Στηρίξτε το έργο μας!

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Δελτίο τύπου Πυθαγόρα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Νέος διαγωνισμός μαθηματικών ικανοτήτων
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Ημερομηνία διεξαγωγής : Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Τα τελευταία 80 χρόνια τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς για τα Μαθηματικά στην Ελλάδα, διεξάγει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ). Μέχρι τώρα, το κοινό τους ήταν οι μαθητές που διακρίνονται στα Μαθηματικά του Γυμνασίου και του Λυκείου (διαγωνισμοί Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) ή που βλέπουν τα Μαθηματικά και σαν παιχνίδι (διαγωνισμός Δημοτικού Μικρός Ευκλείδης) με στόχο να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές τη μαθηματική σκέψη σε ευχάριστα και έξυπνα προβλήματα.
Η ΕΜΕ αποφάσισε, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, τη δημιουργία ενός νέου διαγωνισμού με το όνομα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ.

Οι στόχοι του νέου διαγωνισμού είναι:

·       Να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.
·       Να αναγνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία των Μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα.

Ο διαγωνισμός αυτός δεν θα ελέγχει τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις των μαθητών αλλά, την ικανότητα να σκέφτονται με  εφόδιο τη Μαθηματική γνώση. Από την ανάλυση των απαντήσεων και τις επεξηγήσεις που θα δοθούν, ο μαθητής, θα αντιληφθεί όχι τόσο τι λάθος έκανε αλλά, γιατί το έκανε και πώς μπορεί να αναπτύξει τις μαθηματικές ικανότητές του στο μέλλον.
Στο  διαγωνισμό εφέτος θα μετέχουν μαθητές από την Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές που επιθυμούν  να γίνουν συνδρομητές στη νέα ειδική έκδοση της ΕΜΕ με τίτλο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ και αποτελεί μία επιπλέον προσφορά της ΕΜΕ στην Ελληνική μαθηματική εκπαιδευτική κοινότητα.
Τα θέματα, τα οποία  αποτελούνται από 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής,  επιλέγονται από την επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ, η οποία έχει πολυετή πείρα σε θεματοδότηση μαθηματικών διαγωνισμών.

Βασικά χαρακτηριστικά των θεμάτων, μεταξύ άλλων,  είναι ότι:
·       είναι επικεντρωμένα στην Ελληνική Εκπαιδευτική πραγματικότητα και συνδέονται άμεσα με τα αναλυτικά προγράμματα των μαθηματικών,
·       όλες οι σωστές απαντήσεις βαθμολογούνται το ίδιο, ενώ οι λάθος απαντήσεις δεν βαθμολογούνται επομένως δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία,
·       αξιολογούν οργανωμένα, άρα αξιόπιστα, το επίπεδο κατάκτησης των βασικών μαθηματικών  ικανοτήτων όπως αυτές καθορίζονται από  την έρευνα της Διδακτικής των Μαθηματικών (Αριθμητική, Γεωμετρική, Επαγωγική, Μετάφρασης δεδομένων από ένα πλαίσιο σε ένα άλλο, Αλγεβρική  Αλγοριθμική, Επίλυσης Προβλήματος, Συνδυαστική κλπ).

Ο διαγωνισμός μετά την πολύ επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή την πρώτη χρονιά εφαρμογής του (2019) στην Αττική, εισέρχεται στην 2η φάση του η οποία θα περιλαμβάνει ως εξεταστικά κέντρα επιλεγμένα σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ: http://www.hms.gr/pythagoras/index.html, (όπως, Tι είναι ο διαγωνισμός, Eνδεικτικά θέματα, απαντήσεις στα θέματα του 2019,  Eγχειρίδιο του Εκπαιδευτικού, Εξεταστικά κέντρα, Θέματα οργάνωσης του διαγωνισμού, κ.ά).
Σταδιακά  η ιστοσελίδα της ΕΜΕ θα εμπλουτίζεται  με νέες επικαιροποιημένες πληροφορίες (νέα εξεταστικά κέντρα,  αύξηση του αριθμού των ερωτήσεων από 20 σε 25 και του αριθμού των τάξεων που συμμετέχουν, οργάνωση σε πανελλαδικό επίπεδο κλπ) για τη 2η φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί  πανελλαδικά το Σαββάτο 15/2/20 από 9.30 έως 11.00 το πρωί. 
Επιπρόσθετα είναι απαραίτητο να τονισθεί  ότι:
·       ο διαγωνισμός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ακολουθώντας τα διεθνή παιδαγωγικά πρότυπα όσον αφορά τη βελτίωση της στάσης  των μικρών μαθητών στα μαθηματικά λειτουργεί συμμετοχικά και όχι ανταγωνιστικά. Για το λόγο αυτό το ποσοστό των βραβευθέντων είναι το ίδιο για κάθε τάξη στο ίδιο εξεταστικό κέντρο.
·       Ο διαγωνισμός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ αποτελεί τη βάση και τον συνδετικό κρίκο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με τους διαγωνισμούς της ΕΜΕ Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης που καταλήγουν στη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας που μετέχει σε διεθνείς Μαθηματικούς διαγωνισμούς, με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ολυμπιάδα των Μαθηματικών.
·       Η ΕΜΕ σε ειδική τελετή θα βραβεύει τους μαθητές που διακρίθηκαν όλων των εξεταστικών κέντρων που συμμετείχαν στον ΠΥΘΑΓΟΡΑ.

Δήλωση συμμετοχής από 1/11/ 2019

1 σχόλιο:

  1. Γειά σας! Είμαι κι εγώ ένας μαθητής της β γυμνασίου και ήθελα απλα να σας ρωτησω πώς θα μπορούσα να συμμετάσχω στον μαθηματικό διαγωνισμο << ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ>> που θα πραγματοποιηθεί στις 13/02/2020. Κι επίσης, έφοσον ο διαγωνισμός θα γίνει ηλεκτρονικά πρέπει να κατεβάσω καμοία εφαρμογή μέσω της οποίας θα μου δωθούν τα θέματα ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο.Επιπλέον, θα μπορούσατε να μου πειτε που θα μπορουσα να βρω ενδεικτικα θεματα για αυτον τον συγκεκριμενο διαγωνισμο εκτος απο αυτα που υπαρχουν στην ιστοσελιδα τους ευχαριστω!
    ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ, ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ 2021 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙ.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος