Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Μαθηματικά και τηλεοπτικές σειρές [2024]


 Στο παρελθόν είχα κάνει μια ανάρτηση Μαθηματικά + ταινίες και είχε βρει μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από το κοινό. 

Κι όμως, τα μαθηματικά έχουν ενδιαφέρον και τηλεθέαση!

Σήμερα, επιστρέφω με το θέμα "Μαθηματικά και τηλεοπτικές σειρές" για όποιον θέλει να χαλαρώνει όμορφα τα βράδια του. 

Όλες οι σειρές που θα παρουσιάσω μπορείτε να τις βρείτε στο διαδίκτυο με κατάλληλη αναζήτηση. Δεν θα προσθέσω συνδέσμους για ευνόητους λόγους. Επίσης, η σειρά δεν θέλω να έχει κάποια στιγμή αναφορά στα μαθηματικά, αλλά να είναι κεντρικό θέμα, οπότε περιορίζονται οι επιλογές μας. 

Αναμένω τη δική σας συμμετοχή για να μεγαλώσει η λίστα. Αν έχετε κιόλας και προσωπική γνώμη για τη σειρά ας μας γράψετε λίγα σχόλια. 


1) Ταχύρρυθμα μαθήματα στον έρωτα [Crash Course in Romance (2023)]

Παραγωγή 2023: Netflix

Σύνολο επεισοδίων: 16 

Περίληψη (επίσημη)

Μια μητέρα με χρυσή καρδιά έρχεται αντιμέτωπη με τον σκληρό κόσμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όταν η κόρη της προσπαθεί να μπει στην τάξη ενός διάσημου μαθηματικού.

Προσωπικός σχολιασμός

Μια Νοτιοκορεάτικη σειρά (νέα τάση) που είδα πρόσφατα και την προτείνω ανεπιφύλακτα. Μέσα από τα 16 επεισόδια θα δείτε εκτός των άλλων που περιγράφονται στην παραπάνω περίληψη και τη ζωή των μαθητών στην Νότια Κορέα, το εκπαιδευτικό τους σύστημα (ντύσιμο, τρόπος διδασκαλίας, κινητά στην τάξη κτλ.), την προετοιμασία των μαθητών για τις Εξετάσεις, το πάθος τους για τις εξετάσεις που θυμίζει τα παλιά χρόνια που ζούσαμε στην Ελλάδα, την εμμονή των οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Επίσης, θα δείτε τα μεγαθήρια των Φροντιστηρίων, τους σταρ καθηγητές, τις αμοιβές τους και αρκετά μαθηματικά! Μέσα από τα μαθηματικά μπορείτε να βγάλετε άποψη για την εξεταζόμενη ύλη που δίνουν οι μαθητές στις τελικές εξετάσεις. Μια διερευνημένη ύλη, με έμφαση στις ακολουθίες.


2) Παιχνίδια με Μαθηματικά

Παραγωγή 2021: Netflix

Σύνολο επεισοδίων: 10 

Περίληψη (επίσημη)

Μετρήστε, συγκρίνετε σχήματα και βρείτε μοτίβα με τα ζωάκια Φράνι, Μπέιλι, Κιπ, Λούλου και Τίλι που λύνουν προβλήματα με τη βοήθεια των μαθηματικών και του τραγουδιού.

Προσωπικός σχολιασμός

Μια εξαιρετική παραγωγή για παιδιά! Και όταν λέμε παιδιά εννοούμε μικρά, δημοτικού! Μια σειρά που είναι ό,τι χρειάζονται για να πάρουν ένα πολύ όμορφο βάφτισμα στο κόσμο των αριθμών (ας μην τα πούμε μαθηματικά), στον τρόπο σκέψης και στις πρώτες βασικές έννοιες παίζοντας. 
Μην βομβαρδίζουμε τα παιδιά μας μόνο με παιδικές σειρές με ξύλο και ανόητες χαζομάρες. Αναμένω τον γιο μου να πάει στο δημοτικό για του το προβάλλω, θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα! 

3) 3 Body Problem

Παραγωγή 2024- σήμερα:  Netflix

Σύνολο επεισοδίων: 8 (και συνεχίζονται...)

Περίληψη

Η Ye Wenjie, μια κινέζα αστροφυσικός , αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αρχές αφού είδε τον θάνατο του πατέρα της κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αγώνα στην Πολιτιστική Επανάσταση . Λόγω του επιστημονικού της υπόβαθρου, στέλνεται σε μια μυστική στρατιωτική βάση που αγωνίζεται εναντίον άλλων χωρών για να κάνει την πρώτη επαφή με εξωγήινους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου . Ενώ εκεί, κάνει μια επιλογή που επηρεάζει το μέλλον της ανθρωπότητας. Στο σημερινό Λονδίνο, μια σειρά από μυστηριώδεις αυτοκτονίες και φαινόμενα που αποστρέφονται την επιστήμη οδηγούν έναν κυβερνητικό ερευνητή και μια ομάδα φίλων που ονομάζονται «Oxford Five» σε ένα μυστήριο εξωγήινης προέλευσης.

Προσωπικός σχολιασμός

Αν και δεν το έχω δει, εκτός από κάτι trailer, έχει έντονο το στοιχείο της Φυσικής και γενικά των θετικών επιστημών. Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο στο σύνδεσμο εδώ. Θα σας κατατοπίσει καλύτερα για τον ντόρο που έχει δημιουργήσει η ταινία. 


4) Big Bang theory

Παραγωγή 2007 - 2019:  Chuck Lorre Productions

Σύνολο επεισοδίων: 279

Περίληψη

Σε μια παράσταση για τέσσερις φυσικούς, τα μαθηματικά αναπόφευκτα κάνουν την εμφάνισή τους. Συχνά οι μαθηματικές αναφορές στην εκπομπή γίνονται μέρος του λεξικού της ποπ κουλτούρας (για παράδειγμα, η γάτα Schrodinger). Έχει εμπνεύσει ακόμη και μια μαθηματική απόδειξη! Σε ένα επεισόδιο της εκπομπής, ο Σέλντον, ο κεντρικός χαρακτήρας, είπε ότι ο αγαπημένος του αριθμός ήταν το 73. Γιατί; Ο πρώτος δείκτης του 73 είναι 21. Αυτό σημαίνει ότι το 73 είναι ο 21ος μικρότερος πρώτος αριθμός. Η αναστροφή γύρω από το 21 έχει ως αποτέλεσμα 12. Ποιος αριθμός έχει πρώτο δείκτη 12; 37, που είναι, φυσικά, 73 αναποδογυρισμένο. Ο καθηγητής του Κολλεγίου Dartmouth και θαυμαστής του σόου Carl Pomerance ήταν περίεργος για το αν αυτή ήταν η μόνη περίπτωση στην οποία αυτό ήταν δυνατό ή όχι και έγραψε μια απόδειξη για το θέμα. Ένα τμήμα της απόδειξης εμφανίστηκε ακόμη και στο παρασκήνιο του επεισοδίου με τίτλο "The Inspiration Deprivation!" Την απόδειξη μπορείτε να βρείτε εδώ. 

5) Numb3rs

Παραγωγή 2005 - 2010: Paramount Network Television (αρχικά) - CBS Paramount Network Television (αργότερα). 

Σύνολο επεισοδίων: 118 

Περίληψη

Σε κάθε επεισόδιο, η σειρά παρουσιάζει δραματοποιημένες, πραγματικές υποθέσεις, στις οποίες αληθινές μαθηματικές ιδέες παίζουν κρίσιμο ρόλο. Ένας από τους δύο ήρωες, ο καθηγητής Τσάρλι Επς, είναι μαθηματικός. Mεγάλο μέρος της δράσης κινείται γύρω από τα μαθηματικά, καθώς ο Τσάρλι χρησιμοποιεί την επιστήμη και την τετράγωνη λογική του για να βοηθήσει τον μεγαλύτερο αδελφό του, Ντον, πράκτορα του FBI, στην ταυτοποίηση και στον εντοπισμό εγκληματιών.

Οι σεναριογράφοι της σειράς -καθηγητές μαθηματικών και επιστημονικοί σύμβουλοι της σειράς NUMB3RS- αναλύουν τις μαθηματικές ιδέες που χρησιμοποιούνται. Από την ιατροδικαστική μέχρι την αντιτρομοκρατία, από την Υπόθεση Ρίμαν μέχρι την ανασύνθεση εικόνας και την εξόρυξη δεδομένων, από τους κώδικες στις πιστωτικές κάρτες μέχρι τη θεωρία παιγνίων και τις απάτες στο καζίνο, οι αριθμοί κυριαρχούν. Τα μαθηματικά είναι κάτι παραπάνω από εξισώσεις και τύπους.

Eίναι η λογική, είναι η ικανότητα να σκεφτόμαστε, είναι η αξιοποίηση του μυαλού μας. Τα χρησιμοποιούμε για να αποκαλύψουμε πρότυπα, για να προβλέψουμε τη συμπεριφορά, για να αναλύσουμε το έγκλημα. Χρησιμοποιώντας τους αριθμούς, μπορούμε να λύσουμε τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου μας.

Everything is NUMB3RS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος