Στηρίξτε το έργο μας!

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Όλες οι αποδείξεις Ευκλείδειας Γεωμετρίας Α΄ Λυκείου σε ένα αρχείο [2022 -23]

QR οι αποδείξεις του 5ου κεφαλαίου

 Αγαπημένη συνήθεια των περισσοτέρων καθηγητών είναι η δημιουργία υλικού για τη Γ΄ Λυκείου. Αν κάνετε μια γρήγορη περιήγηση στις καρτέλες στο lisari θα διαπιστώσετε ότι το υλικό που υπάρχει ανήκει κυρίως στη Γ΄ Λυκείου και είναι υπερβολικά μεγαλύτερο σε σχέση με τις άλλες τάξεις. 

Κάπου εκεί μου ήρθε μια σκέψη! Γιατί να μην προσφέρουμε τα ίδια και στους μαθητές των μικρότερων τάξεων; Μήπως εκεί τα χρειάζονται πιο πολύ; Μήπως και εμείς πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι; 

Το λιθαράκι έρχεται με ένα συνοπτικό αρχείο με όλες τις αποδείξεις τις Ευκλείδειας Γεωμετρίας Α΄ Λυκείου που είναι εντός της διδακτέας ύλης (Κεφάλαιο 3ο μέχρι Κεφάλαιο 5ο). 

Το πλήθος των αποδείξεων είναι 30(!) δηλαδή υπάρχουν πιο πολλές αποδείξεις στην Γεωμετρία της Α΄ Λυκείου παρά στα μαθηματικά της Γ΄ Λυκείου που θα δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις ο υποψήφιος. 

Προφανώς τα περισσότερα σχολεία, για να μην πω όλα, δίνουν συγκεκριμένες αποδείξεις και μία από αυτές θα εξετάσει ο διδάσκοντας. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνεται... να διδάσκονται όλες μέσα στη σχολική χρονιά αλλά στο τέλος να είναι μερικές προς μελέτη. 

Για απευθείας αποθήκευση πατήστε εδώ. (όλες οι αποδείξεις από το 3ο έως το 5ο κεφάλαιο)

Επιμέλεια: Μάκης Χατζόπουλος

Σχολικό έτος: 2022 - 23

3 σχόλια:

  1. Στο αρχείο περιέχονται αποδείξεις που είναι εκτός ύλης, π.χ. αυτές των παραγράφων 3.2, 3.4, 3.6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμη πληροφόρηση... θα το δω και θα ανανεώσω το αρχείο. Έτσι και αλλιώς οι καθηγητές ΔΕΝ παραπέμπουν τους μαθητές στο διάβασμα όλων των αποδείξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό αρχείο, θα μπορούσε να είναι και ένας χρήσιμος οδηγός για τις επόμενες τάξεις - Τι χρειαζόμαστε για του χρόνου μαζί με αποδείξεις και ας μην είναι στην εξεταστέα ύλη (οι αποδείξεις τους )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος