Σελίδες

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

John Νash και η σχιζοφρένεια



Ο John Νash ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του αιώνα μας. Βραβεύτηκε με βραβείο Νobel το 1994. Στα 22 του έγινε καθηγητής στο Princeton και στα 23 στο ΜΙΤ. Ήταν φίλος με τον Αϊνστάιν και τον Νeuman (θεωρία των Παιγνίων).

Ο Νash ήταν σχιζοφρενής.

Κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του ΜΙΤ κρατώντας κάτω από την μασχάλη του την εφημερίδα New York Times και  ισχυριζόταν σε όποιους συναντούσε ότι μέσα στα κείμενα υπήρχαν κωδικοποιημένα μηνύματα εξωγήινων προς αυτόν. Έβλεπε παντού συνωμοσίες, ακόμα και από το προσωπικού του ΜΙΤ. Νόμιζε ότι παντού υπήρχαν κρυπτοκομμουνιστές, άκουγε φωνές και δεχόταν τηλεφωνήματα από άγνωστα άτομα, ενώ πίστευε ότι διαδραμάτιζε σπουδαίο θρησκευτικό ρόλο. Τελικά παραιτείται από το ΜΙΤ και αρχίζει να νοσηλεύεται σε ψυχιατρικές κλινικές. Στα ενδιάμεσα διαστήματα επισκέπτεται τακτικά το Princeton, όπου φορώντας παράξενα ρούχα κινείται αμίλητος ανάμεσα στις βιβλιοθήκες και τα κτίρια, ενώ σταματούσε και μιλούσε μόνο αν ήθελε να ζητήσει κάποιο τσιγάρο ή μερικά σεντς.

Φυσικά όλοι θα έχετε δει την ταινία "A beautiful mind" με τον Russell Crowe που διηγείται την ζωή του, φυσικά στην ταινία έχουν προστεθεί κάποια μυθοπλαστικά στοιχεία για ευνόητους λόγους...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος