Στηρίξτε το έργο μας!

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Εξίσωση εφαπτομένης κωνικών τομών με την βοήθεια της Ανάλυσης

Αν στη Β΄ Λυκείου είναι εκτός ύλης, εκτιμώ ότι στη Γ΄ Λυκείου πρέπει να αφιερώσουμε μια διδακτική ώρα να πούμε στους μαθητές για τις εξισώσεις των εφαπτομένων των κωνικών τομών. 

Υπενθυμίζω ότι οι εξισώσεις των εφαπτομένων των κωνικών τομών είναι εκτός ύλης στη Β΄ Λυκείου στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης. Οι οδηγίες μας προτρέπουν να πούμε απλά τους τύπους, όπου υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο. Για την εξίσωση του κύκλου με κέντρο Κ(x0, y0) δεν υπάρχει καν ο τύπος της εξίσωσης της εφαπτομένης (δες εδώ τον τύπο + απόδειξη). 

Το αρχείο αυτό έρχεται να υπενθυμίσει τις αποδείξεις αυτές. Απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. 

Επιμέλεια: Μάκης Χατζόπουλος

Για απευθείας αποθήκευση πατήστε εδώ.

7 σχόλια:

  1. Σαν να βλέπω το ένα θέμα ανάπτυξης στον επόμενο ΑΣΕΠ για ΠΕ03…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά! Μου έδωσες ιδέα! Θα το προσθέσω στην αντίστοιχη στήλη!

      Διαγραφή
  2. Μάκη καλησπέρα. Οι εξισώσεις των εφαπτομένων ΔΕΝ είναι εκτός... νομίζω. Απλά στην παραβολή λένε οι οδηγίες όχι στην απόδειξη... Έτσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Γεωργία ακριβώς!! Ο τύπος είναι εντός, η απόδειξη είναι εκτός! Το έγραψα λάθος;

      Διαγραφή
  3. Γεια σας! Καταρχάς να σας συγχαρώ για τη συνολική σας προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, να ρωτήσω κάτι που μου προξένησε απορία. Γράψατε ότι "οι εξισώσεις των εφαπτομένων των κωνικών τομών είναι εκτός ύλης στη Β΄ Λυκείου στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης". Από που προκύπτει αυτό; Στις φετινές οδηγίες διδασκαλίας (2021-2022) αναγράφει: "Να μη δοθεί έμφαση σε ασκήσεις που απαιτούνται υπερβολικά πολλές πράξεις" για παραβολή, έλλειψη και υπερβολή. Την προηγούμενη σχολική χρονιά 2020-2021 οι οδηγίες διδασκαλίες έγραφαν ξεκάθαρα: "Δεν θα γίνουν οι ασκήσεις 5,6 και 7 της Α΄ ομάδας που αναφέρονται στην εφαπτομένη της έλλειψης" και "δεν θα γίνουν οι ασκήσεις 4, 5 και 7 της Α ομάδας που αναφέρονται στην εφαπτομένη της υπερβολής". Αυτές οι επισημάνσεις έχουν αφαιρεθεί φέτος. Τι ισχύει τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί έχει γίνει παρεξήγηση; Έγραψα ότι είναι εκτός ύλης οι αποδείξεις των εφαπτομένων και όχι οι τύποι των εφαπτομένων!

    Τώρα που το ξανά διαβάζω αντιλαμβάνομαι ότι το έχω θέσει λάθος και ίσως προκύπτουν εσφαλμένες εκτιμήσεις. Θα το διορθώσω για να μην υπάρχει αμφισβήτηση.

    Υ.Γ.: Είναι μέσα οι τύποι των εφαπτομένων των κωνικών τομών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκτιμάμε τους ανθρώπους που σέβονται τους συνομιλητές τους και διδάσκουν ήθος από τα πληκτρολόγιά τους.

Το lisari είναι χώρος που ενώνει φωνές, κάνει τις διαφορετικές δυνάμεις ομόρροπες.

Είναι εδώ για να ενώσει τους μαθηματικούς και να εκφραστούν μέσα από ένα μέσο. Επομένως, οι αντεγκλήσεις και οι προσβολές δεν μας τιμούν και δεν βοηθούν το σκοπό του εγχειρήματος.

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και το ήθος σας!

Μάκης Χατζόπουλος