Στηρίξτε το έργο μας!

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Οι προτάσεις του Ι.Ε.Π. για το μεταβατικό πρόγραμμα σπουδών στη Β και Γ Λυκείου για το σχολικό έτος 2019 - 20


Σήμερα 4/7/2019 παρακολουθήσαμε τις προτάσεις του Ι.Ε.Π. για το μεταβατικό πρόγραμμα σπουδών της Β΄ και Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2019 – 20.

Για να δείτε ολόκληρη την ενημέρωση του Ι.Ε.Π. πατήστε εδώ (diavlos.grnet.gr)

Στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών μίλησαν (με τη σειρά που πήραν το λόγο):
1) Σκούρας Αθανάσιος, Σύμβουλος στο ΥΠ.Π.Ε.Θ.

2) Στουραΐτης Κώστας, Σύμβουλος Α΄στο Ι.Ε.Π.

3) Μαυρογιάννης Νικόλαος, Σύμβουλος Α΄ στο Ι.Ε.Π.

4) Στράντζαλος Αθανάσιος, Σύμβουλος Β΄ Μαθηματικών στο Ι.Ε.Π.


Με λίγα λόγια τι ειπώθηκε…
1) Είμαστε σε μια μεταβατική χρονιά και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να στηρίξουμε το νέο πρόγραμμα σπουδών που θα εφαρμοστεί για ένα έτος (;). 



2) Έχουμε περίσσεμα ωρών (πλεονάζων χρόνος) στη Γ Λυκείου αφού η δεδομένη ύλη θα διδάσκεται σε 6 ώρες! Δηλαδή προστέθηκε μία ώρα παραπάνω, χωρίς να αναφέρουμε την μία επιπλέον ώρα που αφορά την κάλυψη αποριών κτλ. Εκεί προτείνει το ΙΕΠ να εμβαθύνουμε στις έννοιες παρά να κάνουμε περισσότερες ασκήσεις. 

3) Στη Β Λυκείου έχουμε ένα νέο βιβλίο, την Στατιστική. Η Στατιστική θα λάβει ώρες από την Άλγεβρα της Β Λυκείου! 

4) Πόσες ώρες; 8 ώρες! 

5) Από που θα τις βρούμε; Θα ανακοινωθεί σύντομα το νέο αναλυτικό πρόγραμμα που θα μας αναφέρει πόσο ώρες προτείνεται να διδάσκουμε στα κεφάλαια Άλγεβρας Β Λυκείου. Για παράδειγμα, αντί να διδάσκουμε 16 ώρες τις Εκθετικές και λογαριθμικές συναρτήσεις θα μειωθούν σε 12 ώρες. Επίσης, στο κεφάλαιο 2ο θα εξοικονομήσουμε άλλες 2 ώρες κ.ο.κ. 

6) Θα ξεκινήσουμε με το βιβλίο της Στατιστικής και μετά θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα κεφάλαια της Άλγεβρας (συστήματα, Ιδιότητες Συναρτήσεων, τριγωνομετρία, πολυώνυμα, εκθετική και λογαριθμική συνάρτηση).

7) Το ΙΕΠ ως επιστημονικός φορέας του Υπουργείου Παιδείας αναζητά τρόπους να στηρίξει την πρόταση που προτείνει – ορίζει το Υπουργείο Παιδεία. Άρα προσπαθεί να βρει λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης της ύλης με τα νέα δεδομένα. 

8) Για τους απόφοιτους της Γ΄ Λυκείου δεν γνωρίζουμε ΕΠΙΣΗΜΑ με ποια ύλη θα εξεταστούν το σχολικό έτος 2019 – 20. 

12 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για την άμεση ενημέρωση. Ας ελπίσουμε ότι στην Άλγεβρα Β λυκείου θα γίνει ρύθμιση της ύλης (περικοπή στην ύλη που διδάχτηκε πέρυσι) έτσι, ώστε να "χωρέσει" και η διδασκαλία της Στατιστικής στο πρόγραμμα των 3 ωρών εβδομαδιαίως της Άλγεβρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Κώστα είναι 6 ώρες από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Και μία ώρα διατίθεται για επίλυση αποριών.

      Διαγραφή
  3. Νομίζω ότι το να κόψουν ώρες από τις εκθετικολογαριθμικές για να διδαχθεί η στατιστική είναι ότι χειρότερο μπορούν να κάνουν.Θεωρώ εξίσου σημαντικά όλα τα κεφάλαια της Άλγεβρας Β΄.Το πιο σωστό θα ήταν να γίνει μια νέα διευθέτηση της ύλης μαζί με τα Μαθηματικά κατεύθυνσης της Β΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάθε χρόνο κι ένα νέο πείραμα. Φέτος το στρίμωγμα της στατιστικής στη Β του χρόνου τι ; Πάντως τα παιδιά θα μάθουν θηκόγραμμα ! Ας χαρούμε όλοι μαζί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι κακό να διδαχθούν Στατιστική τα παιδιά, δεδομένου ότι θα τη συναντήσουν στις περισσότερες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά να μην χαθούν ώρες από την εκθετική/λογαριθμική γι' αυτο το σκοπό... Ηδη με το ζόρι προλαβαίνεις να διδάξεις όσα θα χρειαστούν από τις εκθετικολογαριθμικές για την Γ' !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στην ουσία "χώσανε" ένα κεφάλαιο (της στατιστικής) στην άλγεβρα της β τάξης χωρίς να αυξηθούνε οι ώρες. Η στατιστική θέλει 20 ώρες για να διδαχθεί ΣΩΣΤΑ. Γνωρίζω ότι υπάρχει μια τακτική στο ΙΕΠ (όχι από όλους) που προωθεί την διδασκαλία των μαθηματικών χωρίς εργασίες-ασκήσεις στο σπίτι. Αυτό είναι ότι χειρότερο.
    Νομίζω ότι εκεί στο ΙΕΠ κάτι δεν πάει καλά. Το να έχουν πολλά πτυχία οι σύμβουλοι του ΙΕΠ δεν μου λέει τίποτα. Καλό είναι να είσαι πολυπτιχιούχος αλλά το πραγματικό πτυχίο στο δίνουν οι μαθητές σου στην τάξη. Αυτό το πτυχίο είναι το σημαντικότερο και δεν ξέρω αν το έχουν κερδίσει όλοι τους. Ελπίζω με την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο από αύριο να αλλάξουν πολλά πράγματα. Πρέπει να επιστρέψουμε στην δεκαετία του 70 και του 80 για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά δε νομίζω .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ απόλυτα. Αν πράγματι διατεθούν μόνο 8 ώρες για τη διδασκαλία όλου του νέου βιβλίου της Στατιστικής, τότε το αποτέλεσμα θα είναι να το διδάξουν πρόχειρα και βιαστικά οι διδάσκοντες με προοπτική να το αφαιρέσουν από την εξεταστέα ύλη στο τέλος της χρονιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ θα πρότεινα να βάλουν και τους μιγαδικούς στην ύλη της Άλγεβρας Β λυκείου. Με λίγη προσπάθεια από το διδάσκοντα κάπου θα στριμωχτεί κι αυτό το κομμάτι της ύλης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστός ο Αλκιβιάδης, με λίγη καλή θέληση όλα γίνονται. Και γιατί όχι και τους πίνακες χαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος