Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Διαγνωστικά τεστ για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Η αναγκαιότητα των διαγνωστικών τεστ

Τα διαγνωστικά τεστ τα θεωρώ απαραίτητα για κάθε τάξη, για κάθε σχολείο και αφορούν όλους τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ). Πρέπει να πραγματοποιούνται απροειδοποίητα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και να μην έχουν το σκεπτικό της εξέτασης. Ο βαθμός είναι απαγορευτικός. 

Το διαγνωστικό τεστ θυμίζει το Ιατρικό Check up! Το check up το κάνουν πιστά κάθε χρόνο οι πολίτες για να διαγνώσουν έγκαιρα τα προβλήματα υγεία τους. 

Έτσι πρέπει να πράξουμε και εμείς με τους μαθητές μας. Με τα διαγνωστικά τεστ καταλαβαίνουμε το επίπεδο των μαθητών που έχουμε απέναντί μας, τα κενά και τις αδυναμίες τους. Επίσης, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια έλλειψη γνώσης ενός ολόκληρου τμήματος σε κάποια έννοια των μαθηματικών διότι πχ. ο περσινός καθηγητής  που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει μία παράγραφος. 

Επομένως, έχοντας τα αποτελέσματα μπορούμε με εξατομικευμένη διδασκαλία κατά τη διάρκεια της χρονιάς να εστιάσουμε σε κάθε μαθητή γνωρίζοντας τις βασικές αδυναμίες του και το επίπεδο γνώσης που βρίσκεται. 

Επίσης, με τα διαγνωστικά τεστ βλέπουμε την αρχική εικόνα του μαθητή και την πορεία του μέσα στην σχολική χρονιά. Για παράδειγμα, ένας μαθητής που μου γράφει σε μία εξέταση 09 μπορεί να είναι κάτω από τη βάση παρόλα ταύτα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο αν στο στο διαγνωστικό τεστ είχε γράψει πολύ χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει πρόοδος του μαθητή και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. 

Όλοι ξέρουμε ότι ένας αδιάβαστος μαθητής που προσπέρασε τις τάξεις του Γυμνασίου και το βρίσκουμε για πρώτη φορά στην Α΄ ή Β΄ Λυκείου οι δυνατότητες μας για να τον καλυτερεύσουμε είναι περιορισμένες. Άρα ποιος είναι ο σκοπός μας; Να τον κινητοποιήσουμε να αυξήσει την προσπάθειά του και να ανεβάσει το επίπεδο γνώσεών του, δηλαδή να έχει μία ανοδική πορεία και ας βρίσκεται συνέχεια κάτω από την βάση. Αυτός ο μαθητής έχει επιτύχει τον στόχο του!

1) Διαγνωστικό τεστ από το Γυμνάσιο στο Λύκειο από τη lisari team (αφορά τους μαθητές της Α΄ Λυκείου) - Ένα διαχρονικό αρχείο!

2) Διαγνωστικό τεστ από την Α΄ Λυκείου στη Β΄ Λυκείου από τη lisari team (αφορά τους μαθητές της Β΄ Λυκείου) - Ένα διαχρονικό αρχείο!

3) Ένα διαγνωστικό τεστ για τους μαθητές των ΕΠΑΛ από την Αγγελική Μητρογιαννοπούλου 

(Σημείωση: Το αρχείο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με διαφορετική μορφή).

4) Ένα διαγνωστικό τεστ για τους μαθητές της Β Λυκείου από τον Σπύρο Δήμου για το ΓΕΛ Άργους Ορεστικού. 

Για παλαιότερα αρχεία στα διαγνωστικά τεστ δείτε εδώ.

3 σχόλια:

  1. Τι εννοείτε ότι "ο βαθμός είναι απαγορευτικός" στα διαγνωστικά τεστ; Δηλαδή δεν βάζουμε βαθμό στο γραπτό; Πώς θα ενημερωθούν οι μαθητές και οι γονείς; Σημειωτέον ότι στο άρθρο 6 του Π.Δ. 46/2016 (ΦΕΚ 74/τεύχος Α΄/22-4-2016) για την αξιολόγηση των μαθητών των ΓΕΛ αναφέρεται ότι: "Για την επίδοση των μαθητών στις διαγνωστικές δοκιμασίες ενημερώνονται οι γονείς των μαθητών κατά τις επισκέψεις τους στο σχολείο."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο μαθητή ΔΕΝ λέμε το βαθμό, δεν έχει νόημα γιατί ΔΕΝ ήταν εξέταση. Εγώ προτείνω να δίνουμε χαρακτηρισμό αντί για βαθμό. Αν κάποιος θέλει να δώσει βαθμό ας το κάνει, αλλά δεν το προτείνω και νομίζω ότι δεν το επιτρέπουν και οι οδηγίες (δεν το θυμάμαι ακριβώς, πρέπει να το διαβάσω ξανά για να είμαι ακριβής).

      Όσο για τους γονείς λέμε ακριβώς τι έκανε στο διαγώνισμα αξιολόγησης, αν έχουμε βαθμό τότε το λέμε και αυτό...

      Διαγραφή
  2. Συνάδελφοι, καλή σχολική χρονιά.
    Στην Β Λυκείου στην γεωμετρία, το φετινό ΦΕΚ της διδακτέας ύλης ξεκινά από το 7.1
    Το 6ο κεφάλαιο που δεν διδάχθηκε στην Α Λυκείου, είμαστε υποχρεωμένοι να το διδάξουμε την στιγμή που είναι εκτός ύλης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος