Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Προβλήματα για το Δημοτικό και προετοιμασία για το διαγωνισμό του Πυθαγόρα

Μια άριστη επανάληψη και κατανόηση των μαθηματικών είναι τα προβλήματα. Η κατεξοχήν τάξη που διδάσκονται αρκετά προβλήματα είναι στο Δημοτικό.

Ο αγαπητός φίλος και συγγραφέας Μπάμπης Τσιριόπουλος μας προσφέρει μια μοναδική επιλογή για τους μαθητές του Δημοτικού.

Για απευθείας αποθήκευση πατήστε εδώ.


4 σχόλια:

  1. Στο πρόβλημα με τις κότες και τα κουνέλια, στην επίλυση για το Δημοτικό, βγάζει ανάποδα τους σωστούς αριθμούς.Μία δική μου εκδοχή αντίστοιχη με την δοθείσα: αν ήταν όλα τα ζώα κουνέλια, θα είχαμε 25*4=100 πόδια. Για να μειώσουμε τον αριθμό στα 70 πόδια, πρέπει να αντικαταστήσουμε έναν αριθμό κουνελιών με ίσο αριθμό από κότες.Για κάθε μία αντικατάσταση που κάνουμε, έχουμε μείωση 2 ποδιών (βγάζουμε ένα τετράποδο και βάζουμε ένα δίποδο). Για να επιτύχουμε μείωση 30 ποδιών πρέπει να αντικαταστήσουμε 30:2=15 κουνέλια. Έτσι μένουν 25-15=10 κουνέλια και 15 κότες. Αντίστοιχα βεβαίως λύνεται το πρόβλημα και με την υπόθεση ότι όλα τα ζώα είναι κότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ εύστοχη παρατήρηση και πολύ σωστή προσέγγιση στη λύση!

      Διαγραφή
  2. Γεια σας, είμαι γονέας με σπουδές οικονομικών και βοηθάω όποτε μπορώ τα παιδιά μου. Ο δάσκαλος στον γιο μου που πάει πέμπτη δημοτικού, έβαλε ένα πρόβλημα με τέσσερα παιδιά που πρέπει να μοιραστούν εξίσου πέντε πορτοκάλια. Η απάντηση που θεωρείται σωστή είναι ότι το κάθε παιδί θα πάρει τα 5/4 των πορτοκαλιών. Κανονικά δεν θα έπρεπε να λέει 5/4 του πορτοκαλιού; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κάθε παιδί θα λάβει τα 5/4 των πορτοκαλιών, δηλαδή 1 πορτοκάλι και 1/4 του πορτοκαλιού, άρα κάτι παραπάνω από ένα πορτοκάλι, οπότε σωστός ο πληθυντικός.

    Από την άλλη πώς μπορούμε να πούμε ότι θα λάβει το παιδί τα 5/4 του (ενός) πορτοκαλιού όταν το ένα πορτοκάλι είναι τα 4/4 (όλο);

    Νομίζω η διατύπωση είναι σωστή... (αν και η παρατήρησή σας μου έκανε εντύπωση!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος