Στηρίξτε το έργο μας!

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Μαθηματικά και ημερομηνία Πάσχα

Ο αγαπητός φίλος Δημήτριος Μπουνάκης τ. Σχολικός Σύμβουλος Ηρακλείου Κρήτης μας προσφέρει ένα μοναδικό και σπάνιο υλικό!

Ένα υλικό που έχει δημοσιευτεί στον Ευκλείδη Γ΄ και έχει παρουσιαστεί στα συνέδρια της ΕΜΕ.

Για να δείτε ακόμα τρία άρθρα του ίδιου δημιουργού 
με θέμα " Μαθηματικά και ημερολόγιο" 

(νέο) Δείτε ένα νέο τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα [Απρίλιος 2019]

(νέο) Δείτε και το excel που δίνει τον αλγόριθμο εύρεσης ημερομηνία του Πάσχα! 

1) Η Ημερομηνία του ΠάσχαΕυκλείδης Γ΄, τ.80, 2014 Α΄

Η ιστορία της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα χάνεται στα βάθη των αιώνων και αρχίζει σχεδόν αμέσως με την Ανάσταση του Χριστού. Από τότε μέχρι σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο διαφωνιών, ερίδων και αντιπαραθέσεων στην χριστιανική κοινότητα. Πολλά έχουν γραφτεί για
το θέμα αυτό, αντιμετωπίζοντάς το από ιστορικής και εκκλησιαστικής πλευράς. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με την ημερομηνία του Πάσχα μόνο από μαθηματικής και αστρονομικής πλευράς, βρίσκοντας τον τύπο για την εύρεση της ημερομηνίας του ορθόδοξου αλλά και του καθολικού Πάσχα.

2) Πότε ξανά Πάσχα την Πρωτομαγιά; Έτη με την ίδια Ημερομηνία Oρθόδοξου Πάσχα 33ο Συνέδριο στα Χανιά, 5/11/2016

Είναι γνωστό ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών, όπως και των Καθολικών, είναι μια κινητή εορτή η οποία μάλιστα έχει ένα εύρος εορτασμού 35 ημερών. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε με τα έτη που έχουν μια δεδομένη ημερομηνία εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα, στο παλαιό και νέο ημερολόγιο και ιδιαίτερα με τα έτη του αιώνα μας που έχουν Πάσχα την ίδια ημέρα με το φετινό, της 1ης Μαΐου 2016.
Επίσης θα δούμε ένα άλλο τρόπο για την εύρεση της ημερομηνίας του Ορθόδοξου Πάσχα. Τα Μαθηματικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι βασικές γνώσεις της θεωρίας αριθμών.



Είναι γνωστό ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών, άλλοτε συμπίπτει με αυτό των Καθολικών και άλλοτε έπεται αυτού κατά μια τουλάχιστον εβδομάδα. Στην εργασία αυτή, αφού πρώτα
δικαιολογήσουμε αυτήν την διαδοχή, θα ασχοληθούμε με την μαθηματική έκφραση της διαφοράς στις ημερομηνίες εορτασμού, σε εβδομάδες, καλύπτοντας ενιαία όλες τις περιπτώσεις, ακόμη και του
κοινού εορτασμού (με το νέο ημερολόγιο).
Τα Μαθηματικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι κυρίως βασικές γνώσεις της θεωρίας αριθμών.


4) Έτη στα όρια των Ημερομηνιών του Oρθόδοξου Πάσχα:  Ευκλείδη Γ΄, τ.87, 2017 Β΄

Είναι γνωστό ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών, όπως και των Καθολικών, είναι μια κινητή εορτή η οποία μάλιστα έχει ένα εύρος εορτασμού 35 ημερών. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε με τις ακραίες ημερομηνίες (όρια) εορτασμού του Ορθόδοξου Πάσχα και θα αναζητήσουμε τα έτη τα οποία έχουν τα όρια αυτά, καθώς και την διαδοχή τους στο πέρασμα των αιώνων. Τα Μαθηματικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι βασικές γνώσεις της θεωρίας αριθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος