Σελίδες
▼
Παρασκευή 16 Μαΐου 2014
To Doodle τιμά την Maria Gaetana Agnesi (1718 1799)
Γυναίκες Μαθηματικοί, ξέρετε πολλές;
Η Google (με το Doodle) τιμά σήμερα (16 Μαΐου 2014) την Maria Gaetana Agnesi. Στα Ελληνικά την εκφωνούμε Μαρία Ανιέζι...
Ήταν διάσημη Μαθηματικός;
Αν και η συμβολή της στα μαθηματικά είναι πολύ σημαντική, η Maria Gaetana Agnesi δεν ήταν χαρακτηριστικός τύπος διάσημου μαθηματικού. Έζησε μια αρκετά απλή ζωή και σταμάτησε τα μαθηματικά πολύ νωρίς..
Σχέση με τα Μαθηματικά;
Από πολύ νωρίς είχε επαφή με τα Μαθηματικά αφού ο πατέρας της ήταν καθηγητής Μαθηματικών και της παρείχε ανώτατη μόρφωση.
Και ποιο το κατόρθωμα να είσαι γυναίκα Μαθηματικός;
Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα κάτω από την επίδραση των χριστιανικής εκκλησίας, οι πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιτάχθηκαν σε οποιαδήποτε μορφή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις γυναίκες. Οι γυναίκες στερήθηκαν ακόμη και τη στοιχειώδη εκπαίδευση, όπως την ανάγνωση και το γράψιμο, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αυτά ήταν μια πηγή πειρασμού και αμαρτίας. Η μάθηση επιτρεπόταν μόνο στα μοναστήρια καλογραιών και αυτή ήταν η μόνη δυνατότητα για εκπαίδευση στα κορίτσια κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα.. Στην Ιταλία, όμως, απ΄όπου ξεκίνησε η Αναγέννηση οι γυναίκες άφησαν το στίγμα τους στον ακαδημαϊκό κόσμο. Οι διανοούμενες γυναίκες θαυμάστηκαν από τους άνδρες, δεν γελοιοποιήθηκαν ποτέ και εκπαιδεύτηκαν. Αυτή η αντίληψη επέτρεψε στις Ιταλίδες γυναίκες να συμμετέχουν στις τέχνες, την ιατρική, τη λογοτεχνία, και τα μαθηματικά. Μεταξύ πολλών άλλων, η Maria Gaetana Agnesi ήταν η σημαντικότερη στα μαθηματικά κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.
Και η ζωή της;
Γεννήθηκε στο Μιλάνο σε μια πλούσια και εγγράμματη οικογένεια». Ήταν η μεγαλύτερη ανάμεσα στα 21 αδέλφια της. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής των μαθηματικών και την εφοδίασε με μια βαθιά εκπαίδευση. Αναγνωρίστηκε ως παιδί θαύμα πολύ νωρίς. Μιλούσε τα γαλλικά από την ηλικία των πέντε και λατινικά, ελληνικά, εβραϊκά, Γερμανικά, Ισπανικά από την ηλικία των εννέα. Από την εφηβεία της, η Μαρία ήταν φαινόμενο στα μαθηματικά. Το σπίτι των Agnesi ήταν τόπος συγκέντρωσης των πιο διακεκριμένων διανοούμενων της εποχής. Η Μαρία συμμετείχε στις περισσότερες φιλοσοφικές και μαθηματικές συζητήσεις..
Το έργο της;
Μετά το θάνατο της μητέρας της αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή. Ανέλαβε τη φροντίδα της οικογένειας. Ο πατέρας της δεν αντέδρασε επειδή ήταν δύσκολο και ακριβό να βρεθεί μια οικονόμος για να φροντίσει 21 παιδιά Εντούτοις, δεν σταμάτησε τα μαθηματικά ακόμα. Το 1738 δημοσίευσε μια συλλογή σύνθετων δοκίμιων στη φυσική επιστήμη και η φιλοσοφία τα «Propositiones Philosophicae», βασισμένα στις συζητήσεις των διανοούμενων στο σπίτι του πατέρα της. Σε πολλά από αυτά τα δοκίμια, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι οι γυναίκες πρέπει να εκπαιδευτούν.
Από την ηλικία είκοσι, άρχισε στη σημαντικότερη εργασία της,. «Λέγεται ότι άρχισε την εργασία ως εγχειρίδιο για τους αδελφούς της, το οποίο βελτιώθηκε αργότερα με μια σοβαρότερη προσπάθεια». Όταν η εργασία της Analytical Institutions δημοσιεύθηκε το 1748, προκάλεσε αίσθηση στον ακαδημαϊκό κόσμο. Είναι μια σύνθεση πάνω στον διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό, μία σύνθεση θεωριών του Ντεκάρτ, του Νεύτωνα και του Λάϊμπνιτς.
Γιατί είναι η γνωστή η Agnesi;
Η Αgnesi είναι γνωστή από την καμπύλη με το όνομα "Witch of Agnesi"( μάγισσα της Agnesi). Το όνομα δε, προέκυψε ως εξής: Ονομάστηκε versiera από το Λατινικό ρήμα vertere που σημαίνει αναποδογυρίζω. Όμως η λέξη versiera αποτελεί σύντμηση της ιταλικής λέξης avversiera που σημαίνει "η σύζυγος του διαβόλου". Όταν το κείμενο μεταφράστηκε στα αγγλικά η λέξη versiera μπερδεύτηκε με την avversiera και μεταφράστηκε ως "μάγισσα".
Το τέλος της;
Μετά από την επιτυχία του βιβλίου της, η Μαρία εκλέχτηκε στην ακαδημία επιστημών της Μπολόνια. Το πανεπιστήμιο της έστειλε ένα δίπλωμα και το όνομά της προστέθηκε στη σχολή. Εντούτοις, υπάρχει μια συζήτηση πέρα από εάν η Μαρία δέχτηκε ή όχι αυτόν τον διορισμό. Η άποψη είναι ότι δέχτηκε τη θέση και υπηρέτησε στο πανεπιστήμιο μέχρι το θάνατο του πατέρα της. Φαίνεται ότι ο πατέρας της ήταν η έμπνευση για το ενδιαφέρον της για τα μαθηματικά. Όταν εκείνος πέθανε, η Μαρία σταμάτησε κάθε περαιτέρω εργασία στα μαθηματικά. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με βαθιά κατάνυξη και έργα φιλανθρωπίας.
Πηγές:
1) http://www.mathher.gr και
2) http://users.sch.gr/ageragge/
1 σχόλιο:
Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.
Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.
Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!
Μάκης Χατζόπουλος
εξαιρετικό άρθρο , θα ήταν ωραίο ένα συνεχιζόμενο αφιέρωμα στις γυναίκες μαθηματικούς που είναι κάμποσες http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_female_mathematicians
ΑπάντησηΔιαγραφή