Στηρίξτε το έργο μας!

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Ιάννης Ξενάκης: Έρωτας για μουσική και μαθηματικά


Πηγή: www.lifo.gr

Ένα podcast (Personal On Demand broadCAST που σημαίνει μία υπηρεσία που σου επιτρέπει να ακούσεις αρχεία ήχου όποτε το επιθυμήσεις) της Σεμίνας Διγενή για έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και διανοητές του 20ού αιώνα, τον πιο επιδραστικό συνθέτη ελληνικής καταγωγής, τον Ιάννη Ξενάκη.

Γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια και πίστεψε σε δύο θεούς: των μαθηματικών και της μουσικής. Η πατρίδα του τον εξόρισε κι αυτός τη δόξασε.

Αποκαλύπτονται άγνωστες σελίδες της μυθιστορηματικής ζωής του ανεξάντλητου πολυδημιουργού με την ευρύτατη επιρροή, που σημάδεψε την πρώτη γραμμή της διεθνούς καλλιτεχνικής πρωτοπορίας του περασμένου αιώνα.

Στο podcast ακούγονται, εκτός από τον ίδιο τον συνθέτη, ο μαθητής του Χάρης Ξανθουδάκης, που είναι ομότιμος καθηγητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο μελετητής του έργου του Μάκης Σολωμός, καθηγητής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο PARIS 8 και διευθυντής του Εργαστηρίου MUSIDANSE, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, η παλιά του φίλη Ροζίτα Σώκου, ο σύντροφός του στον λόχο σπουδαστών «Λόρδος Μπάιρον» δικηγόρος και συγγραφέας Σπύρος Τζουβέλης και συνεργάτες του στις Μυκήνες.

Φέτος, το καλοκαίρι θα δείτε στο lisari παρόμοιες αναρτήσεις, πιο ανάλαφρες πιο ξεκούραστες και όχι εστιασμένες στα φυλλάδια, ασκήσεις που το κάνουμε όλη τη σχολική σεζόν. Μια προσωπικότητα που θεωρώ ότι δεν τον γνωρίζουν οι νέοι συνάδελφοι, οι μαθητές, η κοινωνία μας και αξίζει να ξεκινήσουμε από εκεί. 

Ας αναδείξουμε αυτές τις προσωπικότητες χωρίς να χρειαστεί να διαβάζουμε μακροσκελείς συνεντεύξεις που ίσως μας κουράζουν, με τα podcast μπορούμε να τα ακούμε κάνοντας ταυτόχρονα τη δουλειά μας στον υπολογιστή ή χαλαρώνοντας σε μια ξαπλώστρα! 

Καλή αρχή!

2 σχόλια:

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος