Σελίδες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το Google τιμά τη Gερμανίδα μαθηματικό Έμμυ Ναίτερ

"Μια πιθανή ερμηνεία των εικόνων της Google"

Η Έμμυ Ναίτερ (Amalie Emmy Noether, 23 Μαρτίου 1882 - 14 Απριλίου 1935) ήταν μία πολύ σημαντική Γερμανίδα μαθηματικός γνωστή για την πρωτοποριακή συμβολή της στην αφηρημένη άλγεβρα και τη θεωρητική φυσική.

Αναφέρεται από τους Πάβελ Αλεξανδρώφ , Άλμπερτ Αϊνστάιν, Jean Dieudonné, Hermann Weyl, Νόρμπερτ Βίνερ και άλλους ως η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία των μαθηματικών που επέφερε ριζικές αλλαγές στις θεωρίες των δακτυλίων, των σωμάτων, και των αλγεβρικών δομών. Στη φυσική, το θεώρημα της Ναίτερ εξηγεί τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ συμμετρίας και των νόμων διατήρησης.


Η εκτίμηση, η αναγνώριση και οι βραβεύσεις
Το έργο της Ναίτερ ήταν σημαντικό για την ανάπτυξη της θεωρητικής φυσικής και των μαθηματικών και αυτή η σχέση σημειώνεται από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα.

Στη νεκρολογία του, ο συνάδελφος αλγεβριστής BL van der Waerden αναφέρει ότι οι μαθηματική πρωτοτυπία της ήταν «απόλυτη πέρα από κάθε σύγκριση», και ο Hermann Weyl είπε ότι η Ναίτερ «άλλαξε το πρόσωπο της άλγεβρας με το έργο της».

Κατά τη διάρκεια της ζωής της, ακόμη και μέχρι και σήμερα, η Ναίτερ έχει χαρακτηριστεί ως η σπουδαιότερη γυναίκα μαθηματικός στην καταγραμμένη ιστορία από μαθηματικούς, όπως οι Pavel Alexandrov, Hermann Weyl και Jean Dieudonné.

Σε επιστολή του προς τους New York Times, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε:

«Αν θέλουμε να κρίνουμε τους πιο ικανούς μαθηματικούς εν ζωή, η Fräulein Ναίτερ ήταν η πιο σημαντική δημιουργική μαθηματική ιδιοφυΐα που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής από την στιγμή που ξεκίνησε η τριτοβάθμια εκπαίδευση των γυναικών . Στον τομέα της άλγεβρας, στην οποία οι πιο ταλαντούχοι μαθηματικοί έχουν απασχολούνται για αιώνες, ανακάλυψε μεθόδους που έχουν αποδειχθεί τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της σημερινής νεότερης γενιάς των μαθηματικών.»

Στις 2 Ιανουαρίου του 1935, λίγους μήνες πριν τον θάνατο της, ο μαθηματικός Norbert Wiener έγραψε τα εξής:

«Η Δεσποινίς Ναίτερ είναι... η σπουδαιότερη γυναίκα μαθηματικός που έχει εμφανιστεί ποτέ· κι επίσης η σπουδαιότερη γυναίκα επιστήμονας εν ζωή σε οποιουδήποτε είδος, και μελετητής τουλάχιστον στο επίπεδο της Μαντάμ Κιουρί


Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/

2 σχόλια:

  1. Πολύ σωστή ανάρτηση! Και ήθελα να το αναφέρω χθες ότι σαν σήμερα ήταν τα γενέθλιά της!
    Σε ευχαριστώ πολύ που ήρθες και λυπάμαι που δεν είχαμε αρκετό χρόνο να τα πούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερίνα, όπως πάντα, καταπληκτική η παρουσίασή σου! Κάθε φορά που σε παρακολουθώ σκέφτομαι το ίδιο πράγμα, "Μαθηματικά και Λογοτεχνία" μα πως ταιριάζουν; Στα πρώτα λεπτά με έχεις πείσει και ξεχνώ την μονόπλευρη ματιά του μαθηματικού που γοητεύεται από την πρόκληση επίλυσης μιας άσκησης. Χαρούμενος που παραβρέθηκα στη κατάμεστη αίθουσά σου. Θα βρούμε σύντομα για να τα πούμε πιο αναλυτικά, το υπόσχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος