Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Μαθηματικά και Παιχνίδια

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε συχνά ο συνδυασμός Μαθηματικών με Παιχνίδια. Είδαμε συνέδρια, διαγωνισμούς, εκθέσεις με ανάλογα θέματα.

Κάτι παρόμοιο παρουσιάζουμε και σήμερα

1) Ε.Μ.Ε και ο 8ος Μαθητικός Διαγωνισμός

H Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανακοίνωσε ότι διοργανώνει τον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» του περιοδικού «ο μικρός Ευκλείδης» για τους μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘ στις 7 Μαρτίου 2014, ημέρα Παρασκευή, για τους μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης κατά τις διδακτικές ώρες (8.15 έως 10.15), αφού προβλεφθεί από του Δ/ντές και εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τάξεων αναπροσαρμογή του προγράμματος.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας. Όποια σχολεία επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό, συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση στην ιστοσελίδα της EME (http://www.hms.gr) μέχρι 6-3-2014 ημέρα Πέμπτη και ώρα 12πμ.

Για να δείτε τα θέματα και ενδεικτικές λύσεις από το 2007 έως 2013 δείτε εδώ.

2)  Πρότυπο Πειραματικό Γυμνασίο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να επιλέξουν ένα παιχνίδι (ένα άθλημα, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα παιχνίδι στο κομπιούτερ, ένα παιχνίδι κατασκευών, ένα παιχνίδι με χαρτιά ή οτιδήποτε άλλο) και να συντάξουν ένα κείμενο, για να περιγράψουν πως εφαρμόζονται τα μαθηματικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Μπορούν να αναφερθούν σε οποιαδήποτε πλευρά του παιχνιδιού επιθυμούν (κατασκευή, χρησιμοποιούμενα μέσα, κανόνες, στρατηγική κλπ) και να αναλύσουν τα στοιχεία που εμπεριέχουν, χρησιμοποιούν ή μπορούν να περιγραφούν με μαθηματικά, προκειμένου να αναδείξουν τη σύνδεση του παιχνιδιού με τα μαθηματικά. Μπορούν, αν επιθυμούν, να συνοδεύσουν το κείμενο τους με εικόνες, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες ή βίντεο.

Οι συμμετοχές πρέπει να αποσταλούν μέσω του σχολείου όπου φοιτούν οι μαθητές, στην ηλεκτρονική διεύθυνση gymevsch@sch.gr, με την ένδειξη: «Για τον Μαθηματικό Διαγωνισμό» ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής, Λέσβου 4, Τ.Κ. 17123, Νέα Σμύρνη, το αργότερο έως τη Δευτέρα, 14 Απριλίου.

Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από επιτροπή αξιολόγησης που ορίζεται από το ΕΠΕΣ του Π.Π. Γυμνασίου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, με κριτήρια την πρωτοτυπία, τη σαφήνεια και τη σχέση με τα μαθηματικά. Θα βραβευθούν οι τρεις καλύτερες εργασίες, οι οποίες και θα δημοσιευθούν.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα: http://gym-evsch-n-smyrn.att.sch.gr.  

Οδηγίες για τον διαγωνισμό πατήστε εδώ


Άδεια Creative Commons  
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου