Στηρίξτε το έργο μας!

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

MathsJams: Οι μαθηματικές συναντήσεις

Το διαβάσαμε στο Θαλή + Φίλοι 

Θαλής + Φίλοι

Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης

Ποιοι πάνε, τελικά, στις περιβόητες συναντήσεις που έγιναν γνωστές ως MathsJams; Τι είναι αυτές οι συναντήσεις που μαζεύουν ανθρώπους σε δεκάδες παμπ και ποια είναι σχέση τους με τα μαθηματικά ; Σε ποιον άνηκε η ιδέα αυτή; Από ποια πόλη ξεκίνησε;

Πρώτα απ΄όλα πρόκειται για συναντήσεις ανθρώπων που μοιράζονται την αγάπη τους για τα μαθηματικά.Τον τελευταίο χρόνο οι συναντήσεις του είδους αναπτύχθηκαν τόσο πολύ, που κάποιοι μιλούν για μια νέα διασκεδαστική και εκπαιδευτική μανία με ένθερμους υποστηρικτές σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι συναντήσεις με το νεανικό τίτλο MathsJam ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια στο Λονδίνο. Η αρχική ιδέα ανήκε στον γνωστό μαθηματικό και stand-up κωμικό, Matt Parker. Η διάδοσή τους ευνοήθηκε από το γεγονός ότι άρχισαν να φιλοξενούνται στο χαλαρωτικό περιβάλλον μιας παμπ, όπου η αίσθηση του παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας απελευθερώνει το μυαλό και ζωηρεύει το ενδιαφέρον για την επιστήμη και τη μάθηση.


Γίνονται κάθε μήνα, συνήθως στην παμπ της γειτονιάς, όπου οι λάτρεις των μαθηματικών, ανάμεσα σε μπίρες και σνάκς, ανταλλάσσουν απόψεις για ένα μαθηματικό πρόβλημα, παίζουν παιχνίδια, λύνουν παζλ και συζητούν, διεξοδικά, νέες ιδέες που θεωρούν ότι έχουν ενδιαφέρον.
Στο τραπέζι των μελών κάθε ομάδας θα αναγνωρίσετε μολύβια, σημειωματάρια, ψαλίδια, post-it, αντίτυπα των βιβλίων του «πατέρα» των ψυχαγωγικών μαθηματικών Μάρτιν Γκάρντνερ, παζλ, κύβους Ρούμπικ, τράπουλες, παιχνίδια ντόμινο, σχέδια οριγκάμι και ό,τι είναι απαραίτητο, κάθε φορά, για τη συνάντηση.

Κάθε χρόνο, ένα από τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, γίνεται σε κάποια πόλη το μεγάλο συνέδριο MathsJam με τη συμμετοχή μαθηματικών, φυσικών, εκπαιδευτικών, προγραμματιστών, επικοινωνιολόγων και επιστημόνων από όλη τη χώρα.

Μην φανταστείτε, πάντως, ατέλειωτες ομιλίες και επιστημονικές διαμάχες. Οι ομιλητές του συνεδρίου έχουν πέντε μόνο λεπτά στο βήμα για να παρουσιάσουν την ιδέα τους και αρκετό χρόνο στα μεγάλα διαλείμματα για να συζητήσουν χαλαρά με το κοινό τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος