Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Το "mathjazz" ζει στις καρδιές μας...

Ο αγαπητός μας φίλος Θωμάς Ραϊκόφτσαλης ενώ αποχώρησε πολύ γρήγορα από τη ζωή μας αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη από μαθηματικές σημειώσεις.

Το site που επιμελούνταν καθημερινά και για αρκετά χρόνια, το mathjazz, ήταν το πρώτο site που πρόσφερε αφιλοκερδώς σημειώσεις και φυλλάδια μαθηματικών. Σε μια εποχή που τα μαθηματικά site που μεσουρανούσαν ήταν μετρημένα του ενός χεριού...

Η αγάπη του Θωμά για τη μουσική jazz τον έκανε να δημιουργήσει ένα χώρο που συνδυάζει τις δύο αγάπες του, τα δύο του χόμπι, τα μαθηματικά και τη μουσική!

Η βοήθεια, η προσφορά και απήχηση του mathjazz ήταν μεγάλη (κάποιοι θα το θυμούνται). Δεν θα ξεχάσω ένα περαστικό να μας είχε αναφέρει ο Θωμάς: Ένα ακριτικό σχολείο έλυνε όλες τις ασκήσεις της Γ Λυκείου που αναρτούσε τότε ο Θωμάς στο site. Μετά από τις εξετάσεις του έστειλε ο Δ/ντης και ο μαθηματικός του σχολείου μια ευχετήρια κάρτα για όσα έχει προσφέρει στο σχολείο τους. Το υλικό που αναρτούσε το αγάπησαν όλοι, καθηγητές και μαθητές!

Κάποιες συζητήσεις με το Θωμά ήταν να βρούμε τρόπους να αναθερμάνουμε το mathjazz που τόσο το αγαπήσαμε... τελικά όταν κάνεις σχέδια ο Θεός γελάει.

Ένα απειροστό από τη συλλογή του mathjazz και του Θωμά Ραϊκόφτσαλη θα προσφέρουμε σε αυτή την ανάρτηση...

Γ΄ Λυκείου
Κεφάλαιο 1ο
1) Πλήρεις σημειώσεις μέχρι την αντίστροφη συνάρτηση (σελ. 174)
2) Μη πεπερασμένα όρια (σελ. 26)
3) Συνέχεια σε κλειστό διάστημα (σελ. 43)

Κεφάλαιο 2ο
1) 73 άλυτα θέματα παραγώγων
2) Ασύμπτωτες (από το βιβλίο του Μαμούρη)
3) Έλεγχος γνώσεων
4) Θεώρημα Rolle
5) Θεώρημα Μέσης τιμής
6) Ρυθμός μεταβολής
7) Συνοπτικές σημειώσεις στις παραγώγους

Κεφάλαιο 3ο
1) Μεθοδεύσεις στο ορισμένο ολοκλήρωμα
2) Γενικές ασκήσεις στα ορισμένα ολοκληρώματα. Μια προσφορά του Πάνο Φωκαΐδη.

Γενικά
1) Επαναληπτικές ασκήσεις

Σημείωση: Οι σημειώσεις δεν αφορούν την φετινή ύλη, άρα υπάρχουν θέματα που είναι εκτός ύλης, όπως είναι το κεφάλαιο των μιγαδικών αριθμών και η συνάρτηση Ολοκλήρωμα που επαφίεται για τους ανήσυχους μαθητές.

4 σχόλια:

 1. Δυναμη κ κουραγιο στην οικογενεια του.
  Αν κ δεν το γνωρισα προσωπικα το βιβλιο του(συν-συγγραφεας του) ειναι εκπληκτικο.
  Ενα κοκκινο με 3ο και 4ο θεμα για εξετασεις προ αλλαγης υλης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με το Θωμά είμασταν φίλοι και είχαμε συνεργαστεί αρκετές φορές! Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του και να δίνει κουράγιο στην οικογένειά του.
  Γιώργος Ασημακόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. συγχαρητήρια για την ανάρτηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάριε τα συγχαρητήρια πάνε στον αείμνηστο Θωμά που διατήρουσε ένα από τα καλύτερα μαθηματικά site την περίοδο που καν δεν υπήρχε το lisari...
   Ήταν πρωτοπόρος σε πολλά θέματα και βγήκε αρκετές φορές προφητικός τώρα που τον σκέφτομαι. Σε ευχαριστώ πολύ πάντως για την αναγνώριση, είναι προς τιμή σου!

   Διαγραφή