Στηρίξτε το έργο μας!

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

23/11 όπως λέμε 11/23: Fibonacci Ημέρα


Πηγή: https://www.timeanddate.com/holidays/fun/fibonacci-day

Η 23 Νοεμβρίου είναι η ημέρα Fibonacci, μια ετήσια γιορτή που τιμά έναν από τους πιο σημαντικούς μαθηματικούς του Μεσαίωνα - Leonardo Bonacci. Επίσης, γνωστός ως Λεονάρντο της Πίζας, είναι ευρέως γνωστός ως Leonardo Fibonacci. Το Fibonacci είναι συστολή του φίλου Bonacci, που σημαίνει γιος του Bonaccio.

Η 23η Νοεμβρίου γιορτάζεται ως ημέρα Fibonacci, επειδή όταν η ημερομηνία είναι γραμμένη σε μορφή mm / dd (11/23), τα ψηφία της ημερομηνίας σχηματίζουν μια ακολουθία Fibonacci: 1,1,2,3. 

Μια ακολουθία Fibonacci είναι μια σειρά αριθμών όπου ένας αριθμός είναι το άθροισμα των δύο αριθμών πριν από αυτό. 

Για παράδειγμα: 1, 1, 2, 3 ... είναι μια ακολουθία Fibonacci. Εδώ, 2 είναι το άθροισμα των δύο αριθμών πριν από αυτό (1 + 1). Ομοίως, το 3 είναι το άθροισμα των δύο αριθμών πριν από αυτό (1 + 2) κοκ.

Το ερώτημα του κουνελιού
Η ακολουθία Fibonacci, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Λεονάρντο της Πίζας, προήλθε από ένα απλό γρίφο σχετικά με τον πληθυσμό κουνελιών. Στο βιβλίο του Liber acaci , ο Fibonacci έθεσε αυτό το παζλ: εάν υπάρχει ένα ζευγάρι νεογέννητου κουνελιού - αρσενικό και θηλυκό - στον αγρό και αν είναι σε θέση να παράγουν ένα άλλο ζευγάρι κουνελιών στο δεύτερο μήνα ζωής τους, πόσα ζεύγη κουνέλια θα είναι εκεί μετά από ένα χρόνο;

Fibonacci στη φύση
Μία από τις ομορφιές της ακολουθίας Fibonacci είναι ότι η σειρά είναι εμφανής σε όλο τον φυσικό κόσμο. Οι ρυθμίσεις πετάλων στα λουλούδια, η διάταξη των φύλλων στα φυτά, το κέλυφος του ναυτίλου, το μόριο του DNA και ακόμη και οι τυφώνες παρουσιάζουν μοτίβα που αντιστοιχούν στην ακολουθία.

Το ήξερες…
... ότι ο λόγος των δύο διαδοχικών αριθμών στην ακολουθία Fibonacci είναι πολύ κοντά στο Golden Ratio (Χρυσή τομή); Ο χρυσός λόγος είναι περίπου ίσος με 1,6 και συμβολίζεται με το γράμμα "φ" προς τιμή του γλύπτη Φειδία. Αντικείμενα των οποίων το μήκος και το πλάτος παρουσιάζουν το Golden Ratio πιστεύεται ότι είναι το πιο ευχάριστο για το μάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος