μάταια όμως , το 2007 ο «μυστικός αριθμός» διέρρευσε και σε ελάχιστο χρόνο είχε δημοσιευτεί σε περισσότερους από 300000 ιστότοπους, γεγονός που καθιστούσε κάθε προσπάθεια για την απαγόρευση του ουτοπική! Δείτε και εδώ για τον περιβόητο αριθμό και λίγα περισσότερα σχόλια.

Το διαβάσαμε, περισσότερα στο σύνδεσμο:  http://en.wikipedia.org/wiki/Illegal_number

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος