Στηρίξτε το έργο μας!

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Η έννοια της παραγώγου μέσω Geogebra και Φύλλο Εργασίας


Η καραντίνα μας αναγκάζει να μελετάμε - προσεγγίζουμε πιο πολύ τις βασικές έννοιες των μαθηματικών μέσω σχεδιαστικών προγραμμάτων. 

Έτσι και εγώ με αφορμή την εισαγωγή της έννοιας της παραγώγου σε σημείο x0, αναρτώ ένα εμπλουτισμένο αρχείο στο geogebra που μας δείχνει την εφαπτομένη της Cf σε ένα σημείο Α(x0, f(x0)) και τις οριακές θέσεις που λαμβάνει η τέμνουσα της Cf. 

Το αρχείο geogebra συνοδεύεται και ένα Φύλλο εργασίας που βοηθάει τις κινήσεις αυτές και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Περιττό να πω ότι είναι χρήσιμο για όλους τους μαθητές που μπαίνουν στο Κεφάλαιο 2ο: Διαφορικός Λογισμός.

Πρέπει να ευχαριστήσω το Δημήτρη Ζαχαριάδη, μετρ του geogebra, που με ξεκόλλησε σε μερικά σημεία! Σας προτείνω, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, να δείτε τα video του Δημήτρη στο youtube. Θα σας κατατοπίσουν πλήρως στο σχεδιαστικό πρόγραμμα Geogebra και θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξ αποστάσεως διδασκαλία σας και όχι μόνο!  

Για απευθείας αποθήκευση πατήστε: 

α) αρχείο Geogebra (μορφή .ggb)  β) Φύλλο εργασίας

2 σχόλια:

  1. Πράγματι είναι πολύ καλός, τον ανακάλυψα πριν κάποια χρόνια στο YouTube και έμαθα πολλά για το geogebra

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάκη σε ευχαριστούμε πολύ για τη δραστηριότητα που δημιούργησες. Καλό θα ήταν να συμπεριλάβεις ένα σύνδεσμο που να οδηγεί απευθείας στη σελίδα της Geogebra για όσους δεν επιθυμούν να κατεβάσουν την εφαρμογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος