Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα χρήσιμο υλικό στους μαθηματικούς διαγωνισμούς από τον μετρ του είδους και μέλος της lisari team, τον Ορέστη Λιγνό!


Το μικρότερο και ικανότερο μέλος της lisari team Ορέστης Λιγνός, μας καταθέτει την πρώτη του ολοκληρωμένη εργασία σε κάτι που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, στα Μαθηματικά για διαγωνισμούς και Ολυμπιάδες.

Δείτε την πρώτη ολοκληρωμένη εργασία του Ορέστη που απευθύνεται σε μαθητές που στοχεύουν στους μαθηματικούς διαγωνισμούς. 

Ένα πλούσιο υλικό πάνω στις τεχνικές της παραγοντοποίησης μέσω αλγεβρικών ταυτοτήτων. 

Η πρώτη εμφάνιση του Ορέστη που θα κάνει αίσθηση! 

Καλή αρχή φίλε μας!

Για απευθείας αποθήκευση πατήστε εδώ.

Σημείωση: Μάλλον ο φετινός διαγωνισμός "Θαλής 2024 - 25" θα γίνει στις 8/11/2024 μέσα στις σχολικές αίθουσες. 

Πρόλογος (Ορέστης Λιγνός)
Παρουσιάζουμε την πρώτη μιας σειράς εργασιών πάνω στις τεχνικές παραγοντοποίησης μέσω αλγεβρικών ταυτοτήτων και στις διάφορες εφαρμογές τους στην επίλυση προβλημάτων.

Σε αυτό την πρώτη εργασία, θα επικεντρωθούμε στις εφαρμογές δύο σημαντικών ταυτοτήτων, αυτής της Sophie Germain και αυτής του Euler στην Άλγεβρα και στην Θεωρία Αριθμών, ειδικότερα σε επίπεδο ανάλογο αυτών των Διαγωνισμών «Θαλής» και «Ευκλείδης», που διοργανώνονται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Στο τέλος του άρθρου, παρατίθενται κάποιες ασκήσεις για εξάσκηση, σε επίπεδο συναφές με τις λυμένες εφαρμογές. Όπου κρίθηκε σκόπιμο, έχει γίνει μια αντιστοίχηση των ασκήσεων για εξάσκηση με κάποιες από τις λυμένες εφαρμογές (μπορείτε να πατάτε πάνω στην αντίστοιχη άσκηση για εξάσκηση που αναφέρεται κάτω από μία λυμένη εφαρμογή, για να πάτε κατευθείαν σε αυτή).

Ακόμη, κάθε άσκηση για εξάσκηση έχει χαρακτηριστεί από έναν αριθμό που κυμαίνεται από το 1 έως και το 5, ο οποίος και είναι ενδεικτικός της δυσκολίας της. Οι ασκήσεις με τον αριθμό 5, είναι ασκήσεις αυξημένης δυσκολίας, οι οποίες συχνά είναι επιπέδου αντίστοιχου των Εθνικών (Διαγωνισμός «Αρχιμήδης») ή/και Διεθνών Ολυμπιάδων (Βαλκανική και Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026 – Θέματα και απαντήσεις στα Μαθηματικά

Δείτε τα θέματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων 2026 στο μάθημα των Μαθηματικών Προσανατολισμού, που πραγματοποιήθηκαν αθόρυβα την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026. Η lisari team παρουσιάζει αναλυτικές και πλήρως αιτιολογημένες απαντήσεις σε όλα τα θέματα. Θέματα: Δείτε το επίσημο αρχείο του Υπουργείου Παιδείας και σε word από τον Χρήστο Τσουκάτο. Απαντήσεις:  Το αρχείο με τις λύσεις της lisari team. # Σύντομο σχόλιο # Δεν θυμάμαι άλλη φορά σε Πανελλαδικές Εξετάσεις οι λύσεις μας να χωρούν σε τόσο λίγες σελίδες. Λίγα και απλά… προεκλογικά θέματα!

Καλή σχολική χρονιά με νέα αρχεία για τη Γ΄ Λυκείου 2026 - 27

Αγαπητοί μου φίλοι, Εύχομαι και φέτος να έχουμε όλοι μια καλή, δημιουργική και απροβλημάτιστη σχολική χρονιά! Κάθε χρόνο νιώθω ότι το κουπί βαραίνει. Και πολύ φοβάμαι πως αυτό δεν οφείλεται μόνο στα χρόνια που προστίθενται στην πλάτη μας, αλλά και στην ενέργεια των μαθητών, η οποία συχνά δεν διοχετεύεται δημιουργικά, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η μαθησιακή διαδικασία. Αλλά δεν πρέπει να ξεκινάμε απαισιόδοξα! Ας αναζητήσουμε νέους τρόπους προσέγγισης των μαθητών μας, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, τις αρχές της Διδακτικής των Μαθηματικών και, βέβαια, τις δυνατότητες που μας προσφέρει πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να δώσει πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το lisari.blogspot.com είναι και φέτος εδώ για να φιλοξενήσει τις νέες και φρέσκες ιδέες σας, να τις συνδυάσει με τη δική μας εμπειρία και αισθητική και να δημιουργήσει υλικό που θα μας δώσει έμπνευση και διάθεση για μάθημα. Ξεκινάμε τη σχολική χρονιά 2026–2027 με δύο νέα αρχεία γ...

Μαθηματικά Α' Γυμνασίου: Φύλλα εργασίας στο 1ο κεφάλαιο

126.243  κλικ, 20 σχόλια και συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σας! Ένα φυλλάδιο που είχα παρουσιάσει στους μαθητές του 6ου Γυμνάσιου Ιλίου περίπου πριν δεκατέσσερα χρόνια (2008) παρόλα αυτά στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς το αρχείο αυτό είναι πρώτο στις εμφανίσεις! Ένα αρχείο που το αγαπήσατε! Το ανανεώσαμε λίγο και το αναρτούμε εκ νέου. Παρουσιάζει το πρώτο κεφάλαιο της Α΄ τάξης με θεωρία και ασκήσεις. Περιέχει 13 υποδειγματικά φύλλα εργασίας που θα τα αγαπήσουν οι μαθητές! Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2022 Για απευθείας αποθήκευση πατήστε εδώ. Κεφάλαιο 1ο - Φύλλα εργασίας 1 μέχρι 13 from Μάκης Χατζόπουλος

Παραγώγιση σύνθετων συναρτήσεων

Αρχικές σύνθετων συναρτήσεων