Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

Συνέδριο Ε.Μ.Ε στα Χανιά 2016 (online)


Online ενημέρωση!

Παρασκευή 4/11/2016

14:00: Έλευση Υπουργού Παιδείας (διακριτική παρουσία διμοιρία των ματ λόγω των συγκεντρωμένων της ΕΛΜΕ Χανίων).

15:00: Έναρξη του συνεδρίου

16:20: Ομιλία (τέως) Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλης. Πρώτη φορά Υπουργός Παιδείας παρευρίσκεται σε μαθηματικό συνέδριο.

Σημαντικά σημεία:
α) Να αποφύγουμε την ασκησιολογία…
β) Να αποφύγουμε μοντέλα που δεν έχουν σχέση με τα Ελληνικά δεδομένα…
γ) Το έτος 2018 θα ανακηρυχτεί από το Υπουργείο Παιδείας έτος των Μαθηματικών για την Ελλάδα (που αντιστοιχούν με τα 100 χρόνια της ΕΜΕ).


Σημείωση: Μετά από λίγες ώρες ανακοινώνεται ότι ο Ν. Φίλης δεν συμμετέχει στο νέο ανασχηματισμό για το κυβερνητικό σχήμα...

16:40: Ομιλία του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη «Οι αλγόριθμοι». Πατήστε εδώ για την ομιλία!

Ανταπόκριση - Ρεπορτάζ για την ομιλία του Κώστα Δασκαλάκη από τον Γιάννη Πλάταρο. 

Πηγή:https://www.facebook.com/plataros/posts/10208717152259195

Ξεκίνησε εντυπωσιακά με τον «Αλγόριθμο Παπά» για ανακήρυξη τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών και υπέδειξε έναν καλύτερο της Αρχαίας Αθήνας : 

1) Οι 9 άρχοντες , έβρισκαν τους 1200 πιο πλούσιους Αθηναίους να χρηματοδοτήσουν έργα της Πολιτείας.
2) Ο επιλεγόμενος Α, μπορούσε να υποδείξει έναν πλουσιότερο Β.
3) Αν ο Β δεχόταν να πληρώσει, τότε όλα καλώς.
4) Αν ο Β δεν δεχόταν, υποχρεούταν σε ανταλλαγή περιουσιών!
Ο Αλγόριθμος έβρισκε πάντα λύση.!
Έπεσε πολύ γέλιο στους Συνέδρους με τις διαφάνειες, όπου εμφανιζόταν με μορφή καρτούν Καλογρίτας, Μαρινάκης κτλ.

Συνέχισε με τον αλγόριθμο της Μηχανής μετάφρασης της Γκούγκλ, όπου μετά το 2010 δίνει μεταφράσεις, όπου δεν γελάμε. Εκτός από το Συντακτικό και το Λεξικό, μπήκαν πλέον και ΕΤΟΙΜΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΕΓΚΥΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ. Για παράδειγμα, εισάγονται ακριβείς και έγκυρες ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ μεταφράσεις. Ο «χαζούλης» αλγόριθμος της Γκούγκλ «μεταφράζει» έτοιμες φράσεις και αυτό διευρύνεται στο διηνεκές και βελτιώνεται η μετάφραση με τον ίδιο αλγόριθμο που μαθαίνει χωρίς να εξελίσσεται κατ΄ανάγκην αυτός. (σ.σ. Επί χρόνια έλεγα στο διαδίκτυο ότι όταν θα γίνει ΑΥΤΟ τελείωσε κατά 90% το πρόβλημα της Μηχανικής Μετάφρασης! Σήμερα έμαθα από τον Κώστα Δασκαλάκη, ότι ΗΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ μετά το 2010!) 

Ανέφερε για την βελτίωση του αλγορίθμου δωρητών νεφρού, όπου ο λήπτης δεν είναι συμβατός και πώς με ανταλλαγή ζευγαριών μέσω δύσκολου αλγορίθμου μπορεί να επιτευχθεί εξεύρεση συμβατών δότη και λήπτη. (Ο Α δίνει στον Β, που για να γίνει αυτό, ο Γ που ήθελε να ζώσει στον Β και ήταν ασύμβατος , πρέπει να δώσει στον Δ, που σε αυτόν προορίζονταν ο Α, που έδωσε στον Β). Έδωσε λύση βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του αλγορίθμου.
Ψάχνει για αντίστροφη πορεία στην εξέλιξη του DNA . Πώς προήλθαν οι ακολουθίες των δομικών βάσεων του DNA στην εξέλιξη του Ανθρώπου . Δύσκολο πρόβλημα, αφού αν το ανθρώπινο DNA αναλυθεί σε βιβλία θα πιάνει 3.000 τόμους των 1.000 σελίδων για κάθε άνθρωπο.
Εξήγησε το «Ξυράφι του Occam» δηλαδή ,ότι αν έχουμε λύσεις ή θεωρίες ή πρακτικές να διαλέξουμε, διαλέγουμε την πλέον ΑΠΛΗ.
Με εφαρμογή αυτής της Θεωρίας βρέθηκε ένας πολλαπλασιασμός πίνακα με πίνακα, που δίνει προβλέψεις λ.χ. για το πόσο θα μου αρέσει μια ταινία που δεν έχω δει. Χωρίς παραμέτρους γνώσης Σινεμά, Ψυχολογίας κτλ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΠΛΟΣ ΠΟΥ «ΔΟΥΛΕΥΕΙ»
Νευρωνικά δίκτυα με «χαζούς αλγορίθμους» που δεν ξέρουν κανόνες σκάκι, τακτικές, τεχνάσματα κτλ , ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ! «Ξέρουν» όμως εκατομμύρια παρτίδες διασήμων παικτών. Μόνο με αυτό σε 9 ώρες «εκμάθησης» ο απλούστερος αλγόριθμος κερδίζει τον καλύτερο παίκτη σκάκι και πιο πολύπλοκων παιγνίων από το σκάκι.
Τα παραπάνω ευρήματα επί των αλγορίθων, αλλάζουν την φιλοσοφία για το «τί είναι γνώση» Μαθαίνουμε με το Συντακτικό και την Γραμματική και το Λεξικό ή μαθαίνουμε αν μιλάμε απλώς και ακούμε απλώς; Όπως το μικρό παιδί;
Μίλησε για την «Απόλυτη μάθηση» (Deep Learning) εξηγώντας, ότι η νέο δομή είναι η παρακάτω:

Πολλά Δεδομένα + Απλές υποθέσεις (Ξυράφι του Όκκαμ)
πιθανότητες/Στατιστική+ ΑΠΛΟΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ +ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΓΝΩΣΗ , δίνει αποτελέσματα ΘΑΥΜΑΣΤΑ!

Τόνισε, ότι από την βάση δεδομένων της Γκούγκλ, μπορούν να αντλούν δεδομένα ακόμα και ΜΑΘΗΤΕΣ και να τα επεξεργάζονται σε ΑΠΟΜΕΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟΥΣ ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ και να λαμβάνουν αποτελέσματα του τύπου «Σας διαψεύδω κ Πολιτικέ, αυτά που λέτε είναι ψέματα, διότι σε όλο τον κόσμο ισχύει το ....αντίθετο! Ακόμα κι αυτό μπορεί να γίνει -είπε- όταν προκλήθηκε με μια ερώτηση...

Αυτά ήταν τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της εκλαϊκευμένης του ομιλίας που ήταν κατανοητή από όλους. 

Σάββατο
15:30: Η παρουσίαση του ιστότοπου και την ομάδα μας. Η ιστορία και οι δραστηριότητες του blog μας. Ένα οδοιπορικό στα θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Περιγράψαμε τα 4π! Δηλαδή,

1) Που βγαίνουν τα θέματα...
2) Ποιος τα βγάζει...
3) Πότε δημιουργούνται...
4) Πώς επιλέγονται...


Δείτε ΌΛΕΣ τις εισηγήσεις από τον μαθηματικό ιστότοπο του Σωκράτη Ρωμανίδη!
________________________________________________________________________________

Το προεδρείο της ΕΜΕ Χανίων μας εξασφάλισε μια αίθουσα για να έρθουμε λίγοοο πιο κοντά με το διαδικτυακό τόπο που αγαπάμε και επισκεπτόμαστε, το lisari.blogspot.gr.

Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο στις 15:15 - 16:30, ΑΙΘΟΥΣΑ Φρ. Μπαρότσης στη συνάντηση μας.

Θα παρευρίσκονται τα μέλη της μαθηματική μας ομάδα 
lisari team. 

Θα υπάρχουν σύντομες ομιλίες, ένα οδοιπορικό στην ιστορία του blog μας, αναφορά στα βιβλία και τις δραστηριότητες της ομάδας μας.

Η ομιλία έκπληξη θα αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις!! 
Όποιος την παρακολουθήσει... δεν θα χάσει! 

Μετά θα ακολουθήσει μια χαλαρή συζήτηση κυρίως για να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις χωρίς ποντίκια και πληκτρολόγια!

- Συνέδριο ΕΜΕ το 2017 στη Λευκάδα 
(πιθανές ημερομηνίες: 3-4-5 /11/2017)


- Συνέδριο ΕΜΕ το 2018 στην Αθήνα 
(πιθανές ημερομηνίες: 9-10-11/11/2018)

- Συνέδριο ΕΜΕ το 2019 στη Λάρισα

Το lisari στήριξε από την πρώτη στιγμή με banner στην πλαϊνή στήλη το συνέδριο των Χανίων θέλοντας να προσθέσει ένα λιθαράκι στη διάδοση και στην ένωση των μαθηματικών σε ένα τόσο μεγάλο θεσμό όπως είναι το συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Ένας θεσμός που καμία άλλη επιστημονική κοινότητα δεν έχει να επιδείξει κάτι ανάλογο. Η ανταπόκριση και αναγνωρισιμότητα του θεσμού είναι μεγάλη όπως κάθε χρόνο. Αυτό δείχνει την ανησυχία και το ενδιαφέρον των μαθηματικών. Δεν επαναπαύονται, δεν είναι ήρεμοι, αναζητούν την ενημέρωση και την γνώση. Ενίοτε γίνονται και ανταγωνιστικοί όπως όλοι οι άνθρωποι που έχουν φιλοδοξίες, όνειρα και έχουν εργαστεί. Παρόλα αυτά οφείλουμε να διαφυλάξουμε το προϊόν μας που δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι δοσοληψία, αλλά μια μεγάλη ευθύνη προς τους μαθητές και τον εαυτό μας, ένα έργο, ένα λειτούργημα. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διαδοθεί όσο γίνεται πιο καθαρά η άποψή μας για το μάθημα μας, εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα πώς πρέπει να διδάσκεται και με ποιον τρόπο.

Δεν είναι τυχαίο που το διαδίκτυο πλέον κατακλύζεται με ποικίλα μαθηματικά site. Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν λίγα δραστήρια site, blog, ομάδες στο facebook. Πλέον τα μέσα ενημέρωσης στο κλάδο των μαθηματικών έχουν πενταπλασιαστεί! Θεωρείται "μόδα" όλοι οι δραστήριοι μαθηματικοί να κατέχουν ένα χώρο και να προβάλλουν την δουλειά τους. Μια θετική εξέλιξη που μας ευνοεί όλους! Η εποχή που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο ένα ή δύο φυλλάδια έχει παρέλθει! Ο αγαπητός, για τους παλαιούς χρήστες του διαδικτύου, Aris Nikolaidis δεν είναι πλέον ο μόνος που καταθέτει τις σημειώσεις του στο κυβερνοχώρο....

Το lisari θα καλύψει ζωντανά το συνέδριο δίνοντας κατά διαστήματα φωτογραφίες, υλικό και ανταλλάζοντας απόψεις στα σχόλια της παρούσας ανάρτησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου