Στηρίξτε το έργο μας!

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Μια λανθασμένη (;) άσκηση στη παράγραφο των προόδων

Ανακοινοποίηση από 16/10/17 στις 8/3/24


Μια άσκηση που υπάρχει στο αρχείο μου πολύ καιρό και την ανακάλυψα τυχαία σε μια αναζήτηση. Θεωρώ ότι πρέπει να την παρουσιάσουμε αν και το κεφάλαιο αυτό δεν απασχολεί πλέον κανέναν. Εμείς ας κάνουμε το χρέος μας.

Πάντως πόσοι την έχετε εντοπίσει; Είναι η άσκηση Β11/ παράγραφος 5.2 από την Άλγεβρα Α΄ Λυκείου.

Για απευθείας αποθήκευση πατήστε εδώ.


1 σχόλιο:

  1. Μάκη, με ανησύχησε η ανάρτησή σου και το πρώτο που έκανα ήταν να προστρέξω στο ΠΑΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟ της Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ. Αν προστέξει κάποιος στα παλιά βιβλία Β΄ Λυκείου, θα διαπιστώσει ότι μεταφέρθηκε λανθασμένα η εκφώνηση της άσκησης (και την ευθύνη φέρνει ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ), όταν μεταφέρθηκαν οι Πρόοδοι από την Β΄ Λυκείου στην Α΄ Λυκείου. Από τη λύση, άλλωστε προκύπτει ότι υπάρχει λάθος στην εκφώνηση της άσκησης. Άλλωστε, όπως είναι τώρα γραμμένη η εκφώνηση, δεν υπάρχει κάποιο μοτίβο που να περιγράφει τους όρους του αθροίσματος, για να δικαιολογούνται οι τρεις τελείες (αποσιωπητικά). Με το παλιό βιβλίο το μοτίβο ήταν ν/ν, (ν-1)/ν, (ν-2)/ν, (ν-3)/ν,.... 2/ν, 1/ν. Τέλος θα ήθελα να ενημερώσω τους συναδέλφους, ότι ΚΑΝΕΝΑΣ από τους συγγραφείς δεν ενημερώθηκε για τις αλλαγές αυτές στα βιβλία, για να μπορέσει έτσι να δει αν στα καινούρια κείμενα παρεισέφρησαν κάποια λάθη. Γιαυτό και παρατηρήθηκαν και άλλα λάθη που δεν υπήρχαν στις παλαιότερες εκδόσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος