Στηρίξτε το έργο μας!

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ο Ήλιος αλλάζει πολικότητα κάθε 11 χρόνια, το γνωρίζατε;

Ολοκληρώθηκε η αλλαγή της πολικότητας του Ήλιου, σύμφωνα με την NASA, τον Ιανουάριο του 2014. Η πολικότητα του Μαγνητικού πεδίου του Ήλιου είναι περιοδική και αντιστρέφεται κάθε 11 χρόνια! Το γνωρίζατε;

1) Πότε ξεκίνησε και πόσους μήνες κρατά;
Απάντηση
Αυτή η διαδικασία κρατά κάποιους μήνες, τρεις με τέσσερις μήνες απαντούν οι επιστήμονες κατά μέσο όρο.Ξεκίνησε τον το Νοέμβριο 2013 και ολοκληρώθηκε (κατά την ΝΑΣΑ) τον Ιανουάριο του 2014.

2) Ποια είναι τα πρώτα σημάδια που μας δείχνουν ότι φτάνει η ώρα της αντιστροφής;
Απάντηση
Οι ενδείξεις είναι πολλές, καταγράφουμε τις πιο σημαντικές
Εμφανίζονται νέες τρύπες κοντά στους πόλους με αντίθετη μαγνητική ευθυγράμμιση.
Τα πολικά μαγνητικά πεδία του Ήλιου εξασθενούν σε σημείο μηδενισμού τους

3) Πως γίνεται αυτή αλλαγή πολικότητας;
Απάντηση
Αρχικά, μια μεγάλη ηλιακή κηλίδα εξαπλώνεται, αναγκάζοντας το μαγνητικό πεδίο του άστρου να «μεταναστεύσει» από τον ισημερινό του προς ένα από τους δύο πόλους του. Καθώς αυτή η μετακίνηση λαμβάνει χώρα, η ισχύς του ηλιακού μαγνητικού πεδίου μηδενίζεται και μετά επανέρχεται, αλλά με την αντίστροφη πολικότητα. Η εξήγηση όλου του φαινομένου αποτελεί ένα μυστήριο που δεν έχουν λύσει ακόμα οι επιστήμονες, δεν έχουν αποκρυπτογραφήσει τον εσωτερικό μηχανισμό που ακολουθεί ο ήλιος και μετατοπίζει τον μαγνητικό βορρά στο νότο κάθε έντεκα χρόνια.Οι περισσότεροι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ηλιακές κηλίδες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία αλλά με ποιο τρόπο ακόμα ερευνάται...

4) Αυτή η μαγνητική αναστροφή έχει αντίκτυπο και στη Γη;
Απάντηση
Σύμφωνα με Αμερικάνους επιστήμονες, αυτή η μαγνητική αναστροφή έχει αντίκτυπο και στη Γη, λόγω της εντονότερης ηλιακής δραστηριότητας και της αυξημένης κοσμικής ακτινοβολίας που φθάνει στον πλανήτη μας, με συνέπεια να επηρεάζεται το γήινο μαγνητικό πεδίο. Η επίδραση αυτή, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρονικά και δορυφορικά συστήματα όπως το GPS ή τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού, καθώς επίσης να προκαλέσει πιο εκτεταμένο και θεαματικό σέλας στους γήινους πόλους.

5) Ποιος παρακολουθεί το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου;
Απάντηση
Το Ηλιακό Παρατηρητήριο Γουίλκοξ (Wilcox) του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, το οποίο παρακολουθεί το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, σε καθημερινή βάση από το 1975.

6) Φέτος πόσο έντονο ήταν το φαινόμενο;
Απάντηση
Από το 1975 ως σήμερα, το Ηλιακό Παρατηρητήριο Wilcox έχει καταγράψει τέσσερις αντιστροφές σε τέσσερα ηλιακά μέγιστα. Το μέγιστο του 2013-2014 είναι μέχρι στιγμής ασυνήθιστα ήσυχο, και ίσως αποδειχθεί το ασθενέστερο των τελευταίων 100 ετών.

Συνήθως, σύμφωνα με τους αστρονόμους, στο αποκορύφωμα του ηλιακού κύκλου αυξάνονται οι ηλιακές κηλίδες (οι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια του άστρου μας, που γεννούν τις ηλιακές εκλάμψεις και εκρήξεις), όμως φέτος έχουν παρατηρηθεί λιγότερες κηλίδες από ότι στη διάρκεια προηγούμενων ηλιακών κύκλων.

7) Υπάρχει άλλο ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα που να αλλάζει πολικότητα; 
Απάντηση (;)
Νομίζω ότι μόνο ο ήλιος είναι ο μοναδικός αστέρας που αλλάζει το μαγνητικό του πεδίο... έψαξα στο διαδίκτυο και δεν βρήκα κάποιο άλλο σώμα να έχει ανάλογη ιδιότητα, όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο να μας ενημερώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος