📌 Όταν οι σπουδαίοι κουράζονται – Καιρός για αλλαγή;
Υπάρχουν άνθρωποι που άφησαν το στίγμα τους στην εκπαίδευση όχι με φωνές, αλλά με αξιοπρέπεια, συνέπεια και βαθιά γνώση του αντικειμένου τους. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Γιώργος Δάσιος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων (Ε.Ο.Ε.), ο οποίος για χρόνια κράτησε τα ηνία των Πανελλαδικών Εξετάσεων με ψυχραιμία και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Δάσιος υπήρξε – και για πολλούς εξακολουθεί να είναι – η «σιωπηλή ασφάλεια» του συστήματος. Εκείνος που θα εντοπίσει το λάθος σε μια εκφώνηση Βιολογίας πριν προλάβει να εκτεθεί το Υπουργείο Παιδείας. Εκείνος που θα δει την αστοχία στα Μαθηματικά με την ίδια φυσικότητα που κάποιος άλλος θα έφτιαχνε έναν καφέ.
Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του μιλούν για ήθος, ευγένεια, εμπειρία. Κι αυτή είναι η πιο σπάνια μορφή αναγνώρισης: η βουβή, ουσιαστική.
Όμως τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως ο άνθρωπος πίσω από τις εξετάσεις δείχνει σημάδια κόπωσης. Δεν πρόκειται για σφάλματα ή παραλείψεις που εκθέτουν – ακόμη και κουρασμένος, ο Γιώργος Δάσιος στέκεται όρθιος.
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δούμε νέα πρόσωπα; Όχι ως απόρριψη όσων προσέφεραν, αλλά ως φυσική συνέχεια. Όπως ο μεγάλος αθλητής που αποχωρεί τη στιγμή που το κοινό τον αποθεώνει – κι όχι όταν του το ζητούν.
Η κληρονομιά τότε μένει ακέραιη. Η μετάβαση γίνεται με σεβασμό.
Ο Εφοριάκιας δεν κρατάει λογαριασμό μόνο για να εντοπίζει τα λάθη. Τον κρατάει και για να θυμάται τις προσφορές. Αλλά και για να ρωτά, ψύχραιμα και καθαρά:
Πότε είναι η ώρα να πούμε "ευχαριστούμε" και να προχωρήσουμε;
– Ο Εφ0ριάκιας