Στηρίξτε το έργο μας!

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Tα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου - Ενημέρωση για τα Πανεπιστήμια - Κολέγια του εξωτερικού

 Οι λίστες κατάταξης των Πανεπιστημίων

Οι λίστες κατάταξης των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο –τα περίφημα rankings– είναι χρήσιμες και ενδεικτικές, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια. Οι «ψαγμένοι» αναγνώστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανάγνωσή τους. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει μία λίστα, επίσημη, που όλοι αποδέχονται, αλλά πολλές, οι οποίες σχεδόν πάντα διαφέρουν μεταξύ τους. Συνήθως οι λίστες αυτές συντάσσονται από διεθνείς, αξιόπιστες εφημερίδες ή περιοδικά, όπως οι «Times», το «Business Week», οι «US News», οι «Financial Times» κ.ά. ή κάποια μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Μεταξύ των λιστών υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, γεγονός που αποδεικνύει την υποκειμενικότητα των κριτηρίων επιλογής.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των πανεπιστημίων συνήθως διαφέρουν. Κάποια από αυτά είναι το επίπεδο των καθηγητών, ο ερευνητικός προσανατολισμός των ιδρυμάτων, η πολυεθνική σύνθεση του φοιτητικού πληθυσμού, η δυσκολία εισαγωγής κ.ά.

Πολλά από αυτά τα κριτήρια είναι δύσκολο να οριστούν. Για παράδειγμα, πως αξιολογείται το εκπαιδευτικό προσωπικό; Ο αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων είναι ένα μόνο από τα κριτήρια που μπορούν να επιλεχθούν. Άλλοι δίνουν μεγάλη σημασία στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Για παράδειγμα, ποιος θα είναι ο πρώτος μισθός τους μετά το πτυχίο;

Ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο αφορά την υλικοτεχνική υποδομή (βιβλιοθήκες, εργαστήρια, νέες τεχνολογίες κτλ.). Ιδιαίτερη σημασία έχει το αντικείμενο εξειδίκευσης. Για παράδειγμα, κάποιο πανεπιστήμιο μπορεί να έχει εξαιρετική νομική σχολή, αλλά όχι εξίσου καλό ΜΒΑ (μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε διοίκηση επιχειρήσεων). Κάποια πανεπιστήμια εξειδικεύονται στις νέες τεχνολογίες, ενώ άλλα στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Τέλος, η εγκυρότητα και η συνέπεια κάθε χρόνο του φορέα που συντάσσει τη λίστα κατάταξης παίζουν σημαντικό ρόλο. Ακόμα όμως και σε έγκυρους φορείς βλέπουμε στοιχεία υποκειμενικότητας. Για παράδειγμα, τα αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν περισσότερο τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Επομένως, χρήσιμες όλες οι λίστες κατάταξης για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά χρειάζεται να συγκρίνονται και να γίνεται προσεκτική ανάγνωση των λεπτομερειών.

Ενημέρωση για τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού 

Οι απανωτές παγκόσμιες επιτυχίες των ερευνητικών προγραμμάτων πολλών αμερικανικών πανεπιστημίων, η διαχρονική φήμη και η απήχηση των πτυχίων τους στην παγκόσμια αγορά εργασίας, η προσιτή αγγλική γλώσσα, καθιστούν όνειρο ζωής τις σπουδές για εκατομμύρια νέους σε κάθε γωνιά της γης.

ΚΟΛΈΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ
Τα αμερικάνικα πανεπιστήμια και γενικότερα τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης δεν στηρίζουν τη λειτουργία τους σε κρατικούς οργανισμούς.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 3.500 δημόσια και ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια. Τα κολέγια τείνουν να είναι μικρότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν μόνο πτυχιακούς τίτλους σπουδών.
Τα πανεπιστήμια προσφέρουν το πλήρες φάσμα των ακαδημαϊκών τίτλων: Πτυχίο (Μπάτσελορ), Μεταπτυχιακό (Μάστερ) και Διδακτορικό (Phd).
Οι τρεις τύποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ είναι οι εξής:
1. Κολέγια διετούς φοίτησης:
Χορηγούν το πτυχίο Associate. Αυτό διακρίνεται σε Associate of Arts (ΑΑ) ή Associate of Science (AS) για τις θεωρητικές και θετικές επιστήμες αντίστοιχα.
Κάποια από τα ιδρύματα αυτά προσφέρουν σπουδαστικά προγράμματα σε τεχνικούς και επαγγελματικούς κλάδους, ενώ άλλα προσφέρουν προγράμματα που ισοδυναμούν με τα δύο πρώτα χρόνια των τετραετούς φοίτησης πανεπιστημίων ή κολεγίων.
2. Κολέγια και Πανεπιστήμια τετραετούς φοίτησης: Προσφέρουν προγράμματα πτυχιακών σπουδών στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και θετικές επιστήμες και χορηγούν πτυχία Bachelors, Masters και Ph.D
3. Τεχνολογικά Ινστιτούτα / Πολυτεχνεία:
Εστιάζουν κυρίως στις θετικές και πολυτεχνικές επιστήμες, χωρίς αναγκαστικά να αποκλείονται άλλοι κλάδοι σπουδών.
Είναι ισότιμα με τα πανεπιστήμια τετραετούς φοίτησης και προσφέρουν όλο το φάσμα των χορηγούμενων τίτλων της τριτοβάθμιας αμερικανικής εκπαίδευσης.
ΔΗΜΌΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΆ
Η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη χώρα τη μεγάλη φήμη για το επίπεδο σπουδών τους κατέχουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία βέβαια έχουν και ακριβότερα δίδακτρα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δημόσια δεν εντάσσονται στα κορυφαία. Αρα η επιλογή πρέπει να γίνεται ανάλογα με την επιστήμη που θέλετε και τη φήμη που έχει το κάθε ίδρυμα στον συγκεκριμένο τομέα. Τα κρατικά πανεπιστήμια, πολλά από τα οποία κρατούν στον τίτλο τους τον όρο «State University» ή περιλαμβάνουν κάποια λέξη ενδεικτική της γεωγραφικής τους θέσης (Eastern, Northwestern κ.λπ.) τείνουν να είναι πολυπληθέστερα των ιδιωτικών.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ
Ο βασικός πτυχιακός τίτλος που απονέμουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι το Bachelors Degree, το αντίστοιχο του δικού μας Πτυχίου.
Τα μαθήματα που διδάσκονται στο πρώτο και δεύτερο έτος σπουδών (Freshman και Sophomore Year), καλύπτουν ένα φάσμα γνωστικών πεδίων πολύ ευρύτερο της επιλογής του φοιτητή.
Τα δύο αυτά πρώτα χρόνια είναι σημαντικά για την οριστική επιλογή ακαδημαϊκού πεδίου από το φοιτητή, ο οποίος μπορεί να έχει εισαχθεί στο πανεπιστήμιο με σκοπό να σπουδάσει νομική, αλλά στην πορεία να ανακαλύψει ότι κάτι άλλο του πάει καλύτερα ή τον ενδιαφέρει περισσότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αιτήσεις τους προς τα πανεπιστήμια, μεγάλο ποσοστό Αμερικανών φοιτητών, στο πεδίο που πρόκειται να συμπληρώσουν τι θέλουν να σπουδάσουν γράφουν «undecided» δηλαδή αναποφάσιστος! Και αυτό μόνο αρνητικά δεν εκτιμάται από τους κρίνοντες την εισαγωγή. Είναι φυσιολογικό στην ηλικία των 18, ένας νέος να μη γνωρίζει απόλυτα τι θέλει ή τι μπορεί να κάνει με επιτυχία στη ζωή του.
Στο τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών (Junior και Senior) τα μαθήματα εστιάζονται πλέον στην επιλογή του φοιτητή και σταδιακά εξειδικεύονται.
Οι φοιτητές τελειώνουν τις σπουδές τους, όταν συγκεντρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μονάδων (credits), οι οποίες μπορεί να είναι από 130 έως 180 ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών. Κάθε μάθημα μπορεί να παρέχει διαφορετικά credits.
Τα ίδια τα μαθήματα μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις γενικούς τύπους:
Core Courses: Είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές και παρέχουν θεμελιώδεις γνώσεις σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων από μαθηματικά μέχρι φιλολογία, και από βιολογία μέχρι τις κοινωνικές επιστήμες (politics, economics, sociology κ.λπ.), το χορό και τις καλές τέχνες. Το πρόγραμμα σπουδών καθορίζεται ελεύθερα από κάθε πανεπιστήμιο.
Major courses: To major είναι όπως λέει και η λέξη το κύριο αντικείμενο σπουδών. Τα major μαθήματα αντιπροσωπεύουν ποσοστό από 25% έως 50% του συνόλου των μαθημάτων που πρέπει να συμπληρώσει ο φοιτητής για να πάρει το πτυχίο.
Minor Courses: Είναι το δευτερεύον αντικείμενο σπουδών που επιλέγει ο φοιτητής. Συνήθως τα minor μαθήματα είναι τα μισά από τα majors.
Ένας φοιτητής, δηλαδή, που μπορεί να παρακολουθεί οικονομικά, μπορεί να έχει 25 μαθήματα της κύριας κατεύθυνσης στα οικονομικά και 12 στις πολιτικές επιστήμες ως minor.
Elective Courses: Είναι οι επιλογές μαθημάτων, τις οποίες ο φοιτητής μπορεί να πάρει από κάθε τμήμα του πανεπιστημίου, ανεξαρτήτως της δικής του κατεύθυνσης.



1. Harvard University
2. Stanford University
3. Yale University
4. California Institute of Technology
5. University of California at Berkeley
6. University of Cambridge
7. Massachusetts Institute Technology
8. Oxford University
9. University of California at San Francisco
10. Columbia University
11. University of Michigan at Ann Arbor
12. University of California at Los Angeles
13. University of Pennsylvania
14. Duke University
15. Princeton University
16. Tokyo University
17. Imperial College London
18. University of Toronto
19. Cornell University
20. University of Chicago
21. Swiss Federal Institute of Technology in Zurich
22. University of Washington at Seattle
23. University of California at San Diego
24. Johns Hopkins University
25. University College London
26. Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne
27. University Texas at Austin
28. University of Wisconsin at Madison
29. Kyoto University
30. University of Minnesota Twin Cities
31. University of British Columbia
32. University of Geneva
33. Washington University in St. Louis
34. London School of Economics
35. Northwestern University
36. National University of Singapore
37. University of Pittsburgh
38. Australian National University
39. New York University
40. Pennsylvania State University
41. University of North Carolina at Chapel Hill
42. McGill University
43. Ecole Polytechnique
44. University of Basel
45. University of Maryland
46. University of Zurich
47. University of Edinburgh
48. University of Illinois at Urbana Champaign
49. University of Bristol
50. University of Sydney
51. University of Colorado at Boulder
52. Utrecht University
53. University of Melbourne
54. University of Southern California
55. University of Alberta
56. Brown University
57. Osaka University
58. University of Manchester
59. University of California at Santa Barbara
60. Hong Kong University of Science and Technology
61. Wageningen University
62. Michigan State University
63. University of Munich
64. University of New South Wales
65. Boston University
66. Vanderbilt University
67. University of Rochester
68. Tohoku University
69. University of Hong Kong
70. University of Sheffield
71. Nanyang Technological University
72. University of Vienna
73. Monash University
74. University of Nottingham
75. Carnegie Mellon University
76. Lund University
77. Texas A&M University
78. University of Western Australia
79. Ecole Normale Super Paris
80. University of Virginia
81. Technical University of Munich
82. Hebrew University of Jerusalem
83. Leiden University
84. University of Waterloo
85. King's College London
86. Purdue University
87. University of Birmingham
88. Uppsala University
89. University of Amsterdam
90. University of Heidelberg
91. University of Queensland
92. University of Leuven
93. Emory University
94. Nagoya University
95. Case Western Reserve University
96. Chinese University of Hong Kong
97. University of Newcastle
98. Innsbruck University
99. University of Massachusetts at Amherst
100. Sussex University

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος