Στηρίξτε το έργο μας!

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Γιατί τόση μυστικοπάθεια; Ένα θέμα που αγγίζει τα μαθηματικά και το blog μας


Σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας μέσω της Διεύθυνσης Σπουδών δεν επιτρέπεται να ανακοινώνονται τα θέματα ενδοσχολικών εξετάσεων. 

Τίθεται τέλος σε μια διαδικασία που μόνο οφέλη απέδιδε στην εκπαιδευτική μας κοινότητα. Αντίθετα, θα έπρεπε να ενισχυθεί προκειμένου να διασφαλίζουμε την ομαλή πορεία της εκπαίδευσης. Η θέση μας (ανάρτηση στις 23-6-2014) έρχεται σε πλήρη διάσταση με τη νέα θέση του Υπουργείου Παιδείας. Δείτε τι γράφαμε...


Καλό θα ήταν οι καθηγητές που είναι εισηγητές στα σχολεία τους, να μοιραστούν τα θέματα με το lisari.blogspot@gmail.com για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το επίπεδο των μαθητών και των θεμάτων. Η εποχή που  κλειδώναμε στα ντουλάπια ή συρτάρια τα θέματα εξετάσεων δείχνει να παρέρχεται, καθώς η αξιολόγηση και η Τράπεζα Θεμάτων επιβάλλουν τη σχετική ενημέρωση από τους καθηγητές και τη μερική κοινοποίηση του έργου τους.


Δεδομένου ότι δεν προχωράει η αξιολόγηση και καταργήθηκε η Τράπεζα θεμάτων, φυσικό επακόλουθο είναι να προκύπτουν τέτοιες οδηγίες... Κρίμα.

Παρόλα αυτά τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αρκετά:

1) Με όσα θέματα έχουν ήδη αναρτηθεί, τι πρόκειται να γίνει;Η ισχύς είναι αναδρομική; Δείτε μια  "πλέον απαγορευμένη" ανάρτηση... 

2) Αν κάποιος αγνοήσει την οδηγία αυτή, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; Ας σημειώσουμε ότι δεν αναφέρεται πουθενά ρητώς η λέξη "απαγορεύεται". 

3)Εάν η ανάρτηση των θεμάτων γινόταν χωρίς την προσθήκη διακριτικών του σχολείου και των καθηγητών, αυτό θα συνιστούσε μια συμβιβαστική λύση;

4) Η δημοσιοποίηση των θεμάτων αφορά μόνο στα δημόσια σχολεία;; Ουδεμία αναφορά γίνεται στα ιδιωτικά. Συνεπώς, η δημοσιοποίηση των θεμάτων των ιδιωτικών σχολείων επιτρέπεται;

Δείτε την οδηγία που αναρτήθηκε
____________________________________________________________________________

Μαρούσι, 22/04/2015
Αρ. Πρωτ. : 62602/Δ2

ΘΕΜΑ: «Δίδονται πληροφορίες»

Σας ενημερώνουμε ότι, κατόπιν ερωτήματος που υπεβλήθη στη Νομική Υπηρεσία του οικείου Υπουργείου σχετικά με τη δημοσιοποίηση των θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων και τη χορήγηση φωτοαντιγράφων των γραπτών δοκιμίων προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων, εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 33/2014 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. (Τμήμα Γ΄), η οποία έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή Υπουργό, κ. Κουράκη Α., σύμφωνα με την οποία:

«α) Τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων, δεν έχουν, κατ΄ έννοια, αυθύπαρκτη και αυτοτελή υπόσταση εγγράφου, αλλά αποτελούν συστατικό και αναπόσπαστο στοιχείο των γραπτών δοκιμίων. Τα θέματα αυτά εξυπηρετούν, αποκλειστικώς και μόνο, την εκπαιδευτική διαδικασία των δημοσίων σχολείων και δεν εκτίθενται σε δημοσιότητα και σε πρόσβαση τρίτων.

β) Δεν υφίσταται δυνατότητα χορηγήσεως φωτοαντιγράφων των γραπτών δοκιμίων των εξετάσεων των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων, αλλά μόνο δυνατότητα επιδείξεως των εν λόγω γραπτών δοκιμίων στους μαθητές ή στους κηδεμόνες τους».

Παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς σας.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ


7 σχόλια:

  1. ΚΑΚΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Φροντιστής Μαθηματικός24 Απρ 2015, 9:20:00 π.μ.

    Οι κεφαλές του υπουργείου δεν γνωρίζουν τι θα πει προτεραιότητα εργασιών. Άκουσον θέμα!!!!! "Δίδονται πληροφορίες"!!!!! Χαφιέδες στην εκπαίδευση!!!!! Στερείται σοβαρότητας το έγγραφο!!!!! Οι μαθητές της Β' Λυκείου αγωνιούν καθημερινά διότι δεν γνωρίζουν ακόμη τον καταμερισμό των σχολών στα πεδία!!!!Σχεδόν 15 μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους είναι ξεκρέμαστοι!!!! Παρακαλώ το Θεό, η βλακεία τους αυτή να μην επηρεάσει και τη διεξαγωγή των Πανελληνίων.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα θέματα των ενδοσχολικων εξετάσεων που φιλοξενούμε στα blog μας πρέπει να τα αποσύρουμε αναδρομικά ή όχι?

    Τα θέματα των πανελλαδικών πρέπει να δημοσιοποιουνται ή όχι?

    Εύχομαι να αναγνωρίσουν το λάθος αυτό και να το διορθώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριε τα θέματα των Πανελλαδικών δεν είναι ενδοσχολικές εξετάσεις, οπότε δεν τίθεται καν ερώτηση. Όσο για την αναδρομική ισχύ της οδηγίας διερωτήθηκα και εγώ... Ίδωμεν!

      Διαγραφή
  3. Μακη δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα νομιμότητας.δηλαδη αν ένας μαθητής μου,που του κάνω ιδιαίτερα,έρθει στο τέλος κ μου πει τα θέματα,τα λυσυμε κτλ. Κ εγώ τα αναρτησω στο lisari γράφοντας κ το ονομα του σχολείου τι ακριβώς νομική ευθύνη υπάρχει κ για ποιον?
    Αν είναι έτσι τα βιβλία για ασεπ μαθηματικών όπως του στεργιου η του ξένου η του λουριδα(αναφέρω αυτά,γιατί αυτά έχω ξεφυλλισει) δεν θα έπρεπε να έχουν καταγγεγραμμενα τΑ θέμα προηγουμενων διαγωνισμών..
    Βέβαια κ όταν συμμετέχεις σε ένα διαγωνισμό αποδέχεσαι τους όρους συμμετοχής.οποτε στην συγκεκριμένη περίπτωση ας συνάψουν συμβόλαιο με τους μαθητες-διαγωνιζομενους ότι δεν θα διαρευσουν τα θέματα κ τι ποινές θα υπάρχουν.
    Επίσης να κάνουν το ίδιο κ με θέματα των πανελλαδικών..κ να αποσύρουν κ όλα των προηγουμενων ετών...
    ΕΛΕΟΣ!!!!
    (το πολιτικο-κομματικο σχολιο που ειχα κανει εδω, κατοπιν σκεψης, το αφαιρω.Ηταν εντελως παρορμητικο,πλην ομως αληθινο αλλα περιττο και ψιλοασχετα με το πνευμα της αρχικης δημοσιευσης)
    Αλλά κύριοι εμείς κ οι μαθητές δεν είμαστε πρωτάρηδες..
    Κ επιτέλους ξεχωριστε από αυτούς που βριζατε τόσα χρόνια..δειξτε ότι νοιάζεστε πραγματικά για τα προβλήματα της παιδείας.
    Κ μια πρόταση που υπάρχει από όλους εδώ κ πολλά χρόνια.
    Μετά το τέλος των εξετάσεων ανοικοινωστε μας επιτέλους την σύνθεση κ τα όνομα της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων..
    Να ξέρουμε όχι που θα αποδώσουμε ευθύνες,αλλά που θα δώσουμε τα εύσημα για την πρωτοτοτυπια,τον δίκαιο τρόπο επιλογής κ την ορθότητα των θεμάτων που τέθηκαν.
    Καλημέρα σε ολες-ους.

    ΥΓ. το αρχικο μου σχολιο υπεστη επεξεργασια απο εμενα και απλα αφαιρεθηκε το πολιτικο-κομματικο τμημα του.οι λογοι αναφερονται πιο πριν.
    Συγγνωμη για οσους θιχτηκαν.Ευχαριστω το μεσο για την φιλοξενια του,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τιμή σου η επεξεργασία των σχολίων... Κώστα σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον προσπαθουν να αποφύγουν το ανέκδοτο με τον ινδιάνο και το μετεωρολογο...
    Ισως να θέλουν να αποφύγουν την κριτική.. .
    Οτι και να σκεφτονται παντως ειναι φιμωση της επιστήμης.. .
    Εξάλλου, ελυσαν ολα τα άλλα προβλήματα της Παιδείας οποτε μπορουν πλεον να ασχοληθουν και με τα επουσιώδη...
    Οταν κρυβεις κατι του δινεις αξία. Έτσι, τα θέματα των σχολείων θα διαδίδονται οπως ο Χριστιανισμός τα χρόνια των διωγμών.. . Μάλλον αυτο επιδιώκουν, να τους δωσουν αξία και να επιστρεψουμε στο μασαιωνα, κατι που δε συμβαδιζει με την πολιτική φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης.. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας βάλουμε μια σειρά στο θέμα. Το ερώτημα ετέθη στη Νομική Υπηρεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ πολύ χρόνο πριν από γονέα μαθητή, ώστε να του δώσουν αντίγραφο των θεμάτων των εξετάσεων. Αυτό απαγορεύεται εδώ και πολλά χρόνια!.Μόνο επίδειξη του γραπτού επιτρέπεται. Η γνωμοδότηση πήγε και ένα βήμα παραπάνω και μιλάει και για μη δημοσιοποίηση των θεμάτων από τις σχολικές μονάδες (εκεί απευθύνεται), δεν προκύπτει απαγόρευση όταν δεν τα δημοσιοποιεί η ίδια η σχολική μονάδα ή όταν δεν ονομάζεται η σχολική μονάδα ήδεν αναγράφονται τα ονόματα επιτηρητών, εισηγητών, διευθυντών κ.α που προδίδουν την ταυτότητα του σχολείου.
    Σε αυτή τη βάση ο Μ.Π. θα συνεχίσει να αναρτά θέματα (χωρίς τα ονόματα κ.α όπως πάντα το έκανε).
    Όπως και να έχει κάθε απαγόρευση της διαδικασίας ως προς τη διαφάνεια των εξετάσεων δεν αποτελεί καλή τακτική ούτε για τους εκπαιδευτικούς ούτε για τους μαθητές οι οποίοι αναζητούν από κάπου να πιαστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος