Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Ο γιγάντιος αστεροειδής "2005 ΥU55" πλησιάζει τη γη!


Οι αστεροειδείς έχουν συνήθως σχήμα που μοιάζουν με πατάτες
Ερωτήσεις - Απαντήσεις


1. Πόσο κοντά θα περάσει από την Γη;
Απ. Θα πλησιάσει τη Γη, σε κοντινότερη απόσταση 319.000 χιλιομέτρων, από ό,τι τη Σελήνη.

2. Θα είναι ορατός με γυμνό μάτι;
Απ. Όχι, αλλά με τηλεσκόπια μικρού βεληνεκούς (10 - 12 ιντσών) και ειδικά φίλτρα θα μπορούμε να τον παρατηρήσουμε.


3. Πότε θα περάσει από την Γη;
Απ. Στις 01:28 ώρα Ελλάδος σήμερα το βράδυ (9 Νοεμβρίου 2011)


4. Πότε έχει να περάσει τόσο κοντά στην Γη ένα ανάλογο ουράνιο σώμα;
Απ. Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ένα αντικείμενο αυτού του μεγέθους περνά τόσο κοντά από τη Γη. 5. Αν προσέκρουε στη Γη;
Απ. Μία στα 10 εκατομμύρια είναι η πιθανότητα πρόσκρουσης του αστεροειδούς στη Γη κατά τον αιώνα που διανύουμε, σύμφωνα με την εκτίμηση της NASA. Μάλιστα, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι εάν ένα τέτοιου μεγέθους αντικείμενο χτυπούσε τη Γη, η σύγκρουση θα προκαλούσε έκρηξη ισοδύναμη με εκείνη χιλιάδων μεγατόνων εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ. Στην περίπτωση αυτή θα προκαλούσε σεισμό έντασης 7 Ρίχτερ, καθώς και τσουνάμι που θα ξεπερνούσε τα 20 μέτρα σε ύψος και θα εξαπλωνόταν σε ακτίνα περίπου 100 χιλιομέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης.

6. Να φοβάμαι;
Απ. Όχι βέβαια, αφού τα στοιχεία καταγραφής της τροχιάς του "αλήτη του διαστήματος", όπως γενικά τους ονομάζουν οι επιστήμονες, δείχνουν ότι θα περάσει κοντά - ξυστά από την Γη αλλά δεν θα συγκρουστεί με την επιφάνεια της Γης.

7. Έχει κάποια σχέση με την πρόβλεψη των Μάγια για το 2012;
Απ. Κανείς δεν ξέρει!!! Έτσι και αλλιώς αυτή η πρόβλεψη έχει να κάνει με του χρόνου και όχι φέτος!

8. Γιατί είναι τόσο σημαντική η παρατήρησή τους;
Απ. Α) Τα σώματα αυτά δεν έχουν υποστεί ουσιαστικές μεταβολές στη σύστασή τους λόγω εντόνων γεωλογικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα αυτά να είναι πλησιέστερα στη σύσταση του αρχικού νεφελώματος από το οποίο προήλθε το Ηλιακό Σύστημα πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Συνεπώς, η μελέτη της συστάσεως των αστεροειδών μπορεί να μας αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για τις φυσικές διαδικασίες που οδήγησαν στην δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος.

Β) Μερικοί από τους αστεροειδείς έχουν τροχιές οι οποίες πλησιάζουν την τροχιά του πλανήτη μας με πιθανό αποτέλεσμα την πρόσκρουση τους. Οι αστεροειδείς αυτοί ονομάζονται ΝΕΑ (Near Earth Asteroids).

Γ) Αρκετοί επιστήμονες που θεωρούν ότι οι διάφοροι αστεροειδείς που συγκρούστηκαν στο παρελθόν με τη γη, μετέφεραν στον πλανήτη μας μέταλλα, νερό και άλλα απαραίτητα συστατικά που έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία ζωής
.

9. Οι μετεωρίτες ή μικροί αστεροειδής πέφτουν συχνά στην Γη;
Απ. Ναι, πέφτουν στη Γη περίπου μία φορά κάθε μήνα αλλά δεν ξεπερνούν σε διάμετρο τα 10 μέτρα.

10. Μέχρι ποιο μέγεθος αντικειμένων αντέχει να αποκρούσει η γήινη ατμόσφαιρα;
Απ. Κατά τον Δ. Σιμόπουλο (Διευθυντής του Πλανητάριου) η γήινη ατμόσφαιρα μπορεί να μας προστατέψει σε ικανοποιητικό βαθμό από την εισβολή αντικειμένων που έχουν διάμετρο μέχρι 50 μέτρα

11. Πόσες καταγραφές σύγκρουσης αστεροειδών έχουμε με την επιφάνεια της Γης;
Απ. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ έχουν εντοπιστεί στην επιφάνεια της Γης περίπου 150 κρατήρες από προσκρούσεις μεγάλων μετεωριτών ή αστεροειδών.

Επιμέλεια:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου