Στηρίξτε το έργο μας!

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ζητείται μαθηματικός στο ΣΚΑΪ !!!

Το lisari δέχεται να βοηθήσει το ΣΚΑΪ, αφιλοκερδώς, στη παρουσίαση των γραφημάτων τους μέρες εκλογών που όλοι είμαστε προσηλωμένοι στη μελέτη των γραφικών παραστάσεων και στη παρακολούθηση των δημοσκοπήσεων!

Δεχόμαστε - θεωρούμε, ότι η Στατιστική Εταιρεία έδωσε σε κάθε περίπτωση σωστά τα ποσοστά και η απεικόνιση του σταθμού ήταν λανθασμένη.
 
Όπως θα δείτε παρακάτω, στο ΣΚΑΪ δεν είναι το φόρτε τους τα γραφήματα, αφού κάνουν τρανταχτά λάθη που δεν κάνει ένας μαθητής της Γ΄ Λυκείου και ας είναι στη Θεωρητική Κατεύθυνση! Νομίζω ότι πρέπει να προσλάβουν ένα Μαθηματικό και γρήγορα...

Σημείωση: Η ανάρτηση με κανένα τρόπο δεν είναι πολιτική (πόσο μάλλον κομματική), εστιάζεται στο μαθηματικό κείμενο και μόνο αυτό σχολιάζεται!! Θα μείνουμε μακριά από κάθε υπονοούμενο και σκέψη...  

Απολαύστε το!


Τι βλέπουμε στη παραπάνω φωτογραφία; Ένα ραβδόγραμμα συχνοτήτων (barchart), όπου:
1) Η ορθογώνια στήλη (κόκκινη) με ποσοστό 4,8% έχει μεγαλύτερο εμβαδόν από την ορθογώνια στήλη (γαλάζια) με ποσοστό 4,7%!!

2) Η ορθογώνια στήλη (κόκκινη) με ποσοστό 3,8% έχει διπλάσιο περίπου εμβαδόν από την ορθογώνια στήλη (πράσινη) με ποσοστό 3,5%!!

3) Άθροισμα ποσοστών 93,6%!!! Λείπει ένα αξιοκαταφρόνητο 6,4%... Αν είναι "λοιπά κόμματα", κατ' εμέ, θα έπρεπε να αναφέρεται, είναι ένα υπολογίσιμο νούμερο που έπρεπε να εμφανίζεται στη δημοσκόπηση.


Τι βλέπουμε στη παραπάνω φωτογραφία; Ένα κυκλικό διάγραμμα (piechart), όπου:
1)  Στα νούμερα 7,5 , 43, 49, 5 έχει ξεχαστεί το σύμβολο του ποσοστού (λογικά δεν είναι συχνότητες αφού δεν είναι ακέραιοι αριθμοί και το νούμερα αρκετά μικρά για δημοσκόπηση)

2) Ο κόκκινος κυκλικός τομέας με ποσοστό 49,5% έχει μεγαλύτερο εμβαδόν από τον πράσινο κυκλικό τομέα με ποσοστό 43%!

3) Το 43% αντιστοιχεί σε ημικύκλιο!

Πηγή (φωτογραφικό υλικό και παρατήρηση): http://left.gr

1 σχόλιο:

  1. Από όλα αυτά ας κρατήσουμε την προχειρότητα τους... αυτό για όσους τα παίρνουν στα σοβαρά τις έρευνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος