Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Σημείο προσοχής στο σχολικό βιβλίο της Γ Λυκείου
8 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάκη με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο!
   Αν σε μια ασκηση είναι f(x)=sqrt {x-1} αναλυτικά δεν πρέπει να εργαστεί ο μαθητής για την παραγωγισιμοτητα; ΝΑΙ! Άρα αναλυτικά και στην απόδειξη του σχολικού!

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα και από εμένα. Και εγώ συμφωνώ με την προσέγγιση του Μάκη και του kostakis. Κανονικά και στις δύο περιπτώσεις να γίνεται η απόδειξη. Όσο για την αναφορά στην παράγραφο 3.1 νομίζω ότι είναι τυπογραφικό λάθος και έπρεπε να αναφέρει την παράγραφο 2.1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. +1 κι από μένα. Ο λόγος που είναι εκτός ύλης η συγκεκριμένη παράγραφος είναι προφανώς για να μη γίνει λόγος για κατακόρυφη εφαπτομένη.
  Για μένα κι αυτό, κάκώς είναι εκτός ύλης αφού π.χ. στην παράγραφο του σημείου καμπής πρέπει επιφανειακά να το αναφέρουμε αλλιώς ο ορισμός είναι στον αέρα και ακατανόητος.

  Εν πάση περιπτώση ο έλεγχος παραγωγισιμότητας στο 0 της ρίζας χ συμφωνώ ότι μπορεί να εξεταστεί.
  Εξάλλου κάτι τέτοιο έγινε περίπου στο θέμα Δ στις εξετάσεις του 2017 και υπάρχει και σε αντίστοιχη άσκηση του σχολικού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συνάδελφοι ας μην κοροϊδευόμαστε,
  ένας μαθηματικός που σέβεται την δουλειά του είναι υποχρεωμένος να αναφέρει στους μαθητές του ότι η κατακόρυφη εφαπτομένη είναι εκτός ύλης, όμως πρέπει να τους αναφέρει τι λέει η παράγραφος γιατί η κατακόρυφη εφαπτομένη σχετίζεται άμεσα μα τα σημεία καμπής. Και εννοείται πως πρέπει επιτέλους το ΙΕΠ να ξαναβάλει στην ύλη την συγκεκριμένη παράγραφο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τη μία είναι εκτός ύλης η κατακόρυφη εφαπτομένη και από την άλλη είναι εντός ύλης ο ορισμός του ορίου ακολουθίας!!
   Μήπως κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι πρέπει να κάνουν έναν εξορθολογισμό του προγράμματος σπουδών;

   Διαγραφή
 5. Συγνωμη αλλα νομιζω οτι καποιος που κανει Γ λυκειου θα πρεπει τελειωνοντας τους κανονες παραγωγισης να εξηγησει και τα ακολουθα:
  1. Παραγωγιση συναρτησης πολλαπλου τυπου (σημειο αλλαγης με οριο)
  2. Παραγωγιση συναρτησης που περιεχει ριζα , οπου μηδενιζεται το υποριζο πχ f(x)= ριζαχ x ημχ
  Κανοντας αυτα δεν μας ενδιαφερους οι χαζες αστοχιες ή ελλειψεις του σχολικου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σωστά είναι όσα αναφέρονται παραπάνω.
  Καλό θα ήταν όμως να μην ζητηθεί αυτή η απόδειξη. Δυσκολεύομαι να αξιολογήσω τον μαθητή που θα το τεκμηριώσει ως περίπτωση της x^α για α=1/2 και x>0, αποτυπώνοντας την παράγωγο συνάρτηση της x^α η οποία αναφέρεται στο σχολικό βιβλίο ως βασική γνώση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή