Στηρίξτε το έργο μας!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Μαντική, τζόγος και μαθηματικά - Μια ομιλία του Τεύκρου

Η ομάδα Start φιλοξενεί τον Τεύκρο Μιχαηλίδη στη σειρά ομιλιών Start Thinking τη Παρασκεύη 20 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 17.00 στην αίθουσα Α32 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μια περιδιάβαση στις πρώτες απόπειρες κατανόησης της τυχαιότητας. Από τα πρώτα του βήματα πάνω στη Γη η τυχαιότητα δεν έπαψε ποτέ να ασκεί μια παράξενη γοητεία στον άνθρωπο. Είτε ως μέσο αποκάλυψης της θέλησης των θεών, είτε ως εξήγηση των ανεξήγητων, είτε ως παιχνίδι, είτε ως πάθος οι τυχαίες μεταβλητές βρίσκονταν ανέκαθεν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην καθημερινότητα του homo sapiens. Στην ομιλία μας θα επιχειρήσουμε να εντοπίσουμε την τυχαιότητα μέσα στους αρχαίους μύθους των λαών και να ανιχνεύσουμε τις πρώτες απόπειρες ποσοτικοποίησής της μέσω της τέχνης που μετεξελίχθηκε αργότερα σε θεωρία της στατιστικής και των πιθανοτήτων.
Τεύκρος Μιχαηλίδης, διδάκτωρ των μαθηματικών – συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον ομιλητή.
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά και τα αγγλικά είκοσι βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των θετικών επιστημών. Έχει γράψει εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής. Το 2006 η Γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της επιστημονικής ομάδας Θαλής + Φίλοι που ενδιαφέρεται για το γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος