Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ε.Μ.Ε για την ημέρα του “π”



Με την ευκαιρία της ανακήρυξης της 14ης Μαρτίου (14/3) ως παγκόσμιας μέρας των Μαθηματικών (παραπέμποντας στην γραφή 3,14 με την οποία αρχίζει ο υπολογισμός του π, του λόγου της περιφέρειας προς την διάμετρο κάθε κύκλου), η ΕΜΕ καλεί την ελληνική κοινωνία και την πολιτεία να σχεδιάσουμε έναν αναστοχασμό για τη σημασία της Μαθηματικής Εκπαίδευσης στον σύγχρονο κόσμο και για τις δυνατότητες που προσφέρει η Μαθηματική Επιστήμη στον σχεδιασμό έργων ειρήνης, δημοκρατίας, συνύπαρξης και στην κοινωνική οργάνωση με όρους αλληλεγγύης, ανοχής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Καλούμε τα μέλη της μαθηματικής και εκπαιδευτικής κοινότητας να μετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα των Μαθηματικών με την έγκαιρη οργάνωση εκδηλώσεων και συζητήσεων για την παιδαγωγική και πολιτισμική αξία των μαθηματικών ως τρόπο σκέψης, έκφρασης, επικοινωνίας, επιχειρηματολογίας, επιστημονικής κατανόησης των φαινομένων και οργάνωσης των κοινωνιών.

Τα Μαθηματικά, ως το κατεξοχήν μάθημα (ετυμολογική προέλευση του όρου μαθηματικά) βρίσκονται στον πυρήνα του ανθρώπινου συλλογισμού, αλλά και της ανθρώπινης φαντασίας, καθώς με τον λογικό συλλογισμό μπορούν να διαπερνούν τα όρια των αισθήσεων για να επινοήσουν και να ανακαλύψουν νέες πραγματικότητες μαζί με τις μηχανικές της κατασκευής τους.

Παροτρύνουμε τις Σχολικές Μονάδες να οργανώσουν διεπιστημονικές συζητήσεις και δράσεις για να αναδείξουν την μαθηματική συμβολή και παρουσία στον κριτικό και ακριβή τρόπο σκέψης και έκφρασης όλων των γνωστικών πεδίων, επισημαίνοντας τη σημασία των μαθηματικών στο σύγχρονο κόσμο, το δικαίωμα όλων των παιδιών στην μαθηματική εκπαίδευση και την αναγκαιότητα της μαθηματικής καλλιέργειας για κάθε πολίτη στην ψηφιακή εποχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα Παραρτήματα της ΕΜΕ σε όλη την Ελλάδα να καταθέσουν δημόσια προτάσεις για έγκυρες μαθηματικές δραστηριότητες σε Σχολεία, Μουσεία, Βιβλιοθήκες και άλλους χώρους εκπαίδευσης και πολιτισμού στο θέμα "τα Μαθηματικά είναι παντού", που επέλεξε για την φετινή "μέρα Πί" στις 14 Μαρτίου 2020, η  Διεθνής Ένωση Μαθηματικών (https://www.mathunion.org/outreach/IDM  ). "

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Ο Πρόεδρος
Ανάργυρος Φελλούρης Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Δρούτσας Καθηγητής Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επαναληπτικό διαγώνισμα + απαντήσεις στην τριγωνομετρία (Β΄ Λυκείου - Άλγεβρα)

Αυτή την περίοδο τα περισσότερα σχολεία έχουν ολοκληρώσει το Κεφάλαιο 3ο: Τριγωνομετρία στην Άλγεβρα Β΄ Λυκείου και βρίσκονται στην αρχή των πολυωνύμων.  Ο μοναδικός συνάδελφος Μάκης Χατζόπουλος από το 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς μας προσφέρει ένα επαναληπτικό διαγώνισμα (2 ωρών) + απαντήσεις στο κεφάλαιο της τριγωνομετρίας για τους μαθητές της Β Λυκείου. Για απευθείας αποθήκευση πατήστε: εκφωνήσεις - απαντήσεις Σημείωση : Μερικά ερωτήματα ta εμπνεύστηκα από παλαιά διαγωνίσματα του lisari.blogspot.com

Μαθηματικά Α' Γυμνασίου: Φύλλα εργασίας στο 1ο κεφάλαιο

126.243  κλικ, 20 σχόλια και συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σας! Ένα φυλλάδιο που είχα παρουσιάσει στους μαθητές του 6ου Γυμνάσιου Ιλίου περίπου πριν δεκατέσσερα χρόνια (2008) παρόλα αυτά στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς το αρχείο αυτό είναι πρώτο στις εμφανίσεις! Ένα αρχείο που το αγαπήσατε! Το ανανεώσαμε λίγο και το αναρτούμε εκ νέου. Παρουσιάζει το πρώτο κεφάλαιο της Α΄ τάξης με θεωρία και ασκήσεις. Περιέχει 13 υποδειγματικά φύλλα εργασίας που θα τα αγαπήσουν οι μαθητές! Τελευταία ενημέρωση: 20/9/2022 Για απευθείας αποθήκευση πατήστε εδώ. Κεφάλαιο 1ο - Φύλλα εργασίας 1 μέχρι 13 from Μάκης Χατζόπουλος

Επαναληπτικό διαγώνισμα στο 1ο Κεφάλαιο - Μαθηματικά Προσανατολισμού Γ΄ Λυκείου

 Ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος Νίκος Μιχαλόπουλος από την Πύλο μας προσφέρει ένα διαγώνισμα επαναληπτικό στο 1ο κεφάλαιο για τους μαθητές της Γ¨ Λυκείου στα Μαθηματικά Προσανατολισμού. Για απευθείας αποθήκευση πατήστε εδώ. Σχολικό έτος: 2025 - 26