Στηρίξτε το έργο μας!

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Παραδείγματα και εφαρμογές εξετάζονται στη Γ' Λυκείου;

(edit: 26/11/2019) Μετά από 50 ημέρες (από 6/10) ανακοινώθηκαν μόλις χθες (25/11) οι ορθές οδηγίες για τη χρήση των παραδειγμάτων και των εφαρμογών του σχολικού βιβλίου.  Επίσης, αποκαταστάθηκε η οδηγία για το λογάριθμο με βάση το e και το 10. 

Τελικά η εκτίμηση του lisari (δείτε την στο τέλος του άρθρου) 
ήταν ορθή όταν είχε προκύψει το ζήτημα. 

Με αυτές τις οδηγίες αποκαθίσταται η κανονικότητα που είναι: "οι εφαρμογές και τα παραδείγματα των βιβλίων δεν εξετάζονται ούτε ως θεωρία ούτε ως ασκήσεις, μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν ως προτάσεις για τη λύση ασκήσεων ή την απόδειξη άλλων προτάσεων".

Δείτε την ανάρτηση από την διαύγεια.

__________________________________________
6/20/2019


Μετά από πολλές ερωτήσεις που δεχθήκαμε μέσω email παρουσιάζουμε το εξής θέμα:

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την περσινή ύλη [2018] Μαθηματικών για τη Γ Λυκείου. Οι φετινές οδηγίες όπως αναρτήθηκαν λείπει το παραπάνω κείμενο (και όχι μόνο)! Ποιο;


1) "Οι εφαρμογές και τα παραδείγματα των βιβλίων δεν εξετάζονται ούτε ως θεωρία ούτε ως ασκήσεις, μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν ως προτάσεις για τη λύση ασκήσεων ή την απόδειξη άλλων προτάσεων".


Προφανώς δεν λείπει μόνο αυτή η παράγραφος αλλά και οι εξής: 

2) Τα θεωρήματα, οι προτάσεις, οι αποδείξεις και οι ασκήσεις που φέρουν αστερίσκο δεν διδάσκονται και δεν εξετάζονται.

3) Εξαιρούνται από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη οι εφαρμογές και οι ασκήσεις που αναφέρονται σε λογαρίθμους με βάση διαφορετική του e και του 10.

που μπορεί να είναι ήσσονος σημασία αλλά είναι σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας - ΙΕΠ.

Τι σημαίνει αυτό; 
Όποιο παράδειγμα - εφαρμογή έχει το σχολικό βιβλίο πριν το χρησιμοποιήσουμε χρειάζεται απόδειξη! Ποιες προτάσεις είναι βασικές και δημιουργεί πρόβλημα αν τελικά δεν σταλεί διευκρίνηση; 


1) 

2) 

3) 

Μετά από ερώτηση του κοινού στην ημερίδα του παραρτήματος ΕΜΕ Λιβαδειάς στον Σύμβουλο Α του ΙΕΠ Νίκος Μαυρογιάννη η απάντηση ήταν: 

"Το γνωρίζουμε το θέμα, ασχολούμαστε με αυτό, τελεία!"

Λογικά αναμένουμε διευκρινήσεις από το Ι.Ε.Π. για το θέμα αυτό που δεν είναι τόσο απλό αφού αλλάζει τον τρόπο διδασκαλίας. 

Η εκτίμηση του lisari είναι ότι ΔΕΝ υπάρχει ζήτημα και θα επανέλθει κανονικά η οδηγία όπως ήταν τα τελευταία έτη. Επειδή λείπει όλο αυτό το κομμάτι που φαίνεται στη φωτογραφία πιστεύουμε ότι αμελήθηκε παρά έγινε επί τούτου. 

8 σχόλια:

  1. Και μάλιστα, δεν λείπει μόνο η συγκεκριμένη παράγραφος από τις φετινές οδηγίες, αλλά ολόκληρο το αντίστοιχο κομμάτι (θεωρήματα με αστερίσκο, λογαριθμικές εκτός των 10 και e, κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι δεν πάει καλά φέτος με τις οδηγίες του ΙΕΠ. Πρώτα η καθυστέρηση των οδηγιών για την Άλγεβρα Β λυκείου (της οποίας η ύλη πολύ δύσκολα θα βγει) και τώρα αυτή η ασάφεια με τις εφαρμογές της Γ λυκείου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πότε περιμένουν οι φωστήρες του ΙΕΠ να βγάλουν τη διευκρίνηση; Η ύλη τρέχει και αυτό σημαίνει ότι χωρίς τη διευκρίνηση διδάσκουμε κανονικά τις εφαρμογές ως μέρος της εξεταστέας ύλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι χαρακτηρισμοί Αλκιβιάδη δεν βοηθούν. Ας μένουμε μόνο στο θέμα που θέλουμε να σχολιάσουμε. Σε παρακαλώ να ακολουθήσεις - εναρμονιστείς με το πνεύμα του χώρου. Σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  4. Χρήστο η συμμετοχή του Νίκου Μαυρογιάννη ως σύμβουλος στο ΙΕΠ είναι εδώ και 4 έτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είδατε συνάδελφοι τον τόνο της απάντησης του συμβούλου του ΙΕΠ? "Τελεία!"
    Οταν εγώ Μάκη καυτηριάζω μερικές καταστάσεις γίνομαι γραφικός.
    Αντί να πει "συγγνώμη" είπε "τελεία!"
    Τα σχόλια δικά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάκη το ερώτημα είναι το εξής :
    ο ορισμός του ορίου ακολουθίας (όπως επίσης και του ορισμού της ακολουθίας αλλά αυτό είναι αρκετά εύκολο για τους μαθητές) είναι στην ύλη?
    Αν ναι, γιατί είναι? Θα έπρεπε να είναι?
    Ήθελα να ήξερα ποιοί από το ΙΕΠ υπογράφουν για την εξεταστέα ύλη. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι ακολουθίες έχουν αφαιρεθεί από το βιβλίο εδώ και 20 χρόνια? Το μόνο που άφησαν είναι το όριο της ακολουθίας.
    Πρέπει να υπογράψουμε όλοι μας ώστε :
    # είτε να μπει στην ύλη όλο το πακέτο των ακολουθιών,
    # είτε να αφαιρεθεί ο ορισμός της ακολουθίας και ο ορισμός του αντίστοιχου ορίου?

    Ποια η γνώμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος