Στηρίξτε το έργο μας!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

10oς γρίφος: Σε ένα χωριό της Ζακύνθου...

Σε ένα χωριό της Ζακύνθου (ας πούμε ένα χιλιόμετρο έξω από το Μαχαιράδο) ζούνε 5000 άτομα. Από αυτούς, μερικοί λένε πάντα ψέματα και μερικοί πάντα την αλήθεια, όπως γίνονται σε κάθε τόπο.

Επειδή το πράγμα δεν πήγαινε άλλο, ο Δήμαρχος του χωριού αποφασισμένος να διελευκάνει την υπόθεση φώναξε ένα Μαθηματικό από την πόλη, τον Μ.Χ. και όλους τους κάτοικους στην πλατεία του χωριού και τους έκανε μια ερώτηση, "Πόσοι πιστεύεται από τους συγχωριανούς σας λένε πάντα ψέμματα;"

Οι απαντήσεις που πήρε ήταν οι εξής: 

Ο πρώτος λέει: "υπάρχει ένας ψεύτης στο νησί", ο δεύτερος λέει: "υπάρχουνε δύο ψεύτες στο νησί" κ.ο.κ. Ο τελευταίος λέει: "υπάρχουνε 5000 ψεύτες στο νησί".

Αφού άκουσε όλα αυτά ο Μ.Χ, έξυσε το κεφάλι του,σκέφτηκε λίγο και έδωσε στον Δήμαρχο τις απαντήσεις στα παρακάτω, 

α) Πόσοι είναι οι ψεύτες στο χωριό
β) Ποιοι από τους ερωτηθέντες είπαν την αλήθεια και ποιοι ψέμματα (λέγοντας τον αριθμό του ατόμου που απάντησε, δηλαδή ο πρώτος είπε ψέμματα, ο δεύτερος αλήθεια κτλ) 

Εσείς μπορείτε να δώσετε απαντήσεις στα παραπάνω; Δικαιολογήστε την απάντησή σας!

6 σχόλια:

  1. Μάκη, μια και είμαι από τη Ζάκυνθο, ας κάνω μια προσπάθεια...
    Νομίζω ότι την αλήθεια λέει ο 4999 ος
    λέγοντας:"υπάρχουν 4999 ψεύτες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ψευτες ειναι 4999 και ενας λεει αληθεια. Αληθεια λεει ο 4999 , ο οποιος λεει οτι υπαρχουν 4999 ψευτες.Ολοι οι αλλοι λενε ψεματα απο το πρωτο εως τον 4998 και ο 5000.Ο 5000 λεει ψεματα γιατι λεει οτι οι ψευτες ειναι 5000 αρα και αυτος. Αρα υπαρχει τουλαχιστον ενας που λεει την αληθεια.Αυτος ομως ειναι και μοναδικος, γιατι ο καθενας λεει ποσοι ειναι οι ψευτες αρα αν δε λεει αληθεια λεει ψεματα. Ομως ο αριθμος των ψευτων ειναι ενας. Αρα και αυτος που λεει την αληθεια ειναι μονο ενας. Ο 4999. Υ.Γ. ειμαι σιγουρος οτι αυτος δεν ειναι πολιτικος (π.χ. ο δημαρχος του χωριου)!!!
    Γ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη είπες μια αλήθεια!!

    Μήπως είσαι κιόλας από το Μαχαιράδο; Γιατί τότε δεν είναι δεκτή η απάντησή σου, γνωρίζεις τα πράγματα εκ των έσω!!

    Αν θες βάλε και δικαιολόγηση να το καταλάβουν όλοι, αλλιώς θα το κάνω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι προτάσεις των κατοίκων του χωριού Μαχαιράδο αποκλείουν η μία την άλλη (δεν μπορεί πχ οι ψεύτικες προτάσεις να είναι ακριβώς 21 και ακριβώς 22). Άρα αναγκαστικά ή θα είναι μόνο μία αληθής ή καμία. Αν καμία από τις προτάσεις δεν είναι αληθής τότε αναγκαστικά η τελευταία (ακριβώς 5.000 ψεύτικες προτάσεις) είναι αληθής! Δηλαδή άτοπο. Οπότε αναγκαστικά έχω μία αληθή πρόταση και 4.999 ψεύτικες. Η αληθινή πρόταση, που με βρίσκει σύμφωνο με το Γιάννη, είναι η προτελευταία, δηλαδή, η 4.999η.
    Μήπως κατά τύχη ο μαθηματικός που κάλεσε ο Δήμαρχος του χωριού για να διαλευκάνει το πρόβλημα ονομάζεται Μάκης Χατζόπουλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με δεδομένο ότι τα λεγόμενα από κάθε κάτοικο «αλληλοσυγκρούονται» , το πολύ ένας να λέει την αλήθεια. Επίσης δεν εν είναι δυνατό να ψεύδονται όλοι οι κάτοικοι, διότι τότε θ΄άπρεπε να λέει την αλήθεια ο 5000 –ος. Έτσι απομένει να λέει την αλήθεια ο 4999 –ος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι 4999 συμπατριώτες του ψεύδονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστά όλοι σας!

    @Papaveri: Λες ο Μ.Χ να ήμουν εγώ; Ας το αφήσουμε ως μυστήριο!

    @Ανώνυμος: Θες να πεις κάτι για τους πολιτικούς μας; Δες το και αλλιώς με τόσους ψεύτες το χωριό και εκλέξαν αυτόν ως Δήμαρχο, φαντάσου τι ψεύτης ήταν! Σωστός;;

    Σημείωση: Η ιστορία είναι φανταστική και οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή καταστάσεις .....είναι εντελώς συμπτωματική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος