Στηρίξτε το έργο μας!

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Τα Μαθηματικά άρθρα του Σαββατοκύριακου

Ας ρίξουμε στα πεταχτά, on the fly που λένε και οι Άγγλοι μια ματιά στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο με τα κυριότερα άρθρα στα μαθηματικά.

1. Τα μαθηματικά «μυαλά» είναι έμφυτα (Πηγή: Εφημερίδα "ΘΕΜΑ")

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα νήπια έχουν μια έμφυτη ικανότητα με τους αριθμούς, κάτι που τους συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους.
...έκαναν μαθηματικά και νοητικά τεστ σε 48 νήπια ηλικίας έξι μηνών, τα οποία επανέλαβαν μετά από τρία χρόνια.

Τα παιδάκια που κατά τον έκτο μήνα της ζωής τους μπορούσαν να διακρίνουν ανάμεσα στις δέκα και στις 20 κουκίδες σε μια οθόνη υπολογιστή, ήσαν αυτά επίσης που στην ηλικία των 3,5 ετών είχαν καλύτερες επιδόσεις στις απλές πράξεις της αριθμητικής (πρόσθεση, αφαίρεση, διάκριση μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων αριθμών κ.α.).

2. Καμπάνια «Τα μαθηματικά των θερμίδων» (Πηγή: Εφημερίδα "ΝΕΑ")

Το medNutrition, με τη νέα του καμπάνια «Τα μαθηματικά των θερμίδων», αναλαμβάνει να σας ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ενεργειακό ισοζύγιο και τις θερμίδες, για να βρείτε και να διατηρήσετε την τέλεια ισορροπία στην ...«τραμπάλα» της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας.

Βασικός στόχος της καμπάνιας είναι να βοηθήσει τον καταναλωτή να αντιληφθεί και τις δύο πλευρές της «εξίσωσης»: από τη μια να κατανοεί και να ελέγχει την ποσότητα, άρα την ενέργεια (θερμίδες) αυτών που καταναλώνει καθημερινά, και από την άλλη να προωθήσει την αξία της σωματικής δραστηριότητας, τόσο για τη διατήρηση του βάρους όσο και για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, παροτρύνοντας να ενσωματώσει απλές και καθημερινές δραστηριότητες στη ζωή του.

Διαβάστε περισσότερα στη διεύθυνση www.caloriemaths.gr


Η δρ. Τσενγκ συνεργάστηκε με την αλυσίδα Pizza Express και εξέτασε τους παράγοντες που καθιστούν τη λεπτή μεγάλη πίτσα διαμέτρου 14 ιντσών σαφώς πιο δημοφιλή από την πίτσα με την κλασική ζύμη διαμέτρου 11 ιντσών.
Μελετώντας τη σχέση διαμέτρου και ζύμης τής κάθε πίτσας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κλασικές πίτσες προσφέρουν περισσότερα υλικά σε κάθε μπουκιά σε σχέση με τις λεπτότερες και με μεγαλύτερη διάμετρο πίτσες.

Ωστόσο, οι δεύτερες προσφέρουν στους λάτρεις της πίτσας μεγαλύτερη ποικιλία υλικών σε σχέση με τις παραδοσιακές πίτσες.

Έτσι, κατέληξε σε μια μαθηματική φόρμουλα που υπολογίζει τη συχνότητα και τη κατανομή/διασπορά υλικών στην επιφάνεια της πίτσας ανάλογα με το μέγεθός της ώστε οι καταναλωτές να γευτούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

Όπως τόνισε η ίδια, το πάχος της ζύμης πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθος. Δηλαδή, μια λεπτή πίτσα πρέπει να έχει μεγάλη διάμετρο, ενώ μια πίτσα με πιο αφράτη ζύμη πρέπει να είναι μικρότερη σε μέγεθος.

Στο πλαίσιο του 7ου Μαθητικού Διαγωνισμού «Παιχνίδι και Μαθηματικά» 8 κολυμβητές-τριες του Ολυμπιακού βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις τους από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. 


Περισσότεροι από 300 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Ιωαννίνων συμμετείχαν το Σάββατο στον διαγωνισμό «Θαλής», στην α’ φάση δηλαδή του 74ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού στα Μαθηματικά, που κάθε χρόνο διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.


Οι νέοι που ασκούνται τακτικά, έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει την αρχαιοελληνική πεποίθηση «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση συνδέεται με καλύτερους βαθμούς τόσο στα θεωρητικά μαθήματα (γλώσσα), όσο και στα θετικά (μαθηματικά, φυσική κ.α.) και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

7. Το βίντεο που σαρώνει στο YouTube: Η μέρα που πέρασα στα μαθηματικά

Ο λόγος για έναν υπερήφανο πατέρα, που ξεσπά σε κλάματα, όταν μαθαίνει πως ο γιος του έχει περάσει στα μαθηματικά!

Το βίντεο έχει αρχίσει να γίνεται viral, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια επισκέψεις στο YouTube, σε λίγες ημέρες. Τοποθεσία; Αγγλία (όχι Ελλάδα) 



Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος