Σελίδες

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αναλφάβητοι στα Ελληνικά και τα Μαθηματικά οι Κύπριοι μαθητές



Λευκωσία: Σχεδόν ένας στους δέκα μαθητές που αποφοίτησαν, φέτος, από το Δημοτικό κινδυνεύουν να παραμείνουν λειτουργικά αναλφάβητοι. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες παιδιά, έχουν σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση (την Γ' Γυμνασίου) χωρίς να κατέχουν τις τρεις βασικές δεξιότητες αλφαβητισμού που είναι η ανάγνωση και η γραφή από τη μια και η αριθμητική από την άλλη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε τη σχολική χρονιά 2009 - 2010 το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ), το ποσοστό των παιδιών με διαγνωσμένο πρόβλημα αλφαβητισμού στα Ελληνικά φτάνει το 9%. Αντίστοιχα, το ποσοστό των μαθητών με διαγνωσμένο πρόβλημα αλφαβητισμού στα Μαθηματικά φτάνει το 8%.

Με βάση τα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Φ», σε πραγματικούς αριθμούς σημαίνει ότι συνολικά 792 μαθητές που θα φοιτήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο στην πρώτη τάξη του γυμνασιακού κύκλου δεν κατέχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες στη γραφή και την ανάγνωση, ενώ 650 δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις στην αριθμητική. Εάν σε αυτά τα παιδιά δεν παρασχεθεί η κατάλληλη στήριξη, τότε στα 15 τους χρόνια μπορεί να χαρακτηριστούν λειτουργικά αναλφάβητοι, που σημαίνει ότι οι επιδόσεις τους στα δύο κύρια μαθήματα του σχολείου θα είναι πιο κάτω από το επίπεδο της Β' τάξης του Δημοτικού.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΑ στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι διευθυντές σχολείων με τη χρήση μυστικού κωδικού αριθμού. Ο στόχος είναι να ενημερωθούν για τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο έτσι ώστε να μπορέσουν να τα εντάξουν σε προγράμματα στήριξης.

Της Χριστίνας Κυριακίδου στον "Φ" της Τετάρτης

Σημείωση: Δεν ξέρω αν το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό αλλά έχω γνωρίσει πολλούς Κύπριους που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα , Αγγλία, Αμερική και δεν διαπίστωσα κάτι ανάλογο όπως αναφέρει η συντάκτρια του "Φ", το εναντίον θα έλεγα, αλλά σεβαστή κάθε έρευνα και γι αυτό την παρουσιάζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος