Σελίδες

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Παρακολουθήστε την ομιλία του Κ. Δασκαλάκη στις 3 Δεκεμβρίου με 45 ευρώ


Repost από το site της TEDxAthens :

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο επόμενος ομιλητής μας είναι ένας έλληνας επιστήμονας που μας κάνει περήφανους στο εξωτερικό! Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, που θα είναι μαζί μας στο TEDxAthens 2001 στις 3 Δεκέμβρη, είναι ένας από τους νεότερους καθηγητές του ΜΙΤ.

Είναι μόλις 30 χρονών και όμως το βιογραφικό του είναι ήδη πλούσιο σε επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία. Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με βαθμό 9.98, συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, όπου και απέκτησε το διδακτορικό του, ενώ στη συνέχεια έγινε επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής του Μ.Ι.Τ.
Η διδακτορική του διατριβή, πριν από δύο χρόνια (2009) βραβεύτηκε από τη διεθνή Ένωση Επιστημόνων Πληροφορικής ΑCΜ (Αssociation for Computing Μachinery) και ήταν η αιτία να «εκτοξευτεί» η δημοτικότητά του στην επιστημονική κοινότητα, όταν κατάφερε να ξεδιαλύνει ένα δύσκολο γρίφο που έμενε άλυτος από το 1950. Πρόκειται για το γνωστό «Θεώρημα του Νας» , στο πεδίο της θεωρίας παιγνίων, θεώρημα για το οποίο το 1994 ο Νας κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας.

Ο Νας, στο θεώρημά του αυτό, έφτιαξε ένα απλοποιημένο σύστημα των σχέσεων και των ενεργειών ορισμένων ανθρώπων που βρίσκονταν σε καταστάσεις με διαφορετικά συμφέροντα, όπως το να είναι αντίπαλοι σε ένα παιχνίδι. Έδειξε ότι σε κάθε αγορά, ακόμη κι όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία. Μετά τη διατύπωση της θεωρίας του Νας (η οποία μπορεί να βρεί εφαρμογή στην αγορά ή το Ίντερνετ) πολλοί επιστήμονες ξεκίνησαν να ψάχνουν με ποιον τρόπο μπορεί κανείς να προβλέψει την ισορροπία Νας, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει στην αγορά ή το να προβλέψει κανείς ποιος θα κερδίσει σε μια παρτίδα σκάκι κ.ά.
Χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο, με τους καθηγητές του Χρήστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και Paul W. Goldberg του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, μέχρι τελικά να βρουν τη λύση στον γρίφο και να καταφέρουν αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο… να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί η ισορροπία!

Όπως λέει και ο ίδιος σε μια συνέντευξή του: «…πληροφορική δεν σημαίνει ψυχροί υπολογισμοί μπροστά από μια οθόνη. Καταρχήν, η πληροφορική μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Επιπλέον, η πληροφορική έχει να κάνει και με τα όρια της επιστήμης. Δεν έχουμε ιδέα ποιες είναι οι υπολογιστικές δυνατότητες αυτών των συστημάτων που σχεδιάζουμε στον υπολογιστή. Στη φύση ο υπολογισμός πώς γίνεται; Όταν βλέπεις στη φύση μιαν αρμονία, το εκτιμάς αυτό, σε ικανοποιεί…
Είναι πολύ διαφορετικό όμως ένα σύστημα εκτός ισορροπίας να προσπαθήσεις να το φέρεις εσύ σε ισορροπία. Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα της πληροφορικής. Εκτιμάς ένα ποίημα αλλά είναι άλλο να δημιουργήσεις εσύ από άτακτες λέξεις ένα ωραίο ποίημα. Είναι ένα συγκλονιστικό ερώτημα και με αυτό παλεύουμε στην πληροφορική
»

Διαβάστε περισσότερα για τον Κων/νο Δασκαλάκη στην προσωπική του σελίδα Konstantinos Daskalakis site@mit

Για πληροφορίες σχετικά με τα event της TEDxAthens : TEDxAthens official Blog

To site της TEDxAthens : TEDxAthens official site

Για κράτηση εισιτηρίων : TEDxAthens site tickets

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 45 euro. Το event θα γίνει το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ στο Hellenic cosmos, Πειραιώς 254.

2 σχόλια:

  1. 45 ευρω με τις σημερινες συνθηκες και για ενα γεγονος που απευθυνεται σε νεους ανθρωπους και πιο πιθανο ανεργους ειναι απλα απαραδεκτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχεις άδικο, γι αυτό το τονίζω στον τίτλο.

    Μάλλον ο κύριος Δασκαλάκης, κατά τα άλλα αξιοσέβαστος, έχει μάθει στους μισθούς της Αμερικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος