Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στον «νικητή» του Jeopardy το Νομπέλ των υπολογιστών

Στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λέσλι Βάλιαντ 
απονεμήθηκε το εφετινό βραβείο Turing
Κατηγορία: Μαθηματικά – Πληροφορική

Ο Λέσλι Βάλιαντ βραβεύτηκε για τις έρευνές του στη μηχανική σκέψη


Σαν Φρανσίσκο: Το Βραβείο Turing, γνωστό και ως «το Νομπέλ της επιστήμης των υπολογιστών», απονέμεται φέτος σε έναν καθηγητή του Χάρβαρντ, του οποίου το έργο έθεσε τα θεμέλια για τις μηχανές που μαθαίνουν και μιμούνται την ανθρώπινη σκέψη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του είναι ο Watson, ο υπερυπολογιστής της IBM που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy!


O Λέσλι Βάλιαντ, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, κερδίζει το έπαθλο των 250.000 δολαρίων για την προσφορά του σε τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η μηχανική όραση, η αναγνώριση γραφής και η παράλληλη επεξεργασία.

«Το έργο του προσέφερε μοντέλα τα οποία ενέπνευσαν λύσεις για θεμελιώδη ερωτήματα όπως το πως ο εγκέφαλος λειτουργεί ως υπολογιστής» δήλωσε ο Άλεν Σεζνέ, πρόεδρος της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανών (ACM), από την οποία απονέμεται το βραβείο.

«Το εμβριθές του όραμα στην επιστήμη των υπολογιστών, τα μαθηματικά και τη γνωσιακή θεωρία συνδυάστηκε με άλλες τεχνικές για τη δημιουργία σύγχρονων μορφών μηχανικής μάθησης και επικοινωνίας, όπως το σύστημα Watson της IBM» πρόσθεσε.

Το βραβείο παίρνει το όνομα του Άλαν Τιούρινγκ, του διάσημου Βρετανού μαθηματικού που πρότεινε, μεταξύ άλλων, ένα φαινομενικά απλό κριτήριο για τους υπολογιστές που πρέπει να θεωρούνται νοήμονες:ένας ανεξάρτητος κριτής έχει ξεχωριστούς διαλόγους με έναν άνθρωπο και μια μηχανή. Αν δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιος είναι ο άνθρωπος, η μηχανή δικαιούται να ισχυριστεί ότι διαθέτει ανθρώπινη νοημοσύνη.


Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος