Στηρίξτε το έργο μας!

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Γνωρίστε τα δύο νέα τμήματα μαθηματικών που ιδρύθηκαν και θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το 2019 - 20


Όπως έγκαιρα είχαμε προαναγγείλει στο νέο μηχανογραφικό θα υπάρχουν και δύο νέα τμήματα Μαθηματικών όπως ορίστηκαν στο άρθρο του Νόμου 4589/2019 και θα λειτουργήσουν το 2019 - 20.
Ας τα γνωρίσουμε!

1) Μαθηματικό τμήμα στην Καστοριά (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

  • Πρόγραμμα σπουδών
  • site 
  • Αριθμός εισακτέων: 100
  • Στοιχεία επικοινωνίας: Τμήμα Μαθηματικών, Περιοχή Φούρκα, 52100 Καστοριά. Τηλ. 2467087062
  • Συνολικά μαθήματα 36 (20 υποχρεωτικά και 16 επιλογής)

2) Μαθηματικό τμήμα στη Λαμία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

  • Πρόγραμμα σπουδών
  • site
  • Αριθμός εισακτέων: 110
  • Στοιχεία επικοινωνίας: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Μαθηματικών, 3ο χλμ.Π.Ε.Ο. Λαμίας-Αθηνών, ΤΚ 35 100, Λαμία, Τηλέφωνο: 2231060196, Fax: 2231033945, e-mail: g-math@uth.gr
  • Συνολικά μαθήματα: 40 (21 υποχρεωτικά και 19 επιλογής)!! Να υπενθυμίσουμε ότι στο Μαθηματικό Αθήνας οι φοιτητές πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 36 μαθήματα για να λάβουν πτυχίο! 
Εδώ παρατηρούμε και κάτι διαφορετικό! Στο 1ο και 2ο εξάμηνο είναι υποχρεωτικά τα μαθήματα Αγγλικά Ι και Αγγλικά ΙΙ! Δηλαδή για να λάβουν πτυχίο οι φοιτητές πρέπει να έχουν περάσει και αυτά τα μαθήματα! Από ότι ενημερωθήκαμε (δείτε σχόλια αναγνώστη) στο Μαθηματικό Σάμου υπάρχει ως υποχρεωτικό μάθημα Αγγλικά Ι, ΙΙ και ΙΙΙ στα τρία πρώτα εξάμηνα.
_________________________________________________________________________

Η θέση του site είναι ότι η αγορά δεν μπορεί να τους απορροφήσει όλους τους απόφοιτους των μαθηματικών τμημάτων αφού πλέον θα προέρχονται από δέκα σχολές (αν συμπεριλάβουμε τη ΣΕΜΦΕ, Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών). Με πρόχειρους υπολογισμούς (δείτε το φετινό ΦΕΚ 2019 με τον αριθμό εισακτέων) θα έχουμε κάθε έτος κοντά στους 2.200 εισακτέους στα τμήματα των μαθηματικών!  

Τα μαθηματικά είναι δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ πολλών ειδικοτήτων (υπολογιστές, οικονομικά, τραπεζικά, θετικές επιστήμες κτλ.) άρα οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι αρκετές, παρόλα αυτά με την ίδρυση δύο νέων τμημάτων σε ένα επιβαρυμένο κλάδο θα έχει ως αποτέλεσμα η προσφορά και η ζήτηση να γίνει αρκετά δυσανάλογη και να αυξηθούν τα ποσοστά ανεργίας των απόφοιτων μαθηματικών. 

Ας γιατρέψουμε το "κακό" από τη ρίζα του 
Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις

8 σχόλια:

  1. Καλησπερα και εγω συμφωνω οτι βγαινουν πολυ μαθηματικοι αλλα αλλα ετσι οπως εχετε θεση το κειμενο ειναι σαν να λετε να κλεισουν οι σχολες γιατι δεν εχουν καλο προγραμμα σπουδων. Εγω απο οτι ειδα ισα η περισσοτερα μαθηματα εχουν απο το μαθηματικο αθηνας και το προγραμμα τα εχει ολα ολα τα μαθηματα.Γιατι θαυμαστικα στα αγγλικα;Τελιωνουμε σχολες εγω προσωπικα μαθηματικο αθηνας και ορολογια μαθηματικων στα αγγλικα αεν ηξερα δεν νομιζω οτι ειναι κακο να υπαρχει.Θεωρω πιο ωραια προταση απο το να γιατρεψουμε το κακο απο την ριζα(οπως καταλαβα να κλεισουμε τις σχολες) να τις αφησουμε να παει και ο κοσμος επαρχια και ας παιρνουν ολες οι σχολες λιγοτερους και καλυτερο μαθημα θα γινεται και οι καθηγητες-μαθητες θα εχουν καλυτερη σχεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω παρεξηγήσατε τη θέση με τη ενημέρωση! Η θέση του site είναι ανεξάρτητη από το πρόγραμμα σπουδών εξού και η γραμμή που τα διαχωρίζει.

      Τα Αγγλικά, τουλάχιστον, για εμένα είναι έκπληξη (έτσι ερμηνεύεται το θαυμαστικό) σ' ένα πρόγραμμα σπουδών Μαθηματικού τμήματος. Δεν το έχω ξανά δει. Δεν αναφέρομαι αν είναι χρήσιμο ή όχι, αυτή θα ήταν μια άλλη συζήτηση που φαντάζομαι ότι ο καθένας θα είχε τη δική του γνώμη και μάλλον δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ. Αλλά ως γεγονός είναι κάτι διαφορετικό που πρέπει να τονιστεί. Αν εγώ επέλεγα κάποιο τμήμα θα ήθελα να είχα αυτή τη πληροφορία πριν εισέλθω στο αντίστοιχο μαθηματικό τμήμα.

      Πολύ σωστή η πρότασή σου! Να πάρουν όλες οι σχολές λιγότερους εισακτέους! Εξαιρετική πρόταση! Αλλά έλα ντε που δεν έγινε! Και αντί για αυτό προστέθηκαν άλλα 210 άτομα! Νομίζω ότι η πρόταση σου θα "θεράπευε" αυτό που λέμε τώρα, όχι στην αύξηση των εισακτέων στις Μαθηματικές Σχολές.

      Διαγραφή
  2. Το μαθηματικό στη Σάμο έχει εδώ και δεκαετίες υποχρεωτικά αγγλικά 1-2-3.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια Φίλιππε; Το αγνοούσα! Ενημερώνω το κείμενο της ανάρτησης. Σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή

  3. Ναι. Απλώς στην αρχή δίνεις κατατακτήριες αγγλικών και ανάλογα την επίδοση μπορεί να ξεκινήσεις από τα αγγλικά 2. Αλλιώς από τα 1. Για το πτυχίο όμως είναι 2 (υποχρεωτικά) μαθήματα. Τα αγγλικά 1&2 μετράνε για 1 μάθημα και τα αγγλικά 3 άλλο 1.
    Παρακαλώ και συγγνώμη που δεν ήμουν πιο αναλυτικός στο πρώτο μήνυμά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε Φίλιππε όπως και να έχει! Ερώτηση: Διδάσκονται κανονικά τα Αγγλικά όπως τα γνωρίζουμε (έκθεση, γραμματική κτλ) ή Αγγλικά που αφορούν ΜΟΝΟ τις μαθηματικές έννοιες;

      Διαγραφή
    2. Και τα δύο. Ένα μέρος είναι γραμματική - συντακτικό (όχι έκθεση όμως ή λισενιγκ, απλώς κάποια πράγματα που θα χρειαστούν στις εξετάσεις) και το άλλο μέρος ορολογίες πληροφορικής και μαθηματικών.

      Διαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος