Στηρίξτε το έργο μας!

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

5ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο - Λεπτοκαρυά Πιερίας (ανανεωμένο)

Όπως μας ενημερώνει το επίσημο site της ΕΜΕ, η διάρκεια του καλοκαιρινού σχολείου είναι από 24 Ιουλίου 2011 έως 30 Ιουλίου 2011 και οι εγγραφές έχουν τελειώσει.

Πρέπει να θυμίσουμε ότι τα καλοκαιρινά σχολεία ήταν μια ιδέα του Παπαδόπουλου Κωνσταντίνου που τελικά πραγματοποιήθηκε και πρόσφερε πολλά στους μαθητές και στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Το άρθρο την ΕΜΕ γράφει:

"Το Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, όπως είχε ανακοινώσει, προχωρά στη δημιουργία του 5ου Μαθηματικού Καλοκαιρινού Σχολείου (Μ. Κ. Σ.).

Το 5ο Μ. Κ. Σ. θα λειτουργήσει από 24 Ιουλίου – 30 Ιουλίου 2011 στη Λεπτοκαρυά Πιερίας στο Ξενοδοχείο «OLYMPIAN BAY» 4 αστέρων. (Πληροφορίες στον ιστότοπο: www.reahotels.gr). Το ξενοδοχείο βρίσκεται 2 Km απόσταση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και 1000 μέτρα από την αντίστοιχη σιδηροδρομική γραμμή. Το ξενοδοχείο διαθέτει γήπεδα μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, βιβλιοθήκη, υπερσύγχρονο γυμναστήριο και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η διαμονή θα είναι σε δίκλινα και τρίκλινα κλιματιζόμενα δωμάτια.

Τα μαθήματα θ΄ αρχίσουν τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 9.00 το πρωί και θα τελειώσουν την Παρασκευή 29 Ιουλίου. Καθημερινά τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε 5 διδακτικές ώρες, από 9.00 π.μ. – 13.45μ.μ., σε υπερσύγχρονες κλιματιζόμενες αίθουσες, εξοπλισμένες με όλα τα απαιτούμενα εποπτικά μέσα.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας, η ύλη και οι καθηγητές που θα διδάξουν, θα τελούν υπό την εποπτεία και επιστημονική καθοδήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Σε κάθε μαθητή,  με την άφιξη του στις εγκαταστάσεις του 5ου Μ. Κ. Σ. θα δίνεται τσάντα που θα περιέχει σημειώσεις των μαθημάτων ανάλογες με την τάξη του. Προγραμματίζονται επίσης επίκαιρες διαλέξεις από επιφανείς επιστήμονες.

Οι μαθητές, τον ελεύθερο χρόνο τους, μπορούν να τον αφιερώσουν όπως αυτοί θέλουν με αθλοπαιδιές στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου υπό την επίβλεψη γυμναστών. Ακόμη οι μαθητές τις απογευματινές ώρες μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα ή στις πισίνες του ξενοδοχείου, εφ’ όσον το επιτρέπουν οι γονείς τους και με την επίβλεψη και φροντίδα του προσωπικού ασφαλείας που διαθέτει το Ξενοδοχείο.

Τα γεύματα των παιδιών πρωί, μεσημέρι, βράδυ θα επιλεγούν από το ειδικό προσωπικό του Ξενοδοχείου και θα ανταποκρίνονται στις σωματικές και πνευματικές τους ανάγκες .

Όλοι οι μαθητές θα έχουν πλήρη ασφάλεια. Οι χώροι διαμονής θα φυλάσσονται όλο το 24ωρο από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ξενοδοχείου, αλλά και από άτομα που θα ανήκουν στην οργανωτική επιτροπή του Μ. Κ. Σ.

Το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή ανέρχεται στο ποσόν των 480€ και τη φόρμα συμμετοχής μπορεί να τη βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (εδώ σε μορφή pdf), στα σχολεία φοίτησης και σε γνωστούς εκπαιδευτικούς ιστότοπους.

Για τη συμμετοχή κάθε μαθητή είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του ΔΕΛΤΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΑΘΗΤΗ και η κατάθεση 100€ στους παρακάτω λογαριασμούς:

1. Στην Τράπεζα: ΕΘΝΙΚΗ, λογαριασμός όψεως 080/48002300
με ΙΒΑΝ GR87 0110 0800 0000 0804 8002 300
(προσοχή πρέπει να αναγράφονται στο έντυπο της Τράπεζας το επώνυμο, όνομα και πατρώνυμο του καταθέτη).
 

2. Στην Τράπεζα: ALPHA, λογαριασμός όψεως 10 100 200 20 19 988
με ΙΒΑΝ GR86 0140 1010 1010 0200 2019 988
(προσοχή πρέπει να αναγράφονται στο έντυπο της Τράπεζας το επώνυμο, όνομα και


3. Με ταχυδρομική επιταγή σε διαταγή, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΤΑΧ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 54,  Τ.Θ. 30044
Αντίγραφο του Δελτίου Συμμετοχής μαζί με το δελτίο κατάθεσης, στέλνει ο κάθε ενδιαφερόμενος στα γραφεία της Ε. Μ. Ε. με ένα από τους παρακάτω τρόπους, Fax, ταχυδρομικά, ηλεκτρονικά .


Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι συγκεκριμένος θα παρακαλούσαμε οι μαθητές που ενδιαφέρονται να εγγραφούν έγκαιρα.

Οι εγγραφές ξεκινούν 1 Φεβρουαρίου και τελειώνουν 31 Μαΐου 2011."

Κάποιες από τις ενδιαφέρουσες εργασίες του Αλέξανδρου Συγγελάκη που είχε  παρουσιάσει στα προηγούμενα καλοκαιρινά σχολεία της Λεπτοκαρυάς, μπορείτε να δείτε παρακάτω:


1. «Ασκήσεις στη Θεωρία Αριθμών». Συλλογή ασκήσεων που έχουν χωριστεί ανά ενότητα και δυσκολία, για την καλύτερη εμπέδωση της θεωρίας. Πρόκειται για φυλλάδιο το οποίο μοιράστηκε στους μαθητές που παρακολούθησαν το 3ο Καλοκαιρινό Μαθηματικό Σχολείο στη Λεπτοκαρυά Πιερίας τον Αύγουστο του 2009.

2. «Διαιρετότητα και Ισοτιμίες.» Άρθρο για το 1ο, 2ο και 3ο Καλοκαιρινό Μαθηματικό Σχολείο (Λεπτοκαρυά Πιερίας, Αύγουστος 2009). Περιέχει τη βασική θεωρία και αρκετά παραδείγματα λυμένα από Μαθηματικούς Διαγωνισμούς και Ολυμπιάδες 

H επόμενη μέρα
Η αγάπη των παιδιών για τον κόσμο των Μαθηματικών και τον κόσμο των αριθμών φαίνεται ότι διαρκεί, καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Απόδειξη; Το 5ο Μαθηματικό Καλοκαιρινό Σχολείο που λειτούργησε στην Λεπτοκαρυά Πιερίας από τις 24 έως τις 30 Ιουλίου, όπου υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.).

Συνολικά, συμμετείχαν 207 μαθητές απ' όλη την Ελλάδα από Α' Γυμνασίου μέχρι Γ' Λυκείου, ενώ στους συμμετέχοντες υπήρξαν Ολυμπιονίκες και Βαλκανιονίκες Μαθηματικών.

Σημειώνεται ότι στο φετινό καλοκαιρινό Μαθηματικό Σχολείο επιθυμούσαν να πάρουν μέρος περισσότεροι μαθητές, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα. Πέρυσι, συμμετείχαν 160 μαθητές και παρ' όλη την οικονομική κρίση υπήρξε αύξηση 30%. Από Τρικαλινής πλευράς, συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή ο Κώστας Βαγενάς, στους διδάσκοντες ο Δρ. Μαθηματικών Δημήτρης Κοντοκώστας και 19 μαθητές, πέρυσι συμμετείχαν 10 μαθητές, σημειώθηκε μια αύξηση, σχεδόν 100%, με τον νομό Τρικάλων να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή απ' όλους τους Νομούς, εκτός της Αττικής.

Αυξητική τάση
Σε ό,τι αφορά στην λειτουργία του σχολείου αυτή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "OLYMPIAN BAY", ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μαθητές έκαναν μάθημα από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και το απόγευμα, μπορούσαν να ασχοληθούν σε Μαθηματικό Λογισμικό (Μαθηματικά με τη βοήθεια ΗΥ), με σκάκι, με αθλοπαιδιές και με μπάνιο στις πισίνες του ξενοδοχείου ή στη θάλασσα. Όπως τόνισε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Κώστας Βαγενάς σκοπός του σχολείου είναι να δοθεί κίνητρο στο μαθητή που αγαπάει τα Μαθηματικά, ώστε να ασχοληθεί με αυτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Επίσης, το σχολείο έχει ως στόχο την κοινωνικοποίηση των παιδιών, ερχόμενα σε επαφή με παιδιά απ' όλη την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Βαγένας, ενώ πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της παρακολούθησης του σχολείου οι μαθητές συνδύαζαν το τερπνό μετά του ωφελίμου, αφού το βράδυ παρακολουθούσαν και κινηματογράφο με ταινίες μαθηματικού περιεχομένου. Στο σχολείο δίδασκαν καθηγητές Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιλεγμένοι από την Επιτροπή Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, ενώ μεταξύ των μαθητών παραβρέθηκε ο πρώτος Έλληνας Μαθητής, Γεώργιος Βλάχος που πήρε Χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδα Μαθηματικών (Άμστερνταμ 2011), ο Τρικαλινός Χάλκινος Ολυμπιονίκης στην ίδια Ολυμπιάδα Παναγιώτης Λώλας (παρόλο μαθητής της Α' Λυκείου και συναγωνιζόταν με μαθητές της Γ' Λυκείου), η Τρικαλινή Χάλκινη Βαλκανιονίκης (Κύπρος 2011) Νικολέττα Αναγνώστου και ο αδερφός της Θεόδωρος Αναγνώστου, βραβευθείς με εύφημη μνεία στην ίδια Βαλκανιάδα. Καταλήγοντας να προστεθεί ότι ο κ. Βαγενάς χαρακτήρισε τις φετινές εργασίες του σχολείου, άκρως επιτυχημένες, κάτι που διαφάνηκε από την αυξητική τάση και από τα φύλλα αξιολόγησης των μαθητών.

Ευαγγελία Κάκια

www.proinoslogosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος