Στηρίξτε το έργο μας!

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Το esos ανακοίνωσε ένα "άκυρο" ΦΕΚ;


(edit) Βγήκε διευκρίνηση από το esos.gr ξεκαθαριζοντας ότι είναι Πρόγραμμα Σπουδών και όχι εξεταστέα ύλη.

Μετά από πολλά email που δεχθήκαμε γίνεται η παρακάτω ανάρτηση.

Το esos.gr ανακοίνωσε τα (ΦΕΚ) με τα "Προγράμματα Σπουδών Γ Λυκείου στα Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία και Κοινωνιολογία".

Έχουν την υπογραφή της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη στις 23/12/2019. Το ΦΕΚ ανακοινώθηκε 31/12/2019. 

Πού βρίσκεται το παράδοξο;

Το πρόγραμμα σπουδών που ανακοινώθηκε περιέχει τα εξής:
1) Στατιστική (12 ώρες)
2) Πιθανότητες + Συνδυαστική (13 ώρες)
3) Ανάλυση (με τη γνωστή ύλη των τελευταίων ετών)

Ως γνωστών η ύλη στη Γ Λυκείου για το σχολικό έτος 2019 - 20 ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει το (1) και (2). Στην προτελευταία γραμμή κλείνει ως εξής:

"Η ισχύς αυτής της απόφασης αρχίζει από το σχολικό έτος 2019-2020".  

Η ύλη που υπογράφηκε είναι η ύλη που ίσχυε για 20 ώρες στις 30/5/2019 πριν αφαιρεθεί εκ νέου η Συνδυαστική, Πιθανότητες και Συνδυαστική! Δείτε εδώ!

Εκτιμώ ότι είναι μια λανθασμένη οδηγία που θα αποκατασταθεί σε λίγες ώρες... οπότε δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναστάτωση. Δεν αλλάζει η ύλη για το τρέχον σχολικό έτος (εκτίμηση και όχι ενημέρωση) .

Πάντως έχει ενδιαφέρον αν ισχύει για το επόμενο σχολικό έτος, δηλαδή για το 2020 - 21. Δηλαδή επανέρχεται η Στατιστική και η Πιθανότητες; Αν ναι, τότε είναι ΜΕΓΑΛΗ είδηση!

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τη Βιολογία (έχουν προστεθεί 2 κεφάλαια), άρα το πρόβλημα είναι γενικό. 

14 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά στην ομάδα.
    Λογικά θα έχουμε ανακοίνωση διόρθωσης τις επόμενες ώρες. Αν όμως αυτή αποφασιστεί να είναι η ύλη της σεζόν 2020-21, αναρωτιέμαι: Το βιβλιαράκι Στατιστικής της Β' Λυκείου γράφτηκε για να διδαχθεί μόνο μία χρονιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν λες το άλλο Νικόλα. Οι μαθητές που το διδάχθηκαν στη Β Λυκείου θα το ξανά δουν στη Γ Λυκείου; Δεν έχει λογική ..

      Διαγραφή
    2. Σωστά Μάκη μου, αλλά μήπως όταν τα παιδιά έκαναν Πιθανότητες στην Α΄Λυκείου πριν λίγα χρόνια, δεν τη ξαναδιδάσκονταν στα Μαθηματικά Γενικής δύο χρόνια μετά; Μήπως τα παιδιά της θετικής κατεύθυνσης δεν διδάσκονταν (την ίδια χρονιά κιόλας, δύο φορές το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου της Γενικής παιδείας; μία στη Γενική και μία στην κατεύθυνση; ) Από πού να το πρωτοπιάσεις το σύστημά μας...

      Διαγραφή
  2. Με χαρά διαπιστώνω ότι ο Άη Βασίλης ανταποκρίθηκε σε αυτό που του ζήτησα, δηλ. να μπουν τα Στοχαστικά Μαθηματικά στην ύλη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε τι βίτσια έχετε εσείς οι μαθηματικοί με την στατιστική και τις πιθανότητες, λες και εμείς που τα διδαχθήκαμε
    στο τρίτο εξάμηνο στο πολυτεχνείο τα συναντάμε στη καθημερινότητά μας.Εδω απαξιώθηκαν άλλα και άλλα παραδοσιακά μαθήματα από το Λύκειο και δεν ίδρωσε το αυτί τους, αφήστε μην το ψάχνετε συνταγή made in Europe.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνο αλλού είναι το θέμα και όχι στην αναγκαιότητα ύπαρξης της Στατιστικής και των Πιθανοτήτων στην ύλη. Αυτό είναι δευτερεύον θέμα.

      Διαγραφή
  4. Παιδιά, πρόκειται για Πρόγραμμα Σπουδών και όχι διδακτέα ή εξεταστεα ύλη. Δεν νομίζω ότι αλλάζει κάτι φέτος για τις εξετάσεις. Όμως, από αυτό το ΦΕΚ, έπεται ότι από τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε νέα ύλη και νέα βιβλία.

    Παρόλα αυτά, αυτό το "ισχύει από το σχολικό έτος 2019-20" είναι σίγουρα λάθος, δημιουργεί άγχος και αναστάτωση χωρίς λόγo και θα έπρεπε να το έχουν ήδη διορθώσει.

    Θα έπρεπε.. Τώρα μάλιστα, σωθηκαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο και η επίσημη απάντηση που πήρα ήταν κάτι ανάλογο. Δεν θα το σχολιάσω απλά θα πω πάμε παρακάτω. Καλή Χρονιά

      Διαγραφή
  5. https://www.esos.gr/arthra/65588/dieykrinisi-gia-tin-exetastea-yli-ton-mathimatikon-tis-g-lykeioy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαρσοκωμωδία ... Ευτυχώς που το χαλαρό κλίμα των διακοπών βοηθάει να μην τους παίρνουμε στα σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή χρονιά Μάκη και πολλές ευχές σε όλους τους συναδέλφους! Πρωτοχρονιάτικο τρολαρισμα από το Υπουργείο Παιδείας! Αδυνατώ να σχολιάσω περαιτέρω για την αναστάτωση που δημιούργησαν πάλι... Καλή συνέχεια σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος