Στηρίξτε το έργο μας!

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ύλη, οδηγίες διδασκαλίας Άλγεβρας Β΄ Λυκείου και οι παρωδίες...

Ας προσέξουμε την άσκηση Β12 / σελ. 23 - παράγραφος 1.1: Γραμμικά Συστήματα - όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

(εικόνα 1)

Η απορία είναι εξής: Πώς πρέπει να λύσει ο μαθητής τα δύο πρώτα ερωτήματα (για το τρίτο ερώτημα ούτε λόγος, είναι εντός ύλης 100%); 

Πώς γνωρίζει ο μαθητής ότι η κορυφή της παραβολής ανήκει στην ευθεία y = - β/2α όταν η παράγραφος αυτή βρίσκεται στο 4ο κεφάλαιο της Γ΄ Γυμνασίου (δείτε εικόνα 2) όπου τα τελευταία έτη είναι εκτός ύλης; Ή μήπως στην παράγραφο 7.3 στην Άλγεβρα Α΄ Λυκείου; Να τονίσουμε ότι η περσινή ύλη [2020 - 21] στην Άλγεβρα Α΄ Λυκείου τελείωνε στην παράγραφο 6.3, άρα η Μελέτη της συνάρτησης y= αx^2 +βx +γ ήταν εκτός ύλης. Έτσι και αλλιώς, δεν γνωρίζω σχολείο στην επικράτεια να έχει διδάξει το 7ο κεφάλαιο όλα αυτά τα έτη, είτε ήταν εντός είτε ήταν εκτός.

(εικόνα 2)

Μήπως οι οδηγίες διδασκαλίας αναφέρουμε κάτι ανάλογο και υποδεικνύουν αυτή την ανακολουθία; 

Αν πάμε στις οδηγίες διδασκαλίας, θα διαπιστώσουμε ότι δεν αναφέρει τίποτα σχετικό για την άσκηση αυτή! Αντί για αυτό, μας προτείνει:

- να μην διδάξουμε τις ασκήσεις Β4, Β5 από την παράγραφο 1.2, που κατά τη γνώμη μου είναι άκρως διδακτικές, 

(εικόνα 3)

- και από την άλλη να δοθεί βαρύτητα στη γεωμετρική ερμηνεία των μη γραμμικών συστημάτων, λες και ο μαθητής γνωρίζει την εξίσωση του κύκλου ή της υπερβολής στις προηγούμενες τάξεις! 

(εικόνα 4)

Και όλα αυτά σε 2 συν 2 διδακτικές ώρες, δηλαδή σε 4 διδακτικές ώρες να διδαχθεί όλο το 1ο κεφάλαιο. 


Εν κατακλείδι, προτείνουμε τα εξής για το κεφάλαιο των συστημάτων: 

- το 1ο κεφάλαιο να διδάσκεται (τουλάχιστον) σε οκτώ διδακτικές ώρες

- να μην διδάσκονται παραμετρικά συστήματα με ορίζουσες ή τις κλασικές ασκήσεις του τύπου D = Dx + Dy που κυκλοφορούσαν σε παλαιό σχολικό βιβλίο. 

- να διδάσκονται οι ασκήσεις Β4 και Β5 από την παράγραφο 1.2 (εικόνα 3η)

- να δίνονται στις ασκήσεις τι εκφράζει η κάθε εξίσωση χωρίς να απαιτούμε να το γνωρίζουν οι μαθητές. Για παράδειγμα: "Δίνεται ο κύκλος με εξίσωση x^2 + y ^2 = 13 και η υπερβολή με εξίσωση xy= 6. Να βρείτε, αν υπάρχουν, τα κοινά σημεία των δύο γραμμών".  

- η άσκηση Β12 (εικόνα 1η) να διδάσκεται παραποιημένη όπως φαίνονται στο παρακάτω σχήμα. 

4 σχόλια:

  1. Μπράβο αγαπητέ Μάκη για τις απόλυτα σωστές παρατηρήσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σημειωθει και οτι στα καινουργια θεματα της αλγεβρας της τραπεζας θεματων ζητανε γεωμετρικη ερμηνεια...δεν υπαρχει λογικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά ξεκιναώ την ύλη της Β Λυκείου συνεχίζοντας το 6ο κεφάλαιο της Α Λυκείου. Μονοτονία - Ακρότατα - Μετατοπίσεις - μελέτη της συνάρτησης του τριωνύμου (αφήνω προεραιτικά την α/x της οποίας δίνω τα απαραίτητα στοιχεία συνοπτικά στην ενότητα των μη γραμμικών συστημάτων). Κατανοώ ότι αυτή η διαχείρηση απαιτεί αλλαγές στη διδασκαλία της ύλης όσον αφορά τις οδηγίες όμως θεωρώ πως δεδομένων των συνθηκών είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει ομαλότητα στην ύλη και να διδαχθούν όλα όπως πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος