Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020

Θέμα Γ / Παλαιού τύπου / Εξετάσεις 2020

Αν και τα θέματα Παλαιού τύπου δεν αφορούσε αρκετούς υποψήφιους, γι' αυτό δεν έγινε καθόλου συζήτηση (θα γίνει τον Μάιο 2021), παρόλα αυτά το θέμα Γ που υπήρχε στο σχολικό βιβλίο (Γεν. Ασκήσεις 2ου Κεφαλαίου) συζητήθηκε ΑΝ θα έπρεπε να δίνεται η γωνία θ είναι οξεία ή αμβλεία. 

Υπενθυμίζω το ερώτημα: 

Εκφώνηση Γ θέματος / 2020 / Παλαιό

Η ομάδα μας ταυτίστηκε με τις λύσεις που πρότεινε η ΚΕΕ, αν και ως υποσημείωση γράψαμε ότι με αυτόν τον τρόπο επίλυσης αφορά την περίπτωση της οξείας γωνίας θ, δηλαδή για το σχήμα που δίνεται στα δεδομένα. Αν η γωνία είναι ορθή ή αμβλεία πρέπει να γίνει χωριστή μελέτη και προφανώς ο τύπος είναι ο ίδιος. 

Η ενδεικτική λύση της  ΚΕΕ

Μέσα σε αυτό το κομφούζιο των διαφορετικών απόψεων, αν θα έπρεπε να παρουσιάσουμε πλήρως τη λύση ή όχι, έρχεται ο Ηλίας Ζωβοΐλης και δίνει μια διαφορετική λύση που δεν απαιτεί περιπτώσεις για τη γωνία θ! 

Δείτε την εξαιρετική λύση του Ηλία που χρησιμοποιεί κατάλληλα τις γνώσεις της Ευκλείδειας Γεωμετρίας Β Λυκείου (Κεφάλαιο 9ο - 10ο). 

7 σχόλια:

 1. Πολύ ωραία λύση, που δείχνει πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει η Γεωμετρία της Β΄ Λυκείου αν δεν την υποτιμούσαμε τόσο.
  Μια διευκρίνηση μόνο:
  Πρώτα απ' όλα οι μαθητές πρέπει να εξηγήσουν γιατί η ΑΜ είναι κάθετη στη ΒΓ, βλέπω ότι σε όλες τις προτεινόμενες απαντήσεις αυτό χρησιμοποιείται ως προφανές, αλλά ίσως για τους μαθητές να μην είναι κάτι τόσο απλό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μηπως μπορειται να ανεβασετε τις λυσεις των υπολοιπων θεματων απο την κεε;(παλαιο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μπράβο στον κ. Ζωβοϊλη για την λύση.

  Από την άλλη πολύ μεγάλη αστοχία της επιτροπής να μην θεωρηθεί η γωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή